Nepřibrzdíš, zaplatíš. Úsekové měření na rozkopané D1 začne příští týden

V příštím týdnu zřejmě začne úsekové měření rychlosti na rozkopaném úseku dálnice D1 mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. Na dalších místech, kde probíhá modernizace a rychlost je omezena na 80 km/h, začne na přelomu dubna a května. České televizi to sdělily obce u dálnice. Ministerstvo dopravy však nechce říct, kdy přesně radary zapne.

„Připravujeme se na to, že by měření mohlo začít už příští týden,“ uvedl Jiří Pospíchal, vedoucí odboru silniční dopravy Velkého Meziříčí, pod které rozkopaný šestikilometrový úsek ke Lhotce spadá. Podle tiskového mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Stadlera jsou na tomto úseku už instalované kamery, které se nyní kalibrují.

Detekční kamery jsou podle Stadlera nainstalované také mezi Ostředkem a Šternovem a brzy se objeví i mezi Hořicemi a Koberovicemi. Na obou úsecích by se mohlo začít měřit už na konci měsíce. Konkrétní termíny ale odmítl prozradit.

„Řidiči mají povinnost dodržovat povolenou rychlost na jakémkoliv omezeném úseku, bez ohledu na to, jestli tam jsou či nejsou kamery,“ zdůvodnil mluvčí ministerstva.

Sdílnější jsou však radnice. „V první polovině dubna proběhne kalibrace a následné spuštění měření,“ řekla Veronika Kondrátová, tisková mluvčí Benešova, pod který patří úsek Ostředek–Šternov. Pavel Prchal z humpolecké radnice dodal, že u Koberovic se začne měřit na konci dubna nebo začátku května.

Oba městské úřady musí kvůli měření rozšiřovat řady svých zaměstnanců. „Zatím byli přijati dva úředníci,“ uvedla Kondrátová. V Humpolci podle Prchala přijali dokonce tři. Jestli budou tyto posily stačit, ale úřady zatím netuší. „Velmi těžko se to dopředu specifikuje,“ komentuje situaci Prchal. „Pakliže nebudeme stíhat, budeme nabírat dál,“ dodává.

Dalšího, v pořadí už pátého člověka, od začátku dubna přijalo i Velké Meziříčí. Tamní úřad ale kvůli úsekovému měření začal posilovat už loni. Rychlost na úseku č. 20 totiž hlídaly radary i minulý rok. Tehdy tam povolenou osmdesátku překročilo asi 23 tisíc řidičů. „Teď máme obeslanou zhruba polovinu z nich,“ přiznal Pospíchal.

V dohledné době plánuje ministerstvo dopravy spustit měření i na čtvrtém rozkopaném úseku dálnice D1 mezi Jihlavou a Velkým Beranovem. Mluvčí ministerstva dopravy upřesnil, že začne „v závislosti na pořízení detekčních kamer městem Jihlava“.