Radary si letos posvítí na řidiče až na šesti úsecích dálnice D1

Úsekové měření by letos mohlo fungovat až na šesti úsecích modernizované D1. Na prvních třech úsecích začne měření už na jaře během dubna. Ředitelství silnic a dálnic si od toho slibuje menší počet nehod v opravovaných úsecích dálnice a tím pádem i méně kolon. Pro dotčená města to ovšem znamená nábor nových lidí, kteří budou vyřizovat agendu pokut pro neukázněné řidiče.

Měření na modernizovaných úsecích D1 začne v dubnu na třech úsecích: jde o úsek ve Středočeském kraji mezi Ostředkem a Šternovem, úsek na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny Hořice – Koberovice a úsek na Vysočině Velké Meziříčí – Lhotka, na kterém se měřila rychlost už loni. 

ČT to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler s tím, že přesný termín začátku měření bude záležet na tom, kdy se po zimě vrátí na modernizované úseky práce.

V průběhu letoška pak ministerstvo plánuje rozjet úsekové měření i na dalších částech dálnice. Na přelomu dubna a května by se mohlo začít měřit na úseku mezi Jihlavou a Velkým Beranovem a v polovině roku případně i mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.

Posledním úsekem pak má být Devět Křížů – Ostrovačice: ale to jen pokud se včas podaří vybrat stavební firmu a znovu získat stavební povolení, proti kterému byl nyní podán rozklad.

Města kvůli pokutám nabírají úředníky

V úterý se kvůli tomu sešli zástupci ministerstva, ŘSD a pěti dotčených měst. Podle tiskového mluvčího schůzka řešila především technické detaily měření a připravenost obcí. Na těch totiž bude rozesílání pokut neukázněným řidičům.

Schůzky se účastnili zástupci Benešova, Jihlavy, Humpolce, Velkého Meziříčí a Rosic. S měřením všechna města souhlasila, znamená to pro ně ale především nabírání nových zaměstnanců. „Zatím se chystáme nabrat čtyři lidi, abychom zvládli prvotní nápor,“ uvedl vedoucí dopravního odboru v Jihlavě Ján Tinka a dodává: „Podle toho, jak vše půjde, budeme případně nabírat dál. V tuto chvíli máme schválených až 9 lidí.“

U Velkého Meziříčí bylo úsekové měření už loni. Od listopadu se tam kvůli němu rozšířil městský úřad o tři zaměstnance. Podle Jiřího Pospíchala, tamního ředitele odboru dopravy, město teď uvažuje o tom, že přijme ještě jednoho zaměstnance.

S nabíráním nových lidí počítají i v Humpolci a Benešově. O kolik přesně půjde pracovníků, ale zatím neví. Naopak v Rosicích se podle starosty Jaroslava Světlíka zatím nové zaměstnance nabírat nechystají. Úřad má totiž pracovníky už od minulého úsekového měření na D1 z roku 2016, které také částečně spadalo pod Rosice.