Radary na D1 fungují. Řidiči zpomalili, nehod je o třetinu méně

Výsledek zkušebního nasazení automatických radarů na jeden z opravovaných úseků dálnice D1 předčil očekávání. Nehod je o třetinu míň a řidiči víceméně rychlost dodržují. Úsek mezi 178. a 182. kilometrem by se proto měl stát vzorem i pro ostatní podobná místa. Ministerstvo dopravy na ně nasadí radary už příští rok.

Podle první analýzy dat z kamer překročili v úseku rychlost pouze tři řidiči ze sta. Výsledek je také hned znát - úsek se méně ucpává. Policie si proto pochvaluje i snížení počtu dopravních nehod, které způsobí v zúžené části dálnice vždy komplikace.

Na řidiče zafungovaly dvě kamery, které měří čas průjezdu a z něj počítají průměrnou rychlost. Zatímco v období před úsekovým měřením se stalo v obou směrech mezi Ostrovačicemi a Kývalkou od března do května dohromady 34 nehod, po zavedení měření rychlosti jich bylo jen 22.

„Drtivá většina řidičů reaguje na upozornění o měřeném úseku snížením rychlosti na dovolený limit. Ubylo řidičů, kteří překračují výrazně rychlost nebo si vynucují uvolnění levého jízdního pruhu pro rychlejší průjezd,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Radary na D1 fungují. Řidiči zpomalili (zdroj: ČT24)

Měření rychlosti mezi Ostrovačicemi a Kývalkou skončí v listopadu, kdy bude čtyřkilometrová modernizovaná část dálnice zprovozněná. V příštím roce nasadí ministerstvo kamery na další opravované části. „Přesné umístění kamer bude záviset na postupu stavebních prací a výsledcích veřejné soutěže na dodavatele kamer, kterou organizuje Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl resort. 

Peníze z pokut použijí obce na přechody i hřiště

Přestupky řidičů vyřizují příslušné obce s rozšířenou působností. Ve směru na Prahu jde o Rosice, ve směru na Brno o Šlapanice. Nejčastěji posílají složenky s tisícikorunovou pokutou. Podle prvních odhadů ji zaplatí až 80 procent lidí, kteří dostanou výzvu k vyřešení přestupku.

Vybrané prostředky obě města investují zpět do bezpečnosti silničního provozu. V plánu mají úpravu přechodů pro chodce, dobudování chodníků v lokalitě se zvýšeným pohybem dětí nebo stavbu dopravního hřiště.