Na vyšetření CT nebo rezonanci lidé čekají až půlrok. Nejhůř jsou na tom na Vysočině a v Praze

Události: Na CT nebo rezonanci čekají lidé týden až půl roku (zdroj: ČT24)

Čekací doba na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT může být jeden týden, ale také až půlrok. Doba se většinou odvíjí od počtu takových přístrojů v kraji. Regionům s horší dostupností by měla pomoci obnovená přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví, která chce do takzvaných „hluchých míst“ iniciovat nákup nových technologií.

V Jihomoravském kraji je například celkem jedenáct magnetických rezonancí, devět z nich je ale přímo v Brně. Pacienti z ostatních okresů tak musí na vyšetření dojíždět několik kilometrů a čekat několik týdnů.

Nejhorší dostupnost drahých přístrojů je na Vysočině. Na celý kraj připadá jedna rezonance v Jihlavě a jedna ve Žďáru nad Sázavou. Přístrojová komise proto nyní chystá revizi počtu všech podobných technologií. Zmapovat chce i jejich rozmístění. 

Chybí i personál na obsluhu přístrojů

Kolem šesti týdnů se čeká na CT i v Praze, kde je jedenadvacet počítačových tomografů. Podle lékařů, kteří přístroj využívají, by ale na další CT už nebyl personál. „Už teď je problém sehnat dostatek kvalifikovaných odborníků jak z řad radiologických asistentů, tak z řad lékařů,“ uvedl vedoucí lékař radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Lukáš Lambert.

Magnetická rezonance v okresech
Zdroj: ČT24

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) by se mělo čekat na vyšetření na těchto přístrojích kolem dvou, maximálně tří měsíců. „Pokud to samozřejmě není nic akutního,“ dodal.

Komise ale posoudí i unikátní přístroje, jako je například Leksellův gama nůž v Nemocnici Na Homolce. Zařízení je určené pro pacienty s neurochirurgickým onemocněním v oblasti hlavy a vlastní ho pouze pražská nemocnice.

Homolka zatím žádného pacienta neodmítla, případný druhý přístroj by ale léčbu zpřístupnil i těm, kterým ji lékaři zatím nepředepisují. „Nemůžeme léčit příliš velký počet metastáz, protože taková léčba je dlouhá,“ řekl primář Nemocnice Na Homolce Roman Liščák.

Společné nákupy mají přinést značné úspory

Nemocnice řízené ministerstvem by navíc do budoucna měly nakupovat drahé přístroje společně. Úřad si od toho slibuje značné úspory. Vše má plánovat přístrojová komise, která poprvé zasedla ve středu. Komise má patnáct členů z řad ministerstva, pojišťoven, odborných lékařských společností a nemocnic. Scházet se bude nejméně jednou za čtvrt roku.

„Nechali jsme si vypracovat přímo řízenými nemocnicemi výhled na deset let dopředu. Víme, že pět nebo šest nemocnic bude potřebovat novou magnetickou rezonanci do dvou nebo tří let. Věříme, že společným nákupem lze získat zajímavou slevu,“ uvedl Vojtěch.

Ministerstvo zřizuje deset fakultních nemocnic, pražské nemocnice Na Homolce, Na Bulovce nebo Institut klinické a experimentální medicíny, odborné a rehabilitační ústavy nebo patnáct psychiatrických léčeben a nemocnic.