Jsem neskutečně šťastný, nejvíc za kluka, říká omilostněný muž

Události: Jsem neskutečně šťastný, říká omilostněný muž (zdroj: ČT24)

Muž, kterému prezident Miloš Zeman ve čtvrtek udělil milost, už je doma. Před dvěma lety řídil opilý a při nehodě zabil ženu i jednoho ze synů. Právě kvůli péči o toho druhého, nyní čtyřletého, mohl vězení opustit. Domů ho chtěl před časem poslat i Ústavní soud, nižší instance se ale vzepřela. I o tom omilostněný promluvil v rozhovoru pro ČT.

První den po návratu z vězení chtěl být muž hlavně co nejvíc se svým synem. „Jsem neskutečně šťastný a nejvíc za toho kluka, že jsem se vrátil a jsem s ním.“

O chlapce se doteď starali tchán s tchyní. „Každý večer se ptá, kdy tatínek přijde a proč tady tatínek není. Pořád: Kdy tatínek přijde? Když s ním telefonuje: Tati, kdy už přijdeš?“ popisovala loni v srpnu tchyně Zdislava.

„Z humánního hlediska se jakékoliv jeho další potrestání zdá jako zcela nadbytečné a z pohledu nezletilého dítěte, které uvězněním otce přišlo o svoji poslední nejbližší osobu, jako velmi kruté,“ zdůvodnil udělení milosti mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Mírnější trest domácího vězení uložil muži původně už prvoinstanční Okresní soud v Opavě. Stejně se později vyslovil i Ústavní soud. „Tím, co způsobil, má dluh, který bude muset celý život splácet. A my mu chceme dát možnost, aby tak mohl činit,“ vysvětlil loni v srpnu soudce zpravodaj Ústavního soudu Ludvík David.

Krajský soud v Ostravě se ale názorem Ústavního soudu neřídil a loni v prosinci zopakoval, že muž má dostat nepodmíněný trest. „Bylo řečeno, že ten můj trestný čin nepřeváží zájmy syna,“ říká omilostněný muž.

„Sankce byla snížena o půl roku, tedy na 3,5 roku trestu odnětí svobody,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Barč. 

„Každý případ, a tento ještě navíc, je mnohem barevnější a detailnější. A všechny detaily tomu soudu naprosto unikaly,“ míní advokát Pavel Pěnkava.

Muž pod vlivem alkoholu zavinil smrtelnou autonehodu, zemřela při ní jeho manželka a syn
Zdroj: ČT24

Muž zavinil smrtelnou autonehodu v březnu 2016. Na úzké cestě nezvládl řízení, vyjel ze silnice a postupně narazil do dvou stromů, poté se vůz převrátil. Nehodu nepřežila jeho manželka a šestiletý syn. Muž nadýchal zhruba 1,5 promile alkoholu. Kromě trestu vězení dostal i sedmiletý zákaz řízení, na ten se však prezidentská milost nevztahuje.