Náhle zavřený Libeňský most první den lidi překvapil, kritizují magistrát

Náhle zavřený Libeňský most první den lidi překvapil (zdroj: ČT24)

Důležitou spojku pro MHD i ostatní dopravu – Libeňský most – uzavřel pražský magistrát kvůli jeho havarijnímu stavu doslova přes noc, a to i pro MHD. To vyvolalo v pátek lavinu kritiky, lidé totiž o uzavírce nebyli informováni dopředu, a nemohli se tak na ni připravit. Úplně zavřený most pro dopravu zůstane nejméně tři týdny.

Betonové zátarasy na obou stranách mostu a opuštěné tramvajové zastávky. To bylo v pátek nepříjemné překvapení pro řadu lidí, zvyklých cestovat přes Libeňský most třeba do zaměstnání nebo za vzděláním.

Pražský magistrát se rozhodl most uzavřít ve čtvrtek na základě výsledků z Kloknerova ústavu, kdy jednu část Libeňského soumostí označili na sedmibodové stupnici stupněm nejvyšším, tedy v havarijním stavu. A hodinu po půlnoci rozhodnutí úřad naplnil. Most tak zůstal otevřený pouze pro pěší a cyklisty.

Přes most přitom až do uzavírky projelo denně několik tisíc aut a tramvají. I ty teď musí jinudy. Tramvaje 1 a 25 jedou z Vltavské odklonem přes Florenc a Křižíkovu na Palmovku. Linky 6 a 14 obslouží dolní část Holešovic. Částečně byly posíleny i vybrané autobusové linky.

Uzavření bylo tak rychlé, že aktuální informace nestihl dopravce ani vytisknout a umístit na zastávku.  Na zastávce tramvají Dělnická v Holešovicích pak někdo vyvěsil rukou psané „infocedule“ přilepené na označník s jízdními řády.

„Mělo to být připravené asi trochu dopředu. A informovanost by také měla být lepší,“ reagoval v pátek jeden z překvapených lidí. „Čekala jsem u autobusáku a vůbec jsem nevěděla, že autobusy nepojedou,“ přidala se i další žena.

Na zastávkách tramvají v pátek stáli informátoři dopravního podniku. Ti pomáhají cestujícím najít nejvhodnější trasu MHD na Palmovku. Informátoři v první den uzavírky stáli i na zastávkách v Dělnické ulici směrem k mostu, kam už tramvaje nejezdí.

Magistrát ve čtvrtek zřídil infolinku, na které se lidé mohou dozvědět, kudy se dostat z bodu A do bodu B. Na ni podle mluvčího magistrátu Prahy Víta Hofmana volají dva až tři lidé za hodinu. „Ráno si někteří řidiči stěžovali, že ještě nebylo dodělané značení, požádali jsme tedy o nápravu,“ uvedl mluvčí.

Desítky lidí se v pátek obracely s dotazy také na radnice městských částí Prahy 7 a Prahy 8. A to jak telefonicky, tak i třeba e-mailem nebo přes sociální sítě. „Vysvětlujeme a informujeme, jak se dá. Příjemné to není a zcela lidem, kterým to zkomplikovalo třeba cestu do práce, rozumím. Mají docela pochopení,“ uvedl mluvčí radnice Prahy 7 Martin Vokuš s tím, že zatím lidem radnice zvládají odpovídat.

Ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko k uzavřenému Libeňskému mostu (zdroj: ČT24)

Samy radnice zároveň zveřejňují průběžně informace na svých internetových stránkách a facebookových profilech. Kromě vznášení praktických dotazů si lidé i stěžují. „Zoufají si nad situací a nechápou, jak je možné, že se o stavu mostu ví už dlouho, ale pak je najednou z hodiny na hodinu uzavřen,“ řekla mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková.

  • Soumostí Libeňského mostu je dlouhodobě ve špatném stavu. Uzavřeno je kvůli havarijnímu stavu jedné části blíže k Palmovce.
  • Bez rozsáhlejší rekonstrukce spojuje most z dílny architektů Pavla Janáka a Františka Mencla Holešovice a Libeň už 90 let
  • Na havarijní stav odborníci upozorňovali roky. Dlouhodobá měření na něm provádí experti z Kloknerova ústavu ČVUT.
  • Pražský magistrát most uzavřel v noci na pátek na základě čtvrtečního rozhodnutí.
  • V metropoli je přes sedm set mostů a lávek - zásah by potřebovalo 122 z nich. V havarijním stavu jsou pak čtyři, včetně části Libeňského soumostí.

Magistrát, který o uzavření rozhodl, se hájí tím, že muselo s rekonstrukcí Libeňského mostu čekat na vyjádření ministerstva kultury - to u kubistické stavby posuzuje památkovou ochranu. Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL) ale mohl magistrát i tak jednat dřív.

„S panem náměstkem Dolínkem o tom mluvím skutečně každý měsíc. A každý měsíc ho přesvědčuji, že se má most opravovat jako památka, ještě než ministerstvo rozhodne,“ řekl Čižinský.

Úplně zavřený zůstane Libeňský most minimálně tři týdny. Podle náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) to může být i déle. „Uděláme všechno pro to, aby byl co nejdříve obnoven alespoň částečný provoz ve smyslu dopravní obslužnosti veřejné dopravy,“ přislíbil Dolínek.

Dopravu komplikují i další uzavírky

Na facebookových stránkách Prahy 8 si už od čtvrtka lidé stěžují například na to, že kromě Libeňského mostu je ve směru od Palmovky uzavřena kvůli rekonstrukci také Zenklova ulice.

A v obchodní tah proměnila uzavřený most společnost Rekola, která v Praze provozuje sdílená jízdní kola. Ta se rozhodla je nabízet zdarma pěším na obou stranách mostu pro jeho přejetí.

Nejen Pražané si také musí zvykat na uzavírku jižního vstupu do metra na lince C ve stanici Budějovická, kvůli havarijnímu stavu zastřešení veřejné pasáže mezi sídlem České spořitelny a obchodním domem DBK. Lidé mířící k poliklinice, radnici nebo obchodům tak musí vystoupit na opačnou stranu a místo obcházet. Omezení potrvá nejméně do dubna.