Policie se ohradila proti výrokům Babiše. Podle žalobců podrývá důvěru v justici

Nejvyšší žalobce: Nepodložená politická prohlášení podrývají důvěryhodnost justice (zdroj: ČT24)

Policie odmítla tvrzení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že je v Česku možné si objednat na zakázku trestní stíhání. Babiš to řekl ve sněmovně při projednávání svého vydání kvůli kauze Čapí hnízdo. Policie v prohlášení uvedla, že vždy postupuje podle platných zákonů a její práci dozorují státní zástupci. Ti se také proti výrokům ohradili. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana to podrývá důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit.

Mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien zdůraznila, že se policie běžně k politickým výrokům nevyjadřuje. „Nicméně v tomto případě je naší povinností zareagovat, neboť takový výrok ohrožuje důvěru veřejnosti v práci a nezávislost Policie ČR a dalších orgánů činných v trestním řízení. Odmítáme, že by si v České republice bylo možné objednat trestní stíhání na zakázku,“ uvedla.

Dodala, že se policie řídí platnou legislativou, a její postupy navíc kontrolují státní zástupci. „Jestliže má tedy kdokoli konkrétní informace o narušení nezávislosti Policie ČR, měl by takové závažné podezření sdělit příslušným orgánům,“ uzavřela mluvčí. 

Podobně se prostřednictvím svého mluvčího Petra Malého vyjádřil i nevyšší státní zástupce. „Má-li pan premiér nebo kterýkoliv jiný politik důvodné poznatky o tom, že postup a rozhodování orgánů činných v trestním řízení je ovlivněno či manipulováno, ať se obrátí přímo na nejvyššího státního zástupce či zastupitelství. Justice v minulosti už několikrát ukázala, že je schopna zasáhnout do vlastních řad a dodržuje rovnost před zákonem,“ řekl České televizi.

„Pokud premiér či jiný politik tímto způsobem útočí a dané poznatky nemá, tak se podle nejvyššího státního zástupce jedná pouze o nepodložená politická prohlášení, kterými politici podrývají důvěryhodnost justice a zpochybňují důvěru ve spravedlnost,“ dodal Malý.

Je to nešťastné pro tuto zemi z toho důvodu, že pan premiér bohužel začíná podrývat jednu ze základních hodnot, na které je tato společnost postavená, a to je spravedlnost. Pokud myslel ta slova vážně, potom nechť je doloží, nechť mně podá nějaké důkazy o tom,  co říkal. Já se tím budu zabývat.
Pavel Zeman
nejvyšší státní zástupce

Babiš pronesl slova proti policii a státním zástupcům v pátek ve sněmovně při projednávání policejní žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení… Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy,“ řekl mimo jiné.

Předseda ANO v minulosti kritizoval například policistu Pavla Nevtípila z pražské hospodářské kriminálky, který se jeho kauzou zabývá. Za vyšetřovatele se však několikrát postavil ředitel pražských policistů Miloš Trojánek, který vyloučil politické zásahy do případu a odmítl spekulace o tom, že policie postupovala nezákonně.

Poslanci vyzvali Pelikána k rezignaci

Poslanci Babiše ke stíhání vydali. Výrok ale vyvolal u ostatních stran pobouření. „Pokud platí názor premiéra, že v ČR lze objednat trestní stíhání, pak by měl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) okamžitě opustit svůj post,“ řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec.

„Pokud má předseda hnutí ANO pravdu, já si to ale nemyslím, tak politickou odpovědnost za tento stav nesete už čtyři roky vy,“ obrátil se na Pelikána předseda poslaneckého klub ODS Zbyněk Stanjura. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek bude po Pelikánovi žádat vysvětlení při interpelacích členů vlády.