Sníh, náledí a vítr komplikují provoz. Vysočině se vyhněte, radí silničáři

Události: D1 byla uzavřena 19 hodin, problémy byly i jinde (zdroj: ČT24)

Intenzivní sněhové přeháňky a náledí už druhý den komplikují dopravu na silnicích v celém Česku. Největší potíže postihly dálnici D1 na Vysočině, kde se po úterních nehodách desítek vozidel obnovil provoz oběma pruhy až ve středu večer. Další nehody se na zledovatělé dálnici staly večer, například na 112. a 104. kilometru D1. Problémy jsou i na dalších místech. Velmi silně sněžit bude i ve čtvrtek, meteorologové varují před náledím, silným větrem a závějemi.

Kraj Vysočina

Dálnice D1 se v úterý po poledni zastavila v obou směrech na 99. kilometru u Větrného Jeníkova na Jihlavsku kvůli nehodám desítek aut. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Na Brno se začalo opět jezdit za 2,5 hodiny. Směrem na Prahu ale byla D1 úplně uzavřená až do středeční 8. hodiny, tedy přes 19 hodin.

„Vyprošťovacím firmám se velmi obtížně dařilo místo zprovoznit, protože to tam klouže a technika si s nákladními vozidly, která jsou do sebe zaklíněna, velmi těžko dokáže rychle poradit,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Zahájení provozu oběma pruhy se stále odkládalo, nakonec byl druhý pruh otevřen až krátce po 18. hodině.

Sněhové jazyky mohou překvapit řidiče na Vysočině (zdroj: iReportér/Fanda Novotný)

Večer dálnici v obou směrech znovu zablokovala zledovatělá vozovka a nehody. Uzavřen byl 112. kilometr dálnice směrem na Prahu. Ve stoupání se tam vytvořilo náledí a kvůli množství odstavených nákladních vozidel nebylo možné provést potřebnou údržbu vozovky. Směrem na Brno ji zase na stejném místě blokuje vzpříčený kamion přes vozovku. Na 104. kilometru na Prahu je kolona vozidel, která se na náledí nedokáže rozjet.

Kolem 145. kilometru D1 směrem na Prahu u Velkého Meziříčí přes den zdržovaly provoz odstavené kamiony, které opustili řidiči. Problematická byla odpoledne sjízdnost na dalších silnicích Vysočiny, například na I/38 u Želetavy a na I/34 u Pelhřimova, u Větrného Jeníkova i v Jihlavě.

I nadále jsou silnice na Vysočině sjízdné jen s velkou opatrností. Leží na nich rozbředlý nebo ujetý sníh. Řidiče může překvapit i takzvaná bílá tma, tvořit se mohou sněhové jazyky. 

„Děláme, co můžeme. Řidičům bych radil se Vysočině pokud možno vyhnout,“ uvedl odpoledne Aleš Hubený z krajské správy a údržby. Auta by podle silničářů měla při hustém sněžení pouštět mlhovky, protože s denními světly nejsou vidět. Kraj doporučuje omezit cestování a dálnici se zcela vyhnout.  

Liberecký kraj

Silničáři v Libereckém kraji kvůli intenzivnímu sněžení odpoledne znovu uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny frekventovanou silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou. Osobní auta a autobusy projedou úsekem bez problémů.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasy a nepokoušeli se projet uzavřenými úseky,“ řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která zajišťuje údržbu komunikací v Libereckém kraji. Na dodržování zákazu podle něj bude dohlížet státní i městská policie.

Silnice přes Harrachov do Polska se v posledních letech při sněžení uzavírá pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů často. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

Na Liberecku zůstává pro vozy nad 3,5 tuny uzavřena také silnice z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musí po silnici I/13 přes Frýdlant.

Na území celého Libereckého kraje se objevují intenzivní sněhové přeháňky, za krátkou dobu může napadnout i několik centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách se kvůli větru mohou vytvářet sněhové jazyky a závěje. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh, problémy tak mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních.

  • Bezplatná infolinka ŘSD o stavu dálnic a silnic v Česku: 800 280 281
  • Aktuální informace jsou dostupné také na webu dopravniinfo.cz.
  • Omezení provozu na železnici na webu Českých drah

Ústecký kraj

Silnice v Ústeckém kraji odpoledne místy pokrylo náledí, ledovka se objevila na Děčínsku a Mostecku. Policie řešila řadu nehod, u Obrnic na Mostecku havaroval autobus. Dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem zasáhlo husté sněžení, foukal také silný vítr. 

Karlovarský kraj

Husté sněžení, vítr a náledí komplikovalo dopravu také v Karlovarském kraji. Zcela neprůjezdná byla kvůli nehodě nákladních aut silnice I/21 z Chebu na Plzeň u Velké Hleďsebe, havarovaná nákladní auta zablokovala i silnici I/13 z Karlových Varů na Chomutov u Damic. Nákladní auta se srazila také na silnici I/6 z Karlových Varů na Prahu u Bochova. Všechny komunikace se podařilo odpoledne zprůjezdnit, řekla policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji řešili od úterý do středečního rána kvůli počasí na 200 nehod. Zranilo se při nich více než dvacet lidí. Kvůli počasí a nehodám, které se začaly kupit v úterý po poledni, byl na jižní Moravě vyhlášen kalamitní stav.

Některé kolize zablokovaly dálnici, na 226. kilometru D1 se dopoledne odklízely následky havárie nákladního auta. Nejvážnější nehoda v kraji se v úterý podle mluvčí policie Andrey Cejnkové stala na 220. kilometru dálnice D1, kde se srazilo 15 aut. „Žádné z nehod neměly tragické následky. Některé z nich se staly kvůli tomu, že řidiči sledovali jinou nehodu a nabourali,“ uvedla mluvčí. 

Olomoucký kraj

Téměř na devět hodin byla od časného rána uzavřená dálnice D35 na 281. kilometru mezi Velkým Újezdem a Přáslavicemi na Olomoucku, kde do bezvládného těla na vozovce najel řidič osobního auta. Řidič střet oznámil policii v domnění, že šlo o zvěř, policisté však na vozovce našli mrtvého člověka, řekla krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Dálnici uzavřeli policisté kvůli vyšetřování okolností nehody. „Okolnosti celé tragické události i zjištění totožnosti osoby jsou předmětem dalšího šetření. Případ převzala služba kriminální policie a vyšetřování, která na případu bude i nadále pokračovat,“ doplnila Šafářová. Uzavření dálnice zkomplikovalo dopravu, na místě se vytvořily mnohakilometrové kolony, zpoždění dosahovalo až hodiny. Dálnice byla zprovozněna po 15. hodině. 

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji zůstal ráno pro kamiony uzavřen jeden z hlavních tahů na Slovensko, silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Vede kolem přehrady s pitnou vodou, takže silničáři tam nesmějí používat chemické látky. 

Přijde znovu sníh i silný vítr, varují meteorologové

Podle meteorologů bude dál sněžit, za hodinu mohou spadnout až tři centimetry sněhu. Další velmi silné sněžení se očekává ve čtvrtek, kdy na horách může napadnout až 30 centimetrů sněhu. Varují i před náledím, silným větrem a závějemi. Náledí se očekává v celém Česku od středečních 16 hodin. 

Velmi silně foukat začne ve čtvrtek odpoledne. Na jihu republiky může vítr dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 125 km/h. V noci na pátek bude slábnout. Podle meteorologů čtvrteční situace připomene výročí, kdy do Česka před 11 lety v lednu dorazil Kyrill. Tentokrát nese tlaková níže označení Friederike, do Česka dorazí postupně přes Německo a Polsko.

„Ve středu a v noci na čtvrtek se budou vyskytovat sněhové přeháňky, které mohou být lokálně intenzivní. Během čtvrtečního dne bude od západu sněžit, přechodně i silně. Sněžení bude postupně v polohách pod 700 m, na jihu a západě pod 1100 m přecházet do deště se sněhem nebo do deště. Zejména na horách na severu může napadnout až 30 cm nového sněhu,“ uvedli meteorologové.