PŘEHLED: V Plzni končí nepřetržitá zubní pohotovost. Lidé ji zneužívali

V Plzni končí nepřetržitá zubní pohotovost (zdroj: ČT24)

Se začátkem roku přišli lidé v Plzni o nepřetržitou zubní pohotovost. Ta dosud fungovala na poliklinice na Denisově nábřeží. Důvodem je nedostatek stomatologů, kteří by drželi služby nonstop a také to, že službu lidé zneužívali. V celém Česku zůstávají pohotovosti už jen v Olomouci, Ostravě nebo Praze.

Zneužívání pohotovosti a nedostatek lékařů. To jsou dva důvody, které vedly k uzavření nepřetržité zubní pohotovosti na plzeňské poliklinice. Od nového roku se tak ve všední dny ordinační hodiny omezí od osmnácté hodiny do půlnoci a o víkendech a o svátcích bude pohotovostní služba dvanáctihodinová - od šesti ráno do šesté hodiny večer.

Vyjma jednoho zubaře poskytovali pohotovost hlavně externí lékaři, kteří mají buď svoje soukromé praxe, nebo pracují jako zaměstnanci v ambulanci či v nemocnici.

V praxi to fungovalo tak, že zubaři od rána pracovali ve své ordinaci, pak přešli na pohotovost, kde sloužili celou noc. A ráno znovu do práce. 

Lidé pohotovost zneužívali

Podle vedení polikliniky v Plzni navíc odhadem více než dvě třetiny lidí nepřicházely s akutními problémy, ale třeba kvůli tomu, že nechtěli čekat u svého lékaře.

Někteří z nich ani neměli svého stomatologa, to se týkalo třeba pacientů ze zahraničí, často se zuby ve velmi špatném stavu, navíc si ani neplatili zdravotní pojištění. A když lékaři pacientům navrhli, aby se u nich zaregistrovali, tak o to neměli zájem.

Odchází silné ročníky lékařů

Podle vedení polikliniky v Plzni je problém, že odchází silné ročníky, tedy lékaři ve věku 65 až 70 let. Pokud by všichni odešli, tak by chybělo až patnáct procent zubařů. A na vině s nedostatkem zubařů je podle vedení také to, že lékařské fakulty dříve nenabíraly tolik studentů.

V Plzni však funguje i takzvaná Ústavní pohotovostní služba, kterou poskytuje Stomatologická klinika fakultní nemocnice v případě potíží pro pacienty stomatologické kliniky, jenž tam jsou zaregistrovaní v ambulancích a řeší i obtížné případy, zvláště výkony chirurgického rázu.

Kraj díky omezení pohotovosti v Plzni ušetří. Z dosavadních více než dvanácti milionů by služba ročně měla vyjít na zhruba sedm milionů korun.

Rušení nebo částečné rušení pohotovosti není v Plzeňském kraji ojedinělým případem, například od ledna 2014 přestala fungovat pohotovost na Domažlicku a Klatovsku, protože stomatologové nebyli spokojeni s penězi, které dostávali od kraje. Později se ale pohotovost podařilo navrátit do původního modelu, kdy zubaři drží pohotovost ve svých ordinacích. V opačném případě by totiž třeba i pacienti ze Šumavy museli cestovat za stomatology právě až do Plzně.

Od nového roku omezí zubní pohotovost také v Brně. I tak budou mít Plzeň a Brno jedny z nejdéle otevřených stomatologických ambulancí. Bez omezení zůstávají už jen v Ostravě, Olomouci a Praze.