Zubní pohotovosti v Brně a Plzni omezí provoz. Lékaři si stěžovali na příliš náročný "zápřah"

Události: Dvě zubní pohotovosti omezí provoz (zdroj: ČT24)

V Brně a Plzni zkrátí od příštího roku stomatologickou pohotovost. Nově budou zubaři lidem k dispozici v týdnu pouze do půlnoci a o víkendech jen přes den. Bez omezení zůstávají pohotovosti už jen v Olomouci, Ostravě nebo Praze. Jinde podobnou službu vůbec nemají.

Důvodem, proč v Brně a Plzni pohotovost omezí, je vytíženost zubních lékařů i celková náročnost poskytované služby. Na pohotovost totiž často míří i pacienti, kteří akutní ošetření nepotřebují nebo péči o chrup zanedbávají.

Jihomoravský kraj nakonec se zubaři vyjednal kompromis – pacientům zůstane po Novém roce ordinace otevřená do půlnoci a o víkendu od 8:00 do 20:00. „Zubní lékaři odmítali sloužit po půlnoci, protože ráno jdou do svých ambulancí, ať už soukromých, nebo v nemocnici,“ vysvětlil ředitel Úrazové nemocnice Brno Zdeněk Buštík.

„V případech, kdy se nejedná o ohrožení života, by neměly nastat větší komplikace,“ hodnotí kompromis jihomoravský radní pro zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD).

Na stejném kompromisu se dohodli i v Plzni.

Zubní pohotovosti v Česku
Zdroj: ČT24
Znám okresy, kde jsou dvě pohotovostní služby neustále, protože mají pocit, že je to potřeba, a zaplatí si to. A jinde je pohotovost třeba dvě tři hodiny nebo jen o víkendech. Je to otázka dohody a místní poptávky.
Roman Šmucler
prezident České stomatologické komory

I tak budou mít Plzeň a Brno jedny z nejdéle otevřených stomatologických ambulancí. Bez omezení zůstávají už jen v Ostravě, Olomouci a Praze. Naopak ve Zlínském kraji anebo na Vysočině zubní pohotovost nemají vůbec a pacienti s bolavými zuby musí až do Brna.

„Je na nové vládě, aby stanovila postup, aby byl spravedlivý pro každého,“ tvrdí předseda zdravotnické komise Asociace krajů ČR a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

  • Pohotovostní službu zajišťují obce a kraje. Proto se liší jejich dostupnost i odměny lékařů. Asociace krajů chce, aby vláda ujasnila, jestli a kde mají zubaři povinnost pohotovosti sloužit.
  • Podle stomatologické komory platí, že tam, kde dobře funguje běžná péče, není problém ani s pohotovostí. Na konci roku 2017 v Česku eviduje 7495 zubařských úvazků.
  • Svaz měst a obcí si v roce 2016 nechal zpracovat analýzu. Ukázala, že nejvíc zubařů chybí na Semilsku, Karvinsku, Hlinsku, ale třeba i v Příbrami, kde je hodně stomatologů v důchodovém věku.
  • Problémy jsou ale i tam, kde je zubařů dost, patří mezi ně omezené ordinační hodiny nebo dlouhé čekací lhůty na některé zákroky, například na opravu korunky.
  • Pohotovosti zubních lékařů zajišťují obce a kraje, vyplácí se za ně různé odměny a mají nejasná pravidla.
  • Zdroj: Svaz měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, Ústav zdravotnických informací a statistiky

Zubaři někdy slouží i dvacet hodin v kuse

Že zubní lékaři na pohotovosti po půlnoci moc pacientů už nemají, potvrzuje lékařka Klára Toulová z Úrazové nemocnice Brno: „Největší nával bývá většinou mezi pátou, desátou a jedenáctou.“ 

Pacientů ošetří během noci i čtyři desítky. O všechny se musí s asistencí sestry postarat sama. Kvůli pohotovosti zubaři slouží někdy i dvacet hodin denně.

Pohotovost pro akutní komplikované případy i mladíky po bitkách

Podobně na tom jsou i jinde. „Lze říci, že na pohotovost chodí také pacienti, kteří prošli zubním ošetřením, jenže tam je nebyli schopni plnohodnotně ošetřit,“ říká vedoucí lékař pohotovosti Karel Klíma ze Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Přišel jsem s akutním zánětem, opakuje se mi to po několikáté,“ potvrzuje pacient Jaroslav Frank. Záněty mu způsobuje vrozené onemocnění kostí. A právě pro takto vážné případy slouží stomatochirurgická Klímova pohotovost ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Dalším typem pacientů jsou opilí mladíci po pádech a šarvátkách.

Na běžné problémy se zuby se zaměřují ve Spálené ulici, kde slouží lékaři ve všední dny celou noc a o víkendech a svátcích nepřetržitě. Proto sem míří noční pacienti z celých středních Čech. V okolí Prahy totiž mají zubní pohotovost otevřenou jen do večera.

Nedostatek zubařů (2016)
Zdroj: ČT24/Svaz měst a obcí ČR

V příhraničí musí za zubařem dojíždět i kvůli cizincům

Někde sice zubaři jsou – například v jihočeském příhraničí – přesto mají místní smůlu. Zubní kliniky ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku ošetřují převážně Rakušany. Zahraniční pacienti totiž platí hotově a v eurech.

Místní lidé tak mají problém sehnat zubaře. Když Dita Kaiserová z Vyššího Brodu potřebovala objednat sebe a své dvě děti k zubaři, zjistila, že je to téměř nemožné, přestože ve městě působí pět zubních klinik.

Lékaře hledala marně několik měsíců. Nakonec se jí to povedlo, ale až v Českém Krumlově. „Nejsem spokojená. Vadí mi, že musím dojíždět třicet kilometrů,“ říká. Její sousedé leckdy jezdí za zubařem ještě dál, až padesát kilometrů daleko do Českých Budějovic.

Zubní klinika v Dolním Dvořišti
Zdroj: ČT24

Pokud už zubní lékaři ve Vyšším Brodu a okolí české pacienty přijímají, nemají uzavřenou smlouvu s pojišťovnami. Pro české pacienty to znamená, že ošetření si musí platit sami. Místo 300 korun za běžnou plombu zaplatí na soukromé klinice bez smlouvy s pojišťovnou více než dvojnásobek, ceny začínají na 750 korunách.