Den D pro Babišovu vládu. Prezident Zeman ji oficiálně jmenoval

Povolební dění v Česku se posouvá do další fáze, prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Babišovu vládu – menšinový kabinet ANO doplněný o odborníky. Hned ve středu odpoledne se také vláda sešla na své první schůzi. Večer pak začal premiér uvádět jednotlivé ministry do úřadu. Ve čtvrtek a v pátek ale bude na summitu v Bruselu, zbylé členy vlády tak na jejich ministerstva uvede až příští týden.

On-line přenos

Jmenování Babišovy vlády

  • 21:15
    Česká televize

    V Událostech, komentářích budou hosty tři členové nově jmenované Babišovy vlády – Karla Šlechtová, Dan Ťok a Adam Vojtěch.

  • 21:12
    Česká televize

    O nově jmenované vládě hovoří v 90' ČT24 zástupci opozičních stran – Martin Kupka z ODS, Jakub Michálek z Pirátů, Tomio Okamura z SPD a Vojtěch Filip z KSČM.

  • 21:10

    V pondělí se úřadů ujmou:

    - ministr školství Robert Plaga

    - ministr kultury Ilja Šmíd

    - ministr zemědělství Jiří Milek

    - ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Budoucí kabinet se v sídle hnutí ANO na pražském Chodově sešel už před osmou ranní, všichni ministři následně zamířili autobusem do Lán, kde v devět ráno položili věnec u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Stejnou cestu podnikly i vlády Miloše Zemana (1998), Vladimíra Špidly (2002) nebo Jiřího Rusnoka (2013), designovaného premiéra k pokračování v tomto zvyku pobídl prezident republiky. Kvůli nedostatku času ale Babišův kabinet navštívil lánský hřbitov netradičně ještě před svým jmenováním.

Vlády ČR – počet dní uplynulých mezi jmenováním a hlasováním o důvěře
Zdroj: ČT24

Po pietním aktu v Lánech se vláda přesunula do sněmovny, kde se Babiš zúčastnil jednání výboru pro evropské záležitosti. Ten projednává jeho mandát před unijním summitem v Bruselu. Špičky evropského společenství zde mají během čtvrtka a pátku jednat mj. o reformě evropského azylového systému.

Zeman: Vláda je plnohodnotná okamžikem, kdy ji jmenuji

Nejsledovanějším bodem bylo oficiální jmenování vlády na Pražském hradě: slavnostní ceremoniál tam začal ve dvě hodiny odpoledne. Prezident odmítl, že by vláda nebyla plnohodnotná, dokud nemá důvěru sněmovny. „Když si přečtete ústavu, zjistíte, že nezná pojem neplnohodnotná vláda. Vláda je plnohodnotná okamžikem, kdy ji jmenuji. Takže můžete klidně pracovat a nemusíte reagovat na pomluvy, ať už vznikají z neznalosti nebo ze zlé vůle,“ řekl ministrům.  

Prezident také konstatoval, že dodrží slib a Babišovi případně svěří i druhý pokus na jmenování vlády. „A dám mu podstatně víc času na vyjednávání o podpoře menšinové nebo koaliční vlády,“ uvedl Zeman. Hlava státu by si přála, aby 10. ledna sněmovna tuto vládu v hlasování o důvěře podpořila. Prezident už dříve avizoval, že kvůli tomu před poslanci promluví. 

Já si myslím, že to bude vláda, která bude jeden tým. Nebude se dohadovat přes média, bude táhnout za jeden provaz a bude bojovat za efektivní stát a proti korupci.
Andrej Babiš
premiér

O hodinu později se premiér Babiš sešel se svým předchůdcem Bohuslavem Sobotkou, který Babišovi předal Úřad vlády. Hned odpoledne se také ministi sešli na první schůzi vlády. Po středě už je jasné, kdo bude ve vládě zastávat posty místopředsedů: bude to Richard Brabec, který zastával místopředsednický post už v Sobotkově vládě, druhým místopředsedou pak byl jmenován Martin Stropnický.   

„Pan Brabec by mohl zastřešovat naše ekonomické ministry,“ podotkl Babiš. Se Stropnickým chce zase úzce spolupracovat v tematice evropské politiky.

Oficiální snímek nové vlády s prezidentem
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK
  • Na prvním zasedání vlády byl jmenován ředitel Úřadu vlády, tento post bude zastávat Radek Augustin. Mluvčí kabinetu je nově bývalá redaktorka ČT Barbora Peterová, která přechází na Úřad vlády z ČEPSu.

Nová vláda si určila jako jednací den středu: stejně jako Sobotkův kabinet. Příští schůze vlády se nicméně uskuteční v pondělí, aby kabinet schválil návrh programového prohlášení, se kterým chce Babiš požádat o důvěru ostatní strany. Své priority pro legislativní plán na příští rok dostali ministři za úkol formulovat do 5. ledna.

Vláda: Babiš má v Bruselu odmítnout kvóty

Vláda také zavázala premiéra Babiše, aby na summitu v Bruselu odmítl systém kvót pro přidělování migrantů. Při jednání o brexitu pak chce jednat s Brity i separátně a zachovat dobré bilaterální vztahy. 

Babiš připomněl, že se bude summit zabývat otázkami migrace, brexitu a společné evropské obrany. Problematiku migrace považuje za nejzásadnější. „Já bych chtěl zdůraznit náš názor, že bychom měli přestat řešit otázku kvót a zaměřit se na příčiny migrace. Ta hlavní jsou organizované bandy pašeráků,“ řekl po schůzi vlády s tím, že chce o českém postoji přesvědčovat i ostatní evropské lídry. 

Premiér Andrej Babiš se zdraví s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Kvůli neplnění migračních kvót podala Evropská komise na Česko, Polsko a Maďarsko žalobu. Babiš o problému chce na summitu krátce mluvit s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem, z časových důvodů ale neočekává, že by záležitost důkladně projednali. Proto se bude chtít dohodnout s Junckerem a s eurokomisařem pro vnitro Dimitrisem Avramopulosem na schůzkách po Novém roce,  kde by o věci mluvili.

Právě kvůli tomuto summitu prezident uspíšil jmenování celé vlády, původně totiž Zeman navrhoval termíny až o dva dny později.  

Vláda bude oproti Sobotkově štíhlejší

Večer po jednání vlády pak odstartoval premiér Babiš kolečko, během kterého postupně uvedl na úřady konkrétní ministry. Jako první to byla ministryně obrany Karla Šlechtová, která dosud byla ministryní pro místní rozvoj. Tu na ministerstvo uváděl i její předchůdce Martin Stropnický. Toho pak Babiš uvedl na ministerstvo zahraničí.  

Dalších pět ministrů uvedených do úřadu jsou vládní nováčci – ministr vnitra Lubomír Metnar, ministr průmyslu Tomáš Hüner, ministryně práce Jaroslava Němcová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová.

Ve čtvrtek a v pátek bude Babiš na summitu v Bruselu, zbylé čtyři ministry proto uvede do úřadu až v pondělí. Trojici ministrů, kteří budou na svých postech pokračovat, premiér formálně uvádět nebude.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od současného kabinetu nebude mít vláda ministra pro lidská práva a vedení legislativní rady připadlo ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Radu pro výzkum, vývoj a inovace převzal místo vicepremiéra pro vědu přímo premiér Babiš.

  • Vláda chce vytvořit post zmocněnce pro sport. Ten by měl obsadit poslanec ANO a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička.
  • Dalším zmocněnec má mít na starost oblast IT: tady by měl zasednout generální ředitel Státní pokladny Centra sdílených služeb při ministerstvu financí Vladimír Dzurilla.

Sněmovna bude o důvěře jednat těsně před volbou prezidenta

Po jmenování vlády pak začne běžet třicetidenní lhůta, ve které musí kabinet požádat sněmovnu o důvěru. Babiš už avizoval, že chce o důvěru v Poslanecké sněmovně požádat až v lednu. Hlasování sněmovny tak bude bezprostředně před prezidentskými volbami 9. ledna.

Babiš uvedl, že v programovém prohlášení budou i body z programů ostatních stran. Postupně chce s jednotlivými stranami jednat o případné podpoře. Toleranci menšinového kabinetu ANO ale za určitých podmínek připouští pouze komunisté. Ostatní strany to zatím odmítají.

Vládu chce ale ve sněmovně podpořit právě prezident, který se zúčastní schůze, na které budou poslanci o důvěře hlasovat. „Jestliže prezident někoho jmenuje, pak je jeho povinností, aby se toho, koho jmenoval, zastal ve svém vystoupení před Poslaneckou sněmovnou,“ zdůraznil během ceremoniálu prezident Zeman. Stejně tomu bylo i v případě Sobotkovy vlády před čtyřmi lety.

Události, komentáře: Nastupuje nová vláda Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Pokud by nakonec tato vláda Andreje Babiše důvěru nezískala, může se stát, že bude mít šéf ANO i oba zbývající pokusy na její sestavení. Prezident už totiž dříve avizoval, že by dal Babišovi i druhou šanci. A třetí pokus má v rukou předseda sněmovny, což je Radek Vondráček z ANO. Postupem času by se tak odmítavé postoje ostatních stran mohly začít měnit.