Prezident Zeman jmenoval Babiše premiérem, zatím však bude bez ministrů

Události: Andrej Babiš byl na Hradě jmenován premiérem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Babiš následně složil také premiérský slib. Už v úterý prezident přijal demisi Sobotkovy vlády, příští týden ve středu pak jmenuje Babišův kabinet. Mezitím se chce hlava státu sejít s nováčky ve vznikající vládě. Babiš už dříve avizoval, že půjde o menšinový kabinet ANO doplněný o odborníky. Vláda ale nemá vyjednanou podporu ve sněmovně.

Nezlobte se na trpaslíky, že vám okopávají kotníky, oni výš nedosáhnou. S touto dobrou radou vám přeji mnoho úspěchů ve vaší práci ve prospěch České republiky.
Miloš Zeman

„Vážený pane prezidente, děkuji, že jste mě jmenoval předsedou vlády ČR. Na základě ústavy a na základě výsledku parlamentních voleb,“ uvedl Babiš po podpisu jmenovacích listin.

„Také vám děkuji, že jste vyhověl mé žádosti a budete jmenovat vládu, kterou navrhuji, již 13. prosince. To znamená den před velice důležitou evropskou radou, která bude na úrovni prezidentů a premiérů projednávat brexit a migraci.“ 

Prezident totiž původně navrhl termín jmenování kabinetu o dva dny později, po dohodě s Babišem ale jmenování uspíší, takže bude moci Babiš Česko zastupovat na konci příštího týdne na summitu Evropské unie. 

Ceremoniál na Pražském hradě: Jmenování Andreje Babiše premiérem (zdroj: ČT24)

Podle čerstvě jmenovaného premiéra by Česká republika měla být v EU aktivnější. Chce proto navrhnout řešení problému migrace, kterým má být boj proti pašerákům. Nově jmenovaný premiér také připomínal, že Evropská komise zřejmě ještě tento týden rozhodne o žalobě na Česko kvůli odmítání uprchlických kvót. Babiš chce ale dále vyjednávat a žádat Komisi, aby k žalobě nepřistoupila. Trvá na tom, že kvóty nejsou dobrým řešením a migraci je třeba řešit mimo Evropu.

V Babišově vládě by mělo pokračovat pět ministrů z dosavadního kabinetu. Ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok zůstanou na svých pozicích, ministr obrany Martin Stropnický se přesune do čela diplomacie a jeho pozici převezme dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Babiš věří, že jeho vláda bude jeden tým bojující proti korupci a klientelismu.

S dalšími kandidáty na vládní posty se chce prezident v nadcházejících dnech setkat, než celou vládu jmenuje. Zeman už dříve avizoval, že k tomu přistoupí příští týden ve středu 13. prosince. 

Nová vláda se sejde ještě ten samý den večer. Babiš také uvedl, že chce ve středu uvést na jednotlivá ministerstva co největší počet nových ministrů. Ostatní ministry uvede do úřadů začátkem dalšího týdne, ve čtvrtek a v pátek totiž bude na zmíněném summitu v Bruselu.

Až po jmenování celé vlády se Babiš chystá do Strakovy akademie. Využije prý nabídku premiéra v demisi Bohuslava Sobotky (ČSSD), který prohlásil, že je připraven mu úřad a potřebné informace předat. „Pan premiér mi předá úřad a hned zasedne vláda, která by měla zvolit ředitele Úřadu vlády a mluvčí,“ dodal šéf hnutí ANO. 

Sněmovna bude jednat o důvěře na přelomu roku

Po jmenování vlády pak začne běžet 30denní lhůta, ve které musí kabinet požádat sněmovnu o důvěru. Babiš už avizoval, že chce o důvěru v Poslanecké sněmovně požádat až v lednu. Hlasování sněmovny tak bude bezprostředně před prezidentskými volbami. Podle kuloárních informací by to mělo být 10. ledna.

Babiš uvedl, že v programovém prohlášení budou i body z programů ostatních stran. Postupně chce s jednotlivými stranami jednat o případné podpoře. Toleranci menšinového kabinetu ANO ale za určitých podmínek připouští pouze komunisté. Ostatní strany to zatím odmítají.

Vládu chce ale ve sněmovně podpořit právě prezident, který se zúčastní schůze, na které budou poslanci o důvěře hlasovat. „Jestliže prezident někoho jmenuje, pak je jeho povinností, aby se toho, koho jmenoval, zastal ve svém vystoupení před Poslaneckou sněmovnou,“ zdůraznil během ceremoniálu prezident Zeman. Stejně tomu bylo i v případě Sobotkovy vlády před čtyřmi lety.

Zástupci ODS ve středu uvedli, že jsou připraveni zúčastnit se schůzky, kde jim hnutí ANO představí programové prohlášení. Občanští demokraté k programu sdělí svůj názor, o mnoho víc však od jednání čekat nelze, zdůrazňoval předseda ODS Petr Fiala. Právě s ODS chce Babiš jednat nejdřív, protože skončila ve volbách druhá.  

„Já si myslím, že vláda určitě nedostane důvěru, protože Andrej Babiš s nikým nejedná. Nejednal s ČSSD, nejednal s lidovci a nejednal prý ani s komunisty nebo s SPD, zda chtějí tyto strany do vlády,“ kritizoval ve vysílání ČT24 předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

„Pokud přijdou zástupci ANO na náš klub, tak je velice rádi přivítáme a poslechneme si, s čím k nám přijdou. Bohužel ještě není programové prohlášení vlády na světě, neznáme jeho ucelenou formu a nevíme, s čím by mohli přijít,“ upozornil poslanec Leo Luzar (KSČM). Podobně mluvil i místopředseda lidovců Jan Bartošek: „To, co je velmi sporné a co nevíme: co tato vláda chce prosadit, protože neexistuje programové prohlášení ani jasně definované jednotlivé cíle.“

Zástupci většiny stran odmítají menšinovou vládu podpořit (zdroj: ČT24)

Podporu vládě odmítá i hnutí STAN: „My jsme našim voličům slíbili, že nepůjdeme do vlády s Andrejem Babišem, navíc je tu ten problém s obviněním Andreje Babiše, takže z tohoto stanoviska nemůžeme slevit. Nicméně chceme být konstruktivní opozicí – jsme připraveni budoucí vládu v konkrétních návrzích podpořit, když budou odpovídat našemu programu,“ dodal předseda hnutí Petr Gazdík. 

„My jsme to, že nepodpoříme vládu Andreje Babiše, říkali už před volbami jako součást naší kampaně,“ připomínal ve vysílání ČT24 předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že je navíc stále ve hře vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila bude nakonec záležet na tom, zda se Babišovi podaří přesvědčit SPD: „Zatím to vypadá, že se jedná o jakýsi pokus nanečisto, Andrej Babiš dobře ví, že žádná demokratická strana v tuto chvíli nechce podpořit jeho vládu. To znamená: buď opravdu vláda skončí tím, že nezíská důvěru, nebo se Babišovi podaří přesvědčit dvě extremistické strany – komunisty a SPD.“

Tuto možnost ovšem vzápětí popřel předseda SPD Tomio Okamura: „My v žádném případě menšinovou vládu nepodpoříme, a to z jednoduchého důvodu: budeme podporovat jen takové projekty, které budou prosazovat náš volební program. Samozřejmě jsme si plně vědomi, že jsme ochotni udělat i programové kompromisy. Nicméně ani náš politický program nebyl s nikým projednán a už vůbec nebyl projednán s Andrejem Babišem.“

Andrej Babiš by ale za určtitých podmínek mohl mít všechny tři pokusy k sestavení vlády, postupem času se tak postoje jednotlivých stran mohou měnit. Prezident už totiž dříve avizoval, že by dal Babišovi i druhou šanci, pokud by vláda důvěru nezískala. A třetí pokus má v rukou předseda sněmovny, což je Radek Vondráček z ANO.