Silný vítr zaměstnal hasiče. Bez elektřiny byly tisíce domácností

Meteorolog ČT: Nejsilněji foukalo v Beskydech (zdroj: ČT24)

Přes Moravu a Slezsko se v noci přehnal velmi silný vítr. Lámal stromy a větve. Nejvíc výjezdů zaznamenali hasiči na Frýdecko-Místecku. Kvůli silnému větru byly v noci na Moravě bez elektřiny desítky tisíc domácností, v úterý dopoledne jich zbývalo k síti připojit tisíce. Živel zasáhl mimo jiné také Olomoucko, Pardubicko či Zlínsko.

V Moravskoslezském kraji vyjeli k více než 500 událostem. Odstraňovali spadlé stromy a zabezpečovali poškozené střechy. V pondělí večer způsobil pád stromu v ulici U koupaliště v Ostravě-Hulvákách nehodu dvou osobních aut, které do něj narazily. Nehody se obešly bez zranění.

V úterý brzy ráno narazil osobní vlak do spadlého stromu v Hostašovicích na Novojičínsku, nikdo nebyl zraněn. Ve dvou případech poškodil padající strom zaparkované vozidlo. Škoda bude muset být vyčíslena například i u poškození a pádu plechové krytiny ze střechy základní školy v Příboře v Jičínské ulici.

Krátce před úterní půlnocí vyjeli hasiči třeba do Havířova na Národní třídu, kde ze střechy jednoho z bytových domů začaly odlétat kusy krytiny. Ve střeše se poté vytvořily dvě velké díry a bezpečnost tam museli hlídat policisté.

Nad úterním ránem dosahoval vítr na Lysé hoře rychlosti až 135 km/h. 

Olomoucko zasáhla vichřice

Hasiči v Olomouckém kraji zaznamenali od pondělního odpoledne do úterního poledne v souvislosti s větrem 111 událostí. Vítr na některých místech dosahoval až síly vichřice. Hasiči většinou odklízeli popadané stromy, ale i plechy utržené ze střech. Zraněn byl při zásazích jeden dobrovolný hasič. Kvůli vyvráceným či zlomeným stromům byly uzavřeny i tři silnice v kraji. Situace už se v regionu uklidňuje, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Na několika lesních úsecích hasiči zažili dramatické chvíle, když při jejich zásahu padaly další stromy. Na silnici z Paršovic do Lhoty na Přerovsku vyprošťovali vozidlo, které zůstalo uvězněné mezi stromy. Kvůli spadlým stromům byly uzavřeny i tři silnice - v úseku Mikulovice - Zlaté Hory na Jesenicku, Lhota - Paršovice na Přerovsku a Holubice - Seč na Prostějovsku. Podle dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic je již odstraněn i polom z posledního úseku a silnice je průjezdná.

V Jeseníkách se během noci vítr uklidnil. „Včera kolem šesté hodiny vítr zesílil a vydrželo to až do desáté večerní. Po zbytek noci ale zůstal klid,“ popsal zběžně situaci Škovránek brzy ráno ze stanice Ovčárna dispečer Horské služby v Jeseníkách Ondřej Škovránek. Rychlost větru nárazově dosahovala 110 kilometrů v hodině. 

Na Sněžce přinutil silný vítr zastavit provoz zdejší lanovky. Ta může fungovat při rychlosti větru do 60 kilometrů za hodinu. V provozu nebyl ani dolní úsek z Pece na Růžovou horu, řekl strojník lanové dráhy Alois Thamm.

Lanovka stojí, na Sněžce fouká přes 25 metrů za sekundu (přes 90km/h). Horní úsek bude pravděpodobně mimo provoz celý den, ten dolní se možná rozjede. Uvidíme, jak se bude vyvíjet počasí.
Alois Thamm
strojník lanové dráhy

Stromy padaly i v Pardubickém kraji

Hasiči museli od pondělního večera do úterního rána vyjíždět na desítky míst také v Pardubickém kraji, aby odstranili následky silného větru. Ten zasáhl území celého regionu a také tam většinou padaly stromy a větve, které pak na silnicích bránily provozu.

„Čtyři jednotky hasičů likvidovaly v pondělí v 17:52 v Orli na Chrudimsku následky kolize kamionu s návěsem, který smetl vítr. Vzpříčený kamion hasiči vyprošťovali a převraceli zpět na kola až do 20:00,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

V Chocni ve Smetanově ulici museli hasiči zabezpečit polystyrenové desky používané na stavbě na zateplení domu, které létaly po okolí. Ve Vysokém Mýtě zasahovali u jiskřícího stožáru elektrického vedení, ve Skutči zajišťovali utržený plech na střeše, v Hrochově Týnci utrženou střechu z pergoly.

Podle mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Beránkové zaznamenali energetici v Pardubickém kraji v pondělí večer šest poruch na vedení vysokého napětí, do rána dvě z nich opravili. Nejvíce bylo zasaženo Orlickoústecko, Chrudimsko a Svitavsko. Ještě v úterý by měly být všechny poruchy odstraněné.

Hasiči ve Zlínském kraji zabezpečovali střechy

Více než stovku výjezdů absolvovali hasiči Zlínského kraje od pondělního poledne do dnešních 7:00 kvůli silnému větru. Zasahují především u popadaných stromů, které odstraňují z komunikací. Pomáhali také se zabezpečením uvolněných střech u několika domů. Události se zatím obešly bez zranění, řekla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Nejsložitější zásah podle ní řešili hasiči v pondělí večer v Otrokovicích, kde se uvolnily plechy na střeše devítipatrového panelového domu. „Nešlo použít výškovou techniku, proto museli na střechu hasiči - lezci, kteří uvolněné plechy zajistili proti dalšímu utržení. Kvůli silnému větru to bylo hodně nebezpečné,“ uvedla.

Střecha se v pondělí po 18:30 uvolnila také na rodinném domě ve Valašském Meziříčí. Hasiči zabránili jejímu pádu, stejně jako v případě střechy u domu ve Velkých Těšanech na Kroměřížsku. Vítr v noci utrhl střechu také ze zahradního domku v Zubří na Vsetínsku, kterou museli hasiči zajistit.

Od pondělní půlnoci do dnešních 7:00 zaznamenali hasiči podle Javoříkové 17 výjezdů na Vsetínsku, 16 na Zlínsku, 15 na Uherskohradišťsku a sedm na Kroměřížsku. Až na několik výjimek šlo nejčastěji o odstraňování popadaných stromů, které omezovaly provoz na silnicích.

Stovky domácností v kraji byly bez proudu, dodal mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. „Vzhledem k tomu, že se vítr zklidňuje, v úterý odpoledne by již měly být dodávky obnoveny,“ uvedl Vácha. Bez elektřiny byli například lidé v okolí Bojkovic, Vlčnova, Starého Hrozenkova, Slavičína, Valašských Klobouk, Pozlovic či Bystřice pod Hostýnem.

Kvůli překážce na trati byl v časných ranních hodinách přerušen provoz vlaků na železniční trati mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku. Dopravce zajistil pro cestující náhradní autobusovou dopravu.

V kraji platila až do 16:00 výstraha před silným větrem. Podle Českého hydrometeorologického ústavu přes den dosáhne v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. V regionu je převážně zataženo s teplotami od pěti do 12 stupňů Celsia, místy prší. Odpolední maxima budou podle meteorologů 12 stupňů. Ve vyšších polohách se může vyskytnout déšť se sněhem nebo sněžení.