Chci podporu stran pro zahraniční mise, tvrdí Šlechtová. Jen ve vládě s důvěrou, reaguje pravice

Devadesátka ČT24 o vzniku vlády Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Současná ministryně pro místní rozvoj v demisi Karla Šlechtová (nestr. za ANO) a adeptka na šéfku resortu obrany v nové vládě Andreje Babiše (ANO) chce navyšovat rozpočet na obranu podle dosavadního kursu a žádat sněmovnu o podporu vysílání vojáků do zahraničních misí. Řekla to v Devadesátce ČT24. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) pravice členství v NATO a plánované aktivity podporuje, ovšem jde o vládu, která dosud nezískala otevřeně deklarovanou většinovou podporu poslanců. Předseda SPD Tomio Okamura dokonce uvedl, že jeho hnutí podpoří pouze mise odsouhlasené Radou bezpečnosti OSN, nikoli NATO.

„Obranná politika České republiky je nadpartajní (…),“ uvedla Karla Šlechtová v Devadesátce ČT24. Podle jejích slov můžou být návrhy menšinové vlády, jako je třeba vyslání vojáků do misí, schvalovány i opozicí právě proto, že sledují zájmy celé České republiky.

Podle svých slov naprosto podporuje členství Česka v NATO i v Evropské unii a staví se proti jakémukoliv pokusu o vystoupení. „Tímto bych chtěla ubezpečit celou obranu i všechny vojáky, že tímto směrem budu řídit tento resort,“ dodala potenciální ministryně obrany.

Pravice s obsahem souhlasí, přes vládu s podporou ale nejede vlak

„TOP 09 podporuje naše členství v NATO, je to pro nás klíčově důležité a vždycky jsme s vládou, byť jsme byli v opozici, spolupracovali na obranné zahraniční politice. Na druhou stranu jasně říkáme, že vláda, která nemá důvěru, by neměla předkládat věci, které se týkají zahraničních misí,“ uvedl novopečený předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Ten souhlasí s předsedou poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňkem Stanjurou, že pravidelné navyšování výdajů na armádu a podpora zahraničních misí s účastí Česka je principiálně v pořádku. Tuto podporu lze ale vyslovit ve sněmovně výhradně vládě, která zastupuje zájmy více než poloviny voličů, nikoli 30 procent.

„Mise na 18, 24 měsíců předkládá vláda s důvěrou a vyjednává i s opozicí a pokouší se získat podporu i více než jen vládních poslanců,“ řekl Stanjura s tím, že požadavek na většinovou podporu není nic nenormálního. Pro ODS je dále klíčové, aby se Česko prezentovalo jako dobrý spojenec.

SPD: Hájit Česko a ne zájmy mocností

Proti vysílání českých vojáků do misí NATO se naopak postavil předseda SPD Tomio Okamura. „My budeme podporovat jen mise odsouhlasené Radou Bezpečnosti OSN,“ řekl v Devadesátce.

Podle něj není nutné navyšovat rozpočet na obranu, stejně tak požaduje změnu koncepce české armády. „Aby její hlavní zadání byla obrana České republiky, nikoliv hájení zájmů mocností tisíce kilometrů od nás,“ soudí předseda SPD.

Prezident se sejde s ministerskými nováčky

V Babišově vládě by mělo pokračovat pět ministrů z dosavadního kabinetu. Ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok zůstanou na svých pozicích, ministr obrany Martin Stropnický se přesune do čela diplomacie a jeho pozici převezme právě Karla Šlechtová.

obrázek
Zdroj: ČT24

S dalšími kandidáty na vládní posty se chce prezident v nadcházejících dnech setkat, až poté vládu jmenuje. S pokračujícími ministry se Zeman nesejde, ve středu to zdůvodnil tím, že kvůli dřívějšímu termínu jmenování vlády na to není čas. Kromě toho je všechny zná a je s jejich prací spokojen.