Extrémně silný vítr má dvě oběti. Bez proudu zůstává 250 tisíc domácností

Události: V Česku udeřila bouře Herwart. Dvě oběti a miliardové škody (zdroj: ČT24)

Česko zasáhla bouře Herwart. Vyžádala dvě oběti, bez proudu zůstává kolem 250 tisíc domácností, v osmi krajích platí kalamitní stav. Vichřice a spadané stromy výrazně narušily provoz na desítkách železničních tratí, hlavní koridor mezi Prahou a Moravou byl od odpoledne mimo provoz. Večer se na něm podařilo obnovit provoz alespoň po jedné koleji. Větrná bouře provázená deštěm zasáhla také Německo, Polsko a Rakousko.

U obce Stařeč na Třebíčsku zemřela žena, na kterou v lese spadl strom. Po pádu stromu zemřel i muž v Jičíně. V Ostroměři na Jičínsku byl zraněn hasič padající větví. V Březovicích na Orlicku spadl strom na servisní vůz energetické společnosti ČEZ a zničil ho.

Vichřice Herwart je nejhorší od roku 2007, kdy v Česku řádil orkán Kyrill. Škody se odhadují na miliardy korun.

„Přijali jsme přes 27 000 tísňových hovorů. Zasahovali jsme u více jak 6300 mimořádných událostí. V akci bylo více než dva tisíce jednotek a deset tisíc hasičů. Situace se nyní mírně uklidňuje a v současné době zasahujeme u 1300 událostí,“ uvedl krátce po 19. hodině generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba. Nejčastěji hasiči zasahovali u stromů popadaných na silnice, železnici, domy či auta nebo u uvolněných střech.

On-line přenos

Silný vítr v Česku

  • 23:40

    Pro dnešek je to ze zpravodajství o následcích bouře Herwart, která v neděli udeřila na Česko, všechno. Průběh odstraňování škod pro vás budeme sledovat i během zítřejšího dne.

  • 23:36

    "V tuto chvíli zůstává více než padesát traťových úseků po celé České republice, kde dosud vlaky nejezdí. Důvodem jsou především spadlé stromy na kolejích," uvedl Pavel Tesař, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

  • 22:24

    Mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že i v tomto pokročilém čase se pracuje na odstraňování přerušených dodávek elektřiny. Bez proudu zůstává stále kolem čtvrt milionu tuzemských domácností. "Nejsložitější situace je stále v těch krajích, kde jsem vyhlásili kalamitní stav, nicméně zlepšuje se na Děčínsku, Českolipsku, Karlovarsku či ve východních Čechách," dodala Holingerová.

Koridor z Prahy na Moravu byl sedm hodin mimo provoz

Kvůli spadlému stromu nejezdily mezi 14:00 a 21:00 vlaky na hlavním koridoru mezi Prahou a Olomoucí. „Nákladní lokomotiva najela mezi Zábřehem a Olomoucí do spadlých stromů a poškozeno je trakční vedení na obou kolejích,“ uvedl po 17. hodině mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„V omezené míře byly některé vlaky odkloněny po jednokolejné trati přes Uničov, některé vlaky jsme odklonili na Brno. V současné době jsou komplikace už i na jižní Moravě, na několika úsecích je přerušen provoz, takže odklonové trasy nefungují. U dálkových vlaků s kapacitou několik set míst ani není možné náhradní dopravu zajistit,“ dodal mluvčí drah. 

Podobné potíže byly na dalším hlavním tahu, na trati z Prahy do Českých Budějovic, kde od rána nejezdily vlaky mezi Olbramovicemi a Heřmaničkami.

Nesjízdných úseků bylo ale mnohem více a České dráhy musely vyhlásit kalamitní stav a zákazníkům doporučují odložit cestu až na pondělní ráno, kdy by měla být situace už pod kontrolou. Jízdenky s platností do nedělní půlnoci budou mít prodlouženou platnost o 12 hodin. Rychle se měnící situaci a mimořádnosti v provozu sleduje twitterový účet Českých drah.

Bez elektřiny je tři sta tisíc domácností

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kvůli kumulaci poruch na vedení vysokého a nízkého napětí způsobených silným větrem kalamitní stav. Platí pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj i pro Vysočinu. „V terénu jsou poruchové čety a snaží se opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny odběratelům,“ uvedli zástupci ČEZ.

Na pomoc s opravami energetici povolali i subdodavatelské firmy, ale mnoho poruch se podaří odstranit až v příštím týdnu. Některá místa jsou pro techniky špatně přístupná nebo zcela nepřístupná, což se týká například lesních úseků.

Energetici u poškozeného vedení
Zdroj: ČT24

Nejsilnější poryv naměřili na Sněžce

Nárazy větru o rychlosti 180 kilometrů za hodinu naměřili dopoledne meteorologové na Sněžce. Pak obě zdejší stanice na poštovně i polské straně přestaly dodávat data, proto zaznamenané nárazy nemusí být nejvyšší. Extrémně silný vítr foukal také na Milešovce, Luční boudě nebo na Klínovci. Z více obydlených oblastí byl pak nejsilnější v Ústí nad Labem, kde dosáhl rychlosti 130 kilometrů za hodinu.

Nejsilnější nárazy větru
Zdroj: ČT24

Vichr zasáhl celou republiku

Středočeští hasiči vyjížděli k popadaným stromům a částem střech, které nevydržely nápory silného větru. Počet zásahů oproti normálu začal stoupat po půlnoci, výrazně jich přibylo od rána, a to ve všech okresech ve středních Čechách. Kolem nedělní 17:00 evidovali již více než 900 událostí. Při zásahu na Mělnicku se lehce zranil dobrovolný hasič, který propadl střechou.

V ranních hodinách už lidé ohlásili desítky událostí, vítr například poškodil střechu haly v Nupakách u Prahy nebo střechu prodejny v Mníšku pod Brdy u Prahy. 

V Praze museli být lidé kvůli uvolněné střeše evakuováni z Průmyslového paláce na Výstavišti, kde se koná Designblok. Jinak hasiči většinou odklízeli popadané stromy, větve nebo uvolněné plechy. Vše se zatím obešlo bez zranění. Vichr odvál například i plechovou část střechy kostela sv. Václava na Čechově náměstí v Praze 10. Uvolnila se také střecha Thomayerovy nemocnice.

Kvůli pádům předmětů ze střech, které ohrožovaly návštěvníky, byl uzavřen Pražský hrad. Uzavřeny byly i všechny pražské hřbitovy a několk dalších po celém Česku. Poprvé od povodní v roce 2013 neotevřela ani pražská zoo (stejně jako například brněnská či zlínská), kde vítr poničil část seníku, ploty a některé vyhlídky.  

Silný vítr v Pardubickém kraji polámal velké množství stromů, poničil střechy nebo zastavil dopravu na hlavním železničním koridoru i několika regionálních tratích. Tisíce domácností jsou stále bez proudu. Bez elektrické energie se na nějakou dobu ocitla například třetina Pardubic. O hodinové ciferníky přišla dominanta krajského města, Zelená brána.

Počtem zásahů v kraji překonala v Pardubickém kraji vichřice Herwart orkán Kyrill před deseti lety. Hasiči vyjížděli do odpoledne ke 450 událostem. Před deseti lety jich bylo o stovku méně, uvedla jejich mluvčí Vendula Horáková.

Poškozené ciferníky Zelené brány
Zdroj: ČTK

Na Ústecku byl silný nárazový vítr doprovázen deštěm a blesky. Už kolem šesté hodiny ranní činila rychlost větru kolem 10 metrů za sekundu, v nárazech 21 metrů za sekundu (kolem 76 kilometrů za hodinu). Hasiči vyráželi ke spadlým stromům nebo k utrženým dopravním poutačům. 

V Mostě se zřítil pravoslavný dřevěný kostel. Pravoslavná církev vybudovala chrám sv. Valentina ve stylu takzvané transylvánské gotiky v roce 2010. Měl sloužit jako připomínka rumunských občanů, kteří zahynuli v Československu během druhé světové války. Dřevěné součásti kostela byly vyhotoveny v rumunské obci Brsana v Sedmihradsku a převezeny do Mostu, kde byla stavba zkompletována - bez použití hřebíků.

V neděli se v Mostě zřítil pravoslavný dřevěný kostel. Zřejmě kvůli silnému větru
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Na jihu Čech vyvracel vítr stromy do silnic i na koleje, poškodil řadu střech i hasičskou cisternu. Bez dodávek elektřiny zůstávalo vpodvečer přes 16 000 domácností zásobovaných firmou E.ON. Hasiči do 16:30 zasahovali u 600 událostí. Se zajištěním uvolněných střech pomáhali i na kostele v Kostelci nad Vltavou. Vítr ztěžoval hašení požárů dvou rodinných domů na Jindřichohradecku, při jednom museli hasiči jednu osobu resuscitovat.

V Karlovarském kraji zasedl odpoledne krizový štáb. V kraji i po více než 12 hodinách od vyhlášení kalamity zůstává několik desítek obcí bez proudu. Kalamita byla v Karlovarském kraji vyhlášena v 8:30, bez elektřiny byl například Kynšperk nad Ohří, Nejdek, část Chebu, Sokolova i Karlových Varů. Nyní problémy přetrvávají především v menších obcích.

Kraj má obavy především z toho, aby kvůli výpadku elektřiny nevznikly problémy s fungováním čistíren odpadních vod nebo s nedostatkem pitné vody. Kromě rozsáhlých výpadků energie je nyní v kraji problémem také nesjízdnost některých silnic, především v horských oblastech. Uzavřena je například silnice z Krásné Lípy na Přebuz, z Božího Daru na Klínovec nebo z Nových Hamrů do Horní Blatné.

Kdy přestane foukat
Zdroj: ČT24

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli k 285 událostem, situace se zcela uklidnila po 19. hodině. Přes den hasiče zaměstnaly také uvolněné či stržené střechy. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn. V Mistřicích na Uherskohradišťsku jsme zasahovali u kuriózní události. Díky povětrnostním podmínkám se zde vyvrátila stavební buňka. Silný vítr ji poté kutálel po silnici, uvedla mluvčí zlínských hasičů. V Břestu část garáže odletěla na střechu sousedního rodinného domu.

Na zlínském sídlišti Jižní Svahy vítr poškodil střechy dvou panelových domů. Na Vršavě spadl strom na trolejové vedení a optický kabel, v bývalém baťovském průmyslovém areálu stromy spadly na komunikace. 

Víc než 200krát vyjížděli moravskoslezští hasiči. Vítr je začal zaměstnávat již v sobotu před půlnocí. Nejčastěji lámal větve a stromy, v několika případech ale poškodil i střechy a jedno zaparkované auto, na které spadl strom. Většina výjezdů, kolem 190, souvisela právě se spadlými či vyvrácenými stromy. Zbytek byly případy, kdy vítr poškodil lepenkové či plechové střechy. Jednalo se ale i o uvolněné světlíky či vyčištění ucpaných propustků kanalizace.  

Hasiči v Olomouckém kraji vyjeli k více než 400 událostem. Dva lidé byli také zraněni, v Opatovicích na Přerovsku narazil osobní automobil do stromu, hasiči museli dva zraněné vyprostit.

Situace se neuklidnila ani v podvečer. „Pořád přibývají další hlášení. I nadále operační středisko přijímá desítky nových událostí vyžadující pomoc profesionálních a dobrovolných jednotek,“ sdělil mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák. V Držovicích na Prostějovsku se uvolnila a spadla štítová stěna. Uvolnila se či spadla řada střech z různých objektů včetně průmyslových hal, plaveckého bazénu a zimního stadionu. V Přerově vítr vyvrátil zastávku.