Hitparádě jmen kraluje Honzík a Eliška. Letos se ale narodili i Stig, Arwen nebo César

Chlapci nejčastěji po rodičích zdědí jméno Jan nebo Martin, dívky zase Barbora nebo Veronika. Vůbec nejoblíbenější jména jsou právě Jan, u dívek vede už třetím rokem Eliška. Český statistický úřad data zveřejnil v každoročním průzkumu nejoblíbenějších jmen  novorozenců v Česku. Týká se dětí narozených v lednu.

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Mezi trojicí nejoblíbenějších jmen u dětí narozených v tom letošním figuruje mezi chlapci na třetím místě Matyáš, Jakub se po několika letech dostal na druhé místo, na prvním ho vystřídal Jan. Honzové a Jakubové se přitom na předních dvou příčkách drží už nejméně 15 let.

TOP 20 jmen chlapců
Zdroj: ČSÚ
TOP 20 jmen dívek
Zdroj: ČSÚ

Dívky drží stejné pořadí jako minulý rok, po Eliškách následují Terezy a Anny. U dívčích jmen je dlouhodobé pořadí pestřejší, na prvních příčkách žebříčku oblíbenosti se během let střídaly také Kateřiny, Adély nebo Natálie.

Z lednových statistik se dají zjistit i nejčastější jména rodičů. Čerstvé maminky se letos nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana nebo Petra, otcové Jan, Petr nebo Tomáš. Po rodičích zdědí jméno 15,3 procenta chlapců, dívky mají jména pestřejší, po matce se jmenují pouze 4 procenta z nich.

Reportáž: Eliška a Jan. Nejoblíbenější jména pro děti (zdroj: ČT24)

ČSÚ sleduje také neobvyklá jména. Za několik let se v základních školách posadí do tříd Stig, Dezider, Ticiana, Arwen nebo César.

Neobvyklá jména chlapců
Zdroj: ČSÚ
Neobvyklá jména dívek
Zdroj: ČSÚ
Nejčastěji děděná jména
Zdroj: ČSÚ