Vědci: První zóna by měla obsáhnout polovinu parku Šumava

Praha - První, nejvyšší zóna ochrany Národního parku Šumava by měla obsáhnout 52 procent území a polovina parku má být bez zásahů. Taková je představa zástupců Hnutí Duha a přírodovědců Univerzity Karlovy, kteří představili vlastní pozměňovací návrh jako alternativu ke sporné předloze ministerstva životního prostředí. Návrh ekologů předloží sněmovně k projednání poslanci Věcí veřejných.

Sněmovna dnes - přes odpor části opozice - podpořila další projednávání vládního návrhu zákona o Národním parku Šumava. Ministerstvo chce údajně normou nastavit jasná pravidla pro fungování parku. Ekologové však upozornili, že ministerský návrh sice počítá se zvětšením první zóny, podíl bezzásahového území se však zmenší.

Příroda bude podle návrhu ekologů chráněna jako první zóna na 52 procentech území parku: 50 procent bude tvořit území ponechané divoké přírodě bez zásahů člověka a 2 procenta pak bezlesí, kde je nutná péče pro ochranu vzácných rostlin. Druhá polovina území bude určena pro šetrné lesní hospodaření a regulovaný rozvoj obcí.

Ochrana šumavské krajiny před developery

„Návrh zabezpečí ochranu šumavské krajiny před developery, neúměrnou zástavbou i ničivým kácením a zároveň umožní trvale udržitelnou šetrnou turistiku i rozvoj obcí,“ tvrdí Hnutí Duha. Pozměňovací návrh ekologů předloží sněmovně k projednání poslanci Věcí veřejných Miroslav Petráň a Josef Novotný.

Ekologové především kritizují vymezení první zóny tak, jak ji navrhuje ministerstvo. „V některých místech byly do první zóny zahrnuty desítky let staré lesy, vzniklé samovolně v opuštěných vojenských prostorech. Naopak z ní byla vyřazena byť i přírodně cenná území v okolí obcí a v pásmu na hranici národního parku kvůli ochraně okolních hospodářských lesů před kůrovcem,“ uvedli dnes ekologové na tiskové konferenci.

  • „Výstavba v šumavských obcích je v posledních letech velmi intenzivní a narušuje zachovalý chráněný ráz šumavské krajiny, oceňovaný tisíci návštěvníků. Plzeňský i ministerský návrh zákona přitom podstatně rozšiřují zastavitelná území v okolí obcí a uvolňují tak volnou krajinu další zástavbě,“ varuje Dušan Romportl z Univerzity Karlovy.

Na základě mapování se zřetelem k soustavě chráněných území Natura 2000 proto vědci vytvořili vlastní zonaci, která zahrnuje unikátní a divoké přírodní oblasti. Návrh dále reguluje stavební činnost. Ministerský prý napomáhá developerům a stavebním firmám a těžařům.

TK k pozměňovacímu návrhu zákona o Šumavě (zdroj: ČT24)

Pozměňovací návrh zákona prý dává prostor vzácné přírodě i rozvoji obcí. „V prvních zónách budou umožněny jen drobné stavby pro turisty, ve druhých také účelová zařízení pro zemědělské a lesní hospodaření. Ostatní výstavba bude povolena ve třetích zónách, ve stávajících zastavěných a zastavitelných území obcí,“ píše se v návrhu.

„Ekologisté chtějí návrh zákona torpédovat“

V současnosti tvoří nejvzácnější první zóna 13 procent rozlohy parku, bezzásahové území je přitom podle ekologů zhruba na 30 procentech plochy parku. Tyto údaje o rozsahu bezzásahových zón však ministerstvo odmítá: „Bezzásahové území v současnosti tvoří 16 tisíc hektarů, oproti 18 tisícům hektarů, které navrhuje nový zákon o Národním parku Šumava, který připravilo ministerstvo životního prostředí.“

Podle ministerstva by se měla zóna celkově rozšířit na 26,5 procenta, bezzásahové území by tvořilo 22 procent rozlohy parku. „Ekologistům v žádném případě nejde o 52 procent první zóny. Jejich cíl je za každou cenu vládní návrh zákona torpédovat tak, aby nakonec žádný zákon o Národním parku Šumava nebyl. Aby na Šumavě nebyla stabilita a dělo se tam to, co se děje posledních 20 let,“ reaguje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Národní park Šumava patří mezi největší evropské parky. Většina národních parků v Evropě má přitom podle ekologů přes 75 procent území chráněné první zónou.