Firma Liglass, kterou podpořil kancléř Mynář, hrozí Kyrgyzstánu arbitráží

Společnost Liglass Trading CZ chce kvůli situaci kolem výstavby hydroelektráren v Kyrgyzstánu s tamní vládou jednat. Podle smlouvy má v případě sporů o výklad, platnost nebo plnění dohody tři měsíce na jednání. Pokud kyrgyzská vláda skutečně od dohody odstoupí, aniž by se držela smluvních článků upravujících pravidla řešení sporů, Liglass se obrátí na mezinárodní arbitráž. Kyrgyzské úřady v pondělí oznámily, že smlouvu s českou firmou vypoví poté, co v požadovaném termínu nezaplatila 37 milionů dolarů.

„Do dnešního dne jsme neobdrželi oficiální oznámení vlády kyrgyzské republiky o odstoupení od dohody. O zamýšleném zrušení dohody jsme se dozvěděli z médií,“ uvedli v úterý zástupci české společnosti v prohlášení.

Firma podnikatele Michaela Smelíka, za kterou se přimlouval i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, získala miliardovou zakázku na výstavbu hydroelektráren na řece Naryn v polovině července.

Kyrgyzský premiér Sapar Isakov v pondělí podle tamních médií ohlásil, že vláda smlouvu s firmou vypoví, protože Liglass nedodržel podmínky dohody a nepřevedl sumu 37 milionů dolarů (asi 807 milionů Kč) na vyplacení původního ruského investora.

„Liglass Trading CZ dnešního dne odešle vládě kyrgyzské republiky dopis o nezbytnosti zahájení jednání v souladu s článkem 7 Investiční dohody,“ uvedl v prohlášení Smelík. Pokud jednání nebudou úspěšná, dává podle něj dohoda stranám další tři měsíce na urovnání sporu.

Pokud by ale kyrgyzská strana nedodržela smluvní články upravující pravidla řešení sporů, Liglass se obrátí na mezinárodní arbitráž. 

Kyrgyzská agentura Knews však s odvoláním na vládní zdroje uvedla, že „o mezinárodní arbitráži nemůže být řeč,“ protože smlouva s firmou Liglass Trading takový způsob řešení sporů nepředpokládá. „Všechny soudní spory mají probíhat v souladu s kyrgyzskými zákony, takže je budou soudit soudy místní jurisdikce,“ napsala agentura s odvoláním na informace kyrgyzského Státního výboru pro průmysl, energetiku a využití nerostných surovin.

Podle zpravodajského serveru Vesti.kg zatím „nebyla otázka zrušení smlouvy s Čechy vyřešena“. Server to dnes uvedl s odvoláním na šéfa státního energetického výboru Ulanbeka Ryskulova. „Vláda ještě nic nezrušila, protože posledním termínem je dnešní den. Ani příkaz ke zrušení kontraktu ještě není hotov,“ řekl Ryskulov.

Od začátku existovaly pochybnosti o finančních možnostech firmy

Firma Liglass Trading CZ sídlící u Železného Brodu převzala letos v červenci projekt budování dvou velkých a deseti menších elektráren narynské kaskády po ruské firmě RusGidro, s níž Kyrgyzstán smlouvu loni vypověděl, údajně pro její platební neschopnost.

V kontraktu s kyrgyzskou vládou se česká společnost zavázala, že jako nový účastník smlouvy zaplatí částku 37 milionů dolarů, což je hodnota dosavadních prací na narynské kaskádě, které ruská firma provedla. Od začátku se přitom objevovaly pochybnosti, zda bude česká firma schopna tak náročnou zakázku financovat.

Podle Michaela Smelíka Liglass působí v Kyrgyzstánu už půldruhého roku. Financování dostavby energetické kaskády je zajištěné, ujišťoval v červenci. Partnery projektu mají být Green Capital a Pantheon, které mají s financováním energetických projektů z obnovitelných zdrojů bohaté zkušenosti.

Firma už podle Smelíka v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů amerických dolarů. Více než milion dolarů musela složit v souvislosti s výběrovým řízením na prestižní zakázku. Pokud z dohody sejde, podle kyrgyzské státní tiskové agentury Kabar tyto peníze propadnou státu.