Forejt na videu užíval bílý prášek. Podle policie to není trestný čin, možná přestupek

Policie ukončila prověřování obsahu videa, na němž bývalý šéf protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt užívá bílý prášek. O trestný čin se podle ní nejedná. Věc proto předala radnici Prahy 5, která by měla rozhodnout, zda nejde o přestupek. Informaci ČT potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Policisté prověřovali dění zachycené na videu, týkalo se to dvou osob,“ řekla Zenklová. O jaké osoby šlo, neuvedla. Podle policie se ale lidé na záznamu nedopustili trestného činu.

Kriminalisté vyšetřovali okolnosti provázející vznik a šíření videa, podnět k tomu dala Národní protidrogová centrála. Forejt je podle dřívějších informací z médií, která nahrávku koupila, na videu zachycen při konzumaci bílého prášku nebo při různých sexuálních praktikách.

Nahrávku šířila dvojice mužů s kriminální minulostí. Některá média z ní publikovala jen fotografie, celé video zveřejněno nebylo. Záběry podle zjištění reportéra ČT natočil ve Forejtově bytě jakýsi Bohouš, dle všeho distributor drog, kuplíř, mužský prostitut a pornoherec. Novinářům pak materiál nabízel k prodeji prostředník, který tvrdil, že protokolář dlužil dealerovi peníze, a proto zkusil na nahrávce vydělat přes novináře.

Policie se už dříve zabývala podezřením, že Forejta někdo nahrávkou vydíral. To se ale nepotvrdilo. Policii Forejt řekl, že mu loni 19. října někdo zavolal ze skrytého čísla a oznámil, že má kompromitující videozáznam, uvedl už dříve server Seznam Zprávy. Vyděrač pak údajně chtěl, aby se s ním Forejt sešel a přinesl 250 000 korun za zničení videa. V danou dobu ale podle vyšetřování nikdo Forejtovi nevolal.

Podle serveru Forejt uvedl nepravdivé údaje, aby policisty navedl na falešnou stopu a případ byl následně odložen, což se také stalo. Sám Forejt ale odmítl, že nemluvil pravdu.

Jindřich Forejt se loni 6. prosince vzdal místa ředitele protokolu Pražského hradu, oficiálně „z osobních a zdravotních důvodů“. Letos v únoru pak nastoupil do Institutu Václava Klause. Na Hradě Forejt působil 14 let, vrchním ceremoniářem se stal za prezidenta Václava Klause v roce 2004.

Ve funkci Forejta nahradil Miroslav Sklenář, který do té doby poslední rok a půl působil v čínské firmě CEFC blízké Hradu. V hradním protokolu pracoval už v době prezidentství Václava Havla.

Prezident Miloš Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří tomu, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Lidové noviny na konci srpna uvedly, že Zeman poté, co byl odmítnut jeho návrh na nominaci bývalého ministra dopravy Gustava Slamečky na místo velvyslance v Jižní Koreji, zablokoval nominaci lidoveckého náměstka ministra zahraničí Václava Kolaji na velvyslance ve Vatikánu a požaduje, aby vláda požádala o souhlas se jmenováním Forejta. Pro Vatikán je ale po aféře s videem údajně nepřijatelný.