Policie vyšetřuje vznik a šíření videa s exšéfem hradního protokolu Forejtem

Kriminalisté začali vyšetřovat okolnosti provázející vznik a šíření videa, na němž je údajně zachycen bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Podnět k tomu dala Národní protidrogová centrála, vyšetřování dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5.

Deníku Právo to potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Neuvedla ale, jakým podezřením se policie zabývá.

K otevření celé věci už minulý týden vyzval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Pokud ta nahrávka byla vytvořena za účelem vydírání pana Forejta, případně lidí z jeho okolí nebo nějaké kriminální činnosti, tak by bezpochyby vyšetřování probíhat mělo,“ řekl.

Forejt je podle dřívějších informací z médií, která nahrávku koupila, na videu zachycen při konzumaci bílého prášku nebo při různých sexuálních praktikách. Nahrávku šířila dvojice mužů s kriminální minulostí. Že se nahrávkou zabývala celostátní protidrogová centrála, potvrdil už dříve její šéf Jakub Frydrych. 

Jindřich Forejt se 6. prosince vzdal místa ředitele protokolu Pražského hradu, oficiálně „z osobních a zdravotních důvodů“. V prezidentských službách působil čtrnáct let, vrchním ceremoniářem se stal za prezidentského působení Václava Klause v roce 2004.

Ve funkci Forejta nahradil Miroslav Sklenář, který poslední rok a půl působil v čínské firmě CEFC blízké Hradu. V hradním protokolu pracoval už v době prezidentství Václava Havla.