Bývalý protokolář Forejt nastoupí do Klausova institutu

Bývalý ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí do Institutu Václava Klause. Uvedl to server Aktuálně.cz. Forejt vedl na Hradě protokol už v době, kdy byl prezidentem právě Klaus. Z funkce odešel loni v prosinci poté, co média upozornila na existenci kompromitujícího videa.

„Spolupráci zprovozníme od příštího týdne,“ řekl Aktuálně.cz ředitel Klausova institutu Jiří Weigl. Forejt bude mít na starosti pořádání odborných a tematických akcí.

Institut založený roku 2012 uvádí, že se zabývá „rozvíjením politického a ideového odkazu Václava Klause“, zkoumáním nejnovějších dějin a aktuálními politickými, ekonomickými a společenskými problémy.

Klaus se Forejta po odchodu z funkce zastal. Uvedl, že ho zacházení s bývalým šéfem hradního protokolu lidsky velmi zasáhlo. Stál za ním například i v prosinci 2013, kdy média psala o Forejtových nepravdivých údajích ve vzdělání.

Forejt pracoval na Hradě od roku 2002. Funkce se vzdal na začátku prosince 2016. V posledních měsících, než se v médiích objevily informace o kompromitujícím videu, byl prezidentův protokol spojován s několika spornými situacemi. Forejt musel například vysvětlovat zpoždění letadla dopravujícího prezidenta Miloše Zemana na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče.

Z Forejtova odboru také podle Hradu pocházela chybná informace, na jejímž základě Zeman mylně obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání. Forejt byl také často zmiňován v kauze neudělení vyznamenání pamětníkovi židovského holocaustu Jiřímu Bradymu. 

Prezident Zeman po oznámení Forejtova odchodu prohlásil, že stále věří, že se stane velvyslancem ve Vatikánu. Podle Zemana záleží na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale řekl, že debaty o obsazování velvyslaneckých postů se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoli veřejně.

Vydáno pod