Strany zvažují poplatek za pobyt v nemocnici i možnost připlatit si za lepší léčbu

Strany zvažují zavedení poplatku za pobyt v nemocnici (zdroj: ČT24)

Politici zvažují, jak pro české zdravotnictví získat víc peněz. Vrátit se může třeba regulační poplatek za pobyt v nemocnici. Po říjnových volbách do sněmovny je o jeho znovuzavedení ochotná mluvit většina stran a hnutí zastoupených v současné sněmovně. Rázně proti jsou ale levicové strany KSČM a ČSSD. Noví poslanci zřejmě budou řešit i opětovné zavedení zdravotnických nadstandardů, které v minulosti zrušil Ústavní soud.

Automaty na poplatky v areálech nemocnic sice dále zůstávají, ale jen kvůli platbám za využití pohotovosti. Některé strany ovšem uvažují o tom, že by se znovu obnovila denní sazba za hospitalizaci.

Podporu takové změně před několika měsíci vyjádřil taky prezident Miloš Zeman. „Je-li průměrná mzda 27 tisíc, tak si myslím, že nemá-li docházet ke zneužívání, tak těch 100 korun opravdu není žádná kritická částka,“ uvedl Zeman letos v únoru.

Sněmovní strany si částku za jeden den pobytu v nemocnici vesměs představují nižší než prezident a s maximálním ročním limitem. „Jsme ochotni o tom diskutovat, ale máme podmínku, že by to muselo být maximálně 60 korun a na maximálně 30 dní v roce,“ uvedl lidovecký poslanec Vít Kaňovský. 

Podobně mluví i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09): „My bychom byli pro to, zavést znovu poplatek za hospitalizaci, který by kompenzoval náklady na hotelové služby a zejména na stravu, ale v míře rozumně sociálně zastropované.“

Levice se ke znovuzavedení poplatků staví odmítavě

Ochotu diskutovat nad takovou možností mají i další politické subjekty. Kriticky se k takovému nápadu staví sociální demokraté a komunisté. „My nechceme rozdělovat pacienty na chudé a bohaté. Pro nás je jeden pacient a ten by měl dostat adekvátní péči,“ zdůrazňuje náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). „KSČM před lety byla mezi těmi, kteří bojovali proti zavedení poplatků ve zdravotnictví. Na tom si trváme,“ dodává místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Takzvané regulační poplatky Češi platili od roku 2008. Za návštěvu lékaře, recept nebo pobyt v nemocnici. Postupně se ale jednotlivé platby rušily: od ledna 2015 se platí jen 90korunový poplatek za pohotovost.

  • Zrušené regulační poplatky
  • za pobyt v nemocnici - 60, 100 Kč
    v ordinaci lékaře - 30 Kč
    za recept v lékárně - 30 Kč
  • Platný regulační poplatek
  • za ošetření na pohotovosti - 90 Kč

Připlatit si za lepší čočky či lehčí sádru

Noví poslanci zřejmě budou po volbách řešit i opětovné zavedení nadstandardů. Možnost připlatit si třeba za lepší zdravotnický materiál v minulosti zrušil Ústavní soud. Nelíbilo se mu, že konkrétní příplatky stanovila vyhláška, a ne přímo zákon.

Teď nabízí velká většina nemocnic možnost připlatit si za lepší pokoj nebo stravu. V případě lehčí sádry nebo třeba kvalitnější oční čočky je ale situace složitější. Zájemce musí zaplatit nejen rozdíl v materiálu, ale celou operaci.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

To by ale mohlo změnit právě znovuzavedení nadstandardů: „My chceme umožnit, aby si pacienti mohli uhradit pouze rozdíl mezi tou hrazenou variantou a variantou nehrazenou. Chceme dát pacientům možnost volby, kterou teď nemají,“ uvedl Adam Vojtěch, který je v hnutí ANO expertem na zdravotnictví.

Vedle hnutí ANO se k této možnosti kloní také lidovci, ODS nebo TOP 09. Stejně jako v případě poplatků jsou i tady proti levicové strany.

  • Prakticky všechny strany se shodují, že je třeba do zdravotnictví dostat více peněz, výrazně se ale liší v tom, jak toho docílit.
  • Hnutí ANO, TOP O9 i ODS jsou zajedno v tom, že by do zdravotnického systému mělo jít více soukromých peněz a zmiňují možnost dobrovolného připojišťování.
  • Sociální demokraté a lidovci zase chtějí, aby systém získával část výnosu spotřební daně na tabák a alkohol.
  • Komunisté pak prosazují pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, jako jsou důchodci, děti nebo nezaměstnaní.