Ani škoda, ani úplatky. Soud osvobodil bývalého manažera ŘSD Halu

Bývalého manažera Ředitelství silnic a dálnic Michala Halu i další čtyři obžalované zprostil soud viny v případu pronájmu dálničního odpočívadla. Žalobce žádal pro bývalého vrcholného představitele ŘSD pětiletý trest, ale podle soudu se neprokázalo, že by byl pronájem nevýhodný, nebo že by uzavření smluv provázely úplatky. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se odvolal.

Halovi se podařilo obhájit se proti obžalobě z toho, že s dalšími obžalovanými – Tomášem Mocem, Michalem Součkem, Radomírem Vybíralem a znalcem Ladislavem Frgalem – uzavřel smlouvy, které podle obžaloby způsobily státu více než třímilionovou škodu. Vznikly na základě posudku Ladislava Frgala, žalobce tvrdil, že Hala za prosazení smluv dostal úplatek. Státní zástupce tvrdil, že se muži snažili zabránit tomu, aby na dálničním odpočívadle Černá studánka u dálnice D1 – kde podnikají společnosti zastoupené Mocem, Součkem a Vybíralem – mohl působit ještě někdo další. 

Všichni obžalovaní ale odmítali to, co státní zástupce předestřel. Michal Hala soudu řekl, že si podpis smluv nevybavuje. Ostatně podle obžaloby je podepsal až v roce 2010, kdy již nebyl na ŘSD výkonným ředitelem. Nevyloučil, že je mohl podepsat po odchodu z funkce při dodělávání administrativy z předchozího období. To však prohlásil za běžný postup. Smlouva je navíc podle něj v pořádku.

Už dříve bývalý výkonný ředitel ŘSD upozornil, že nájemné podle smlouvy je dvaapůlkrát vyšší než cena v místě obvyklá. Žádná škoda tak podle něj státu nevznikla. O tom předsvědčil i soudce. „Je zřejmé, že nemohlo dojít ke vzniku žádné škody,“ souhlasil předseda trestního senátu Dušan Doubek. Odkázal přitom na posudky, které se shodly na tom, že cena ve smlouvě převyšovala výši obvyklého nájemného.

Soud odmítl i tvrzení, že by vznik nájemní smlouvy provázela korupce. „V průběhu hlavního líčení nebyl předložen jediný důkaz, že by někdo předal nebo převzal úplatek,“ podotkl soudce.

Michal Hala se tak – alespoň prozatím, protože případ bude ještě pokračovat u odvolacího soudu – ubránil i třetímu obvinění z nevýhodných pronájmů odpočívadel. Policie ho stíhala i kvůli pronájmům odpočívadel u obcí Klimkovice a Vrážné, Nejvyšší státní zastupitelství však obvinění v těchto případech zrušilo. Hala argumentoval, že případ, který se dostal před soud, je stejný jako ty, kde bylo stíhání zastaveno.