Utratit, nebo položit na beton? Prasečí mor dopadá i na farmáře, hrozí jim vysoké pokuty

Události, komentáře: Mimořádná opatření kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Situace je velice vážná. Ujistil o tom ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád po vyhlášení řady opatření, která by měla zastavit šíření afrického moru mezi prasaty. Varoval především malochovatele, aby je nebrali na lehkou váhu. Pokud by jejich prasata onemocněla, hrozila by jim pokuta.

Zatímco divočáci se dostanou na mušku myslivců, o osudech domácích prasat musí rozhodnout jejich chovatelé. Veterinární správa dává na vybranou: Zvířata mohou buď porazit, nebo se pokusit chovat je dál, ale za splnění řady podmínek včetně nepodestýlání slámou či chovu bez výběhu.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda by se nákaza prasečím morem mohla mezi domácí vepře rozšířit velmi snadno. „V momentě, kdy na tomto území hynou divoká prasata, není problém zavléct si do chovu tuto nákazu. Pak bychom museli opatření rozšířit. Byť by to proniklo do jednoho malého chovu, tak by se opatření týkala i komerčních chovů,“ varoval Semerád v Událostech, komentářích. Pak by následovalo něco podobného tomu, co zažívali chovatelé ptáků v zimě při epidemii ptačí chřipky, kdy se vyhlašovala ochranná pásma, a docházelo v nich k masovému utrácení nakažených zvířat.

Chovatelům, kteří nařízení veterinářů neposlechnou, hrozí až padesátitisícová pokuta. Někteří přitom zjevně váhají, zejména se jim nechce vzít zvířatům podestýlku. „Byla by na holém betonu. Je to proti mému přesvědčení,“ řekl České televizi farmář ze Slavičína Tomáš Pazdera.

Zbyněk Semerád dal najevo, že se chovatelé nemusí bát toho, že by jim k prasatům někdo vtrhl a pokutoval je, pokud zůstanou zdravá. Kdyby ale onemocněla zvířata u někoho, kdo nařízení neuposlechne, byla by veterinární správa přísná. „Pokud by se do chovu zavlekla tato nákaza, tak to bude bráno jako porušení mimořádných opatření,“ zdůraznil. Pokuta by se potom podle něj „rozhodně pohybovala v horní hranici“.

Prasečí mor se nadále šíří. Veterináři potvrdili další případ, celkem tedy již choroba usmrtila 31 zvířat. Zatím se však drží výhradně ve zlínském okrese. Myslivci nyní budou moci lovit všechny kategorie prasat bez ohledu na jejich pohlaví a ve vyznačené oblasti na Zlínsku dokonce i se zaměřovači umožňujícími noční vidění nebo za pomoci umělého osvětlení. Šéf veterinární správy vyčíslil, že k zastavení šíření moru je potřeba snížit populaci divočáků na 0,1 prasete na kilometr čtvereční. V současnosti jich však je kolem pěti na kilometr čtvereční.

Oblast, kde začnou platit mimořádná opatření
Zdroj: ČT24

Zároveň však ujistil, že se současná krize nijak neprojeví na talíři. Vyloučil, že by se mohlo ke spotřebitelům dostat závadné maso. Prasata jsou kontrolována již v chovech a zejména potom na jatkách, kde neujde pozornosti ani jeden kus.

Mimořádná opatření ovšem potrvají dlouho. „Určitě to bude několik měsíců. Opatření v zamořené oblasti musí platit minimálně dva roky od posledního případu,“ uvedl Zbyněk Semerád. To, co nyní začalo, se tak může vléct i léta.