Exprimátoři čekají už rok na písemný rozsudek ke kauze Opencard. Nemohou se odvolat

Události: Exprimátoři se chtějí odvolat v kauze Opencard, ale nemohou (zdroj: ČT24)

Lidem obžalovaným v případu Opencard vadí, že jim soud ani skoro po roce neposlal verdikt. Nemohou se proto odvolat. Takový postup považují za liknavý. Pražská městská instance udělila v kauze podmíněné tresty, dostali je i bývalí primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (dříve TOP 09). Justice se hájí, že spis je obsáhlý.

Obžalovaní bývalí manažeři dopravního podniku Tomáš Petana a Jan Suntych již stáli před odvolacím soudem. Po zásahu toho nejvyššího mají šanci, že vyváznou bez trestu. Naopak skupina kolem exprimátorů Svobody a Hudečka ještě nemá v ruce ani prvoinstanční rozsudek.

„Nechápu, jak je možné, aby v právním státě trvalo rok, než rozhodnutí, které soudce vynese, písemně zpracuje,“ podivuje se bývalý primátor Svoboda, který je stále v pozici obžalovaného.

„My už dnes víme, že rozsudek bude velmi obsáhlý a bude mít několik stovek stran,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Verdikt vyhlásil vloni v září soudce Alexandr Sotolář. Podle něj obžalovaní zvýhodnili firmu, která Opencard pro město provozovala. „Při narušení hospodářské soutěže zásadně zvýhodnili společnost Haguess,“ sdělil Sotolář během soudního jednání.

Obžalovaní politici se hájí, že jen hasili problémy z doby bývalého primátora Pavla Béma. „My budeme bojovat dál, protože rozhodnutí postrádá zdravý rozum,“ oponoval verdiktu soudu obžalovaný exprimátor Hudeček.

Jenže k vrchnímu soudu se on i Svoboda mohou odvolat, teprve až pražský městský soud všem verdikt doručí. „Předseda senátu požádal místopředsedu soudu, aby mu prodloužil lhůtu. My očekáváme, že do 15. července budou mít účastníci řízení doručeno,“ sdělila Puci.

Mě to uráží, protože vím, že jsem nic neudělal. A nemám možnost to prokázat pro nečinnost soudu.
Bohuslav Svoboda
bývalý primátor

Vloni v listopadu pražští radní rozhodli, že budou za Opencard žalovat bývalého primátora Pavla Béma a další politiky z jeho éry. Před několika dny ale od tohoto záměru upustili s tím, že by neměli šanci na úspěch.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24