Do voleb bez Sobotky? Předseda ČSSD spekulace o odchodu nekomentuje

Události ČT: Spekuluje se o konci Bohuslava Sobotky v čele ČSSD (zdroj: ČT24)

Premiér a předseda největší vládní strany ČSSD Bohuslav Sobotka nechce komentovat spekulace, podle kterých by mohl v čele sociální demokracie skončit. Ujistil však, že se současnou situací bude v týdnu zabývat stranické grémium.

Sociální demokracii čeká příští víkend programová konference a před ní se sejde ústřední výkonný výbor, který má pravomoc v době mezi sjezdy odvolávat členy předsednictva. Sejde se také samotné předsednictvo. O tom, že by v době, kdy se strana připravuje na volby, mohl skončit její dlouholetý předseda Bohuslav Sobotka, napsala v neděli slovenská agentura TASR s odkazem na zdroj blízký vedení sociální demokracie.

Sám Sobotka takovou informaci označil za spekulaci. „Nebudu ty spekulace komentovat. Ve středu se sejde politické grémium a bude samozřejmě o všech věcech jednat,“ řekl Sobotka. Ten v březnu obhájil funkci stranického předsedy, ve které figuruje již od roku 2011. Mluvčí ČSSD Mikuláš Klang potom ujistil, že náplní zasedání výboru bude poslední diskuse a schválení programu.

Informace se k nám dostávají pouze přes média. My tady v regionu nejsme přímými účastníky toho, o co se jedná. K nám se opravdu nic konkrétního ještě nedostalo.
Jaroslav Foldyna
poslanec ČSSD

Také podle stranických zdrojů, které cituje agentura ČTK, se v pátek úzké vedení strany shodlo na tom, že by Sobotka měl zůstat. „Vyslovili se pro zachování statu quo, výměna to neřeší,“ citovala agentura svůj zdroj z Lidového domu. Ten však zároveň připustil, že kdyby se Bohuslav Sobotka rozhodl odejít sám, mohl by tak učinit překvapivě – tak jako když ohlásil demisi vlády v době, kdy vrcholily kauzy kolem předsedy ANO Andreje Babiše.

Dvě varianty ve hře

Ve straně se podle informací České televize mluví nejčastěji o dvou variantách vývoje, pokud by se premiér stranických pozic sám vzdal. Obě počítají s tím, že by dál zůstal předsedou vlády a volebním lídrem by se stal Lubomír Zaorálek. Liší se ale v tom, kdo by řídil stranu. Podle jedné z nich by sociální demokraty řídil první místopředseda Milan Chovanec, podle druhé by v čele zůstal Sobotka, ale volebním lídrem by nebyl.

Sobotka: Nebudu spekulace komentovat (zdroj: ČT24)
I když by Bohuslav Sobotka nebyl tím, kdo povede stranu do voleb, člověk, který to dostane za úkol, vede stranu k téměř jisté volební porážce. Nerad bych se mýlil, ale řekl bych i k nejhoršímu výsledku za posledních 25 let.
Jindřich Šídlo
komentátor, Seznam

V minulých volbách ČSSD zvítězila se ziskem 20,5 procenta hlasů, druhé ANO získalo 18,7 procenta. Od voleb pak preference ANO průběžně rostou a v současnosti ukazují volební modely jeho možný zisk přesahující 30 procent, ČSSD dlouhodobě stagnovala a v posledních měsících se její vyhlídky začaly spíše horšit.

Ve volebním modelu, který počátkem června připravila pro Českou televizi agentura Kantar TNS, se sociální demokracie umístila až čtvrtá za ANO, ODS a KSČM s desetiprocentním ziskem. Model CVVM zveřejněný koncem května k ní sice byl příznivější, stále ale sliboval sotva poloviční zisk ve srovnání s ANO a jen těsný náskok na občanské demokraty i komunisty.

Foldyna: Informace se k nám do regionu dostávají jen z médií (zdroj: ČT24)

Již Andrej Babiš – a spolu s ním mimo jiné i prezident Miloš Zeman – přitom Sobotku obvinil, že se ho od konce dubna pokoušel vystrnadit z vlády právě kvůli padajícím preferencím ČSSD.