Model CVVM: Volby by drtivě vyhrálo ANO. ODS dotahuje sociální demokraty

Pokud by se v první polovině května konaly volby, drtivě by v nich zvítězilo hnutí ANO. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Babišovo hnutí v něm inkasuje 33 procent hlasů, druzí sociální demokraté čtrnáct a jen o procento méně má občanská demokracie.

Výzkum probíhal mezi 8. a 18. květnem, a zasahuje tak do období vládní krize; původně zvažovanou demisi celého kabinetu oznámil premiér Bohuslav Sobotka 2. května, o tři dny později se rozhodl pro odvolání Andreje Babiše z vlády, k němuž došlo tuto středu. Na ministerstvu financí ho vystřídal Ivan Pilný.

Červenka z CVVM: Dlouhodobý propad ČSSD je výrazný (zdroj: ČT24)

Podle čísel, která zveřejnilo CVVM, Babišova formace během kabinetní krize jen nepatrně oslabila. Zatímco v dubnovém výzkumu získala 33,5 procenta, v aktuálním šetření šlo o půl procenta méně. Výraznější rozdíl evidují sociologové u sociální demokracie, která se propadla o dvě procenta na čtrnáct procent; v časové ose CVVM jde o vůbec nejhorší výsledek Lidového domu od sněmovních voleb v říjnu 2013.

ODS odsunula komunisty na čtvrtou příčku

Třetí příčku obsadila občanská demokracie se ziskem třinácti procent, pro kterou jde naopak o nejlepší výsledek od posledního hlasování o rozdělení sněmovních křesel. Strana tak zároveň odsunula komunistickou stranu na čtvrtou pozici (11,5 procenta). Do sněmovny by se dostali také lidovci s 8,5 procenta hlasů a TOP 09 se sedmiprocentní podporou.

Těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory zůstávají Piráti (4 procenta). Starostové a nezávislí, kteří tvoří s KDU-ČSL volební koalici, inkasují dvě procenta, pro vstup koalice do sněmovny je nutné získat minimálně desetiprocentní podporu.

Politolog Jelínek: Témata z vládní krize musí dozrát. Pak jsem zvědav na preference (zdroj: ČT24)

Podle CVVM by se květnových voleb zúčastnilo 56 procent voličů. K minulým sněmovním volbám v roce 2013 přišlo 59,5 procenta voličů.