Preference ČSSD a ODS se ocitly na podobné úrovni. Zůstávají daleko za ANO

V dubnovém volebním modelu se opět s velkým náskokem umístilo na prvním místě hnutí ANO, které se drží nad třiceti procenty. Na druhém místě zůstává sociální demokracie, na kterou se dotahuje ODS. V dubnovém modelu je od sebe dělí půl procentního bodu. Průzkum zpracovala agentura Kantar TNS v rámci projektu Trendy Česka pro Českou televizi.

Podle výsledků průzkumu Trendy Česka přibývali hnutí ANO v druhé polovině loňského roku příznivci, takže se z úrovně 25 procent dostalo až nad třicet procent. V letošním roce ale trend nepokračuje. Měření v prvních měsících roku 2017 ukazují stagnaci volební přízně. Podle posledních výsledků z dubna dosahuje ANO na 31,5 procenta.

Koaliční partner – ČSSD, který minulé sněmovní volby vyhrál, voliče ztrácí. Druhá polovina roku 2016 byla ve znamení úbytku, který pokračuje i letos. V dubnu má 12 procent. Sociální demokracie se tak čím dál víc blíží úrovni preferencí opozičních stran.

ODS je na tom oproti volbám lépe, TOP 09 hůře

V dubnu se sociální demokracii téměř vyrovnali občanští demokraté, kteří oproti březnu posílili o celé tři procentní body na 11,5 procenta. ODS se přitom potýkala se zásadním propadem preferencí kvůli pádu vlády ODS, TOP 09 a LIDEM a kauze kolem tehdejšího premiéra Petra Nečase a šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové). Zatímco v roce 2010 ODS volilo 20,2 procenta lidí, před čtyřmi roky to bylo 7,7 procenta.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar TNS CZ

V rámci pravicové opozice tak občanští demokraté přebírají roli silnějšího. TOP 09 totiž své příznivce v delším horizontu ztrácí, byť poslední měření ukazují spíš stagnaci. V dubnu dosahovala stejného podílu jako Svoboda a přímá demokracie – 6,5 procenta.

Do sněmovny by se podle posledního výzkumu také dostala KSČM s 10,5 procenta a KDU-ČSL se sedmi procenty. Lidovci by se ale o hlasy měli v podzimních volbách ucházet v koalici se Starosty a nezávislými, takže pro vstup do sněmovny budou potřebovat alespoň deset procent. V dubnu STAN vykázal zisk 3,5 procenta preferencí. Prostým součtem by tak podle aktuálního modelu získala koalice 10,5 procenta.

Polovina respondentů výzkumu uvedla, že by se určitě zúčastnili voleb do Poslanecké sněmovny v případě, že by se konaly v době sběru dat. Další pětina by se jich spíše zúčastnila. O své současné preferenci strany nebo hnutí v případě voleb do Poslanecké sněmovny je pevně rozhodnuto 40 procent voličů, dalších 31 procent by pak své rozhodnutí spíše neměnilo.

Důvěra ve vládu v posledním půlroce klesá

Důvěra v Sobotkův kabinet sice ve srovnání s minulým výzkumem zůstala skoro stejná, v posledním půlroce ale setrvale klesá. Aktuálně jí podle průzkumu společnosti Kantar TNS pro ČT důvěřuje 36 procent dotázaných. „Občané čím dál hůře hodnotí počínání kabinetu v boji proti korupci, což byl jeden z hlavních úkolů, který si sama vláda vytyčila,“ dodává spoluautor výzkumu Pavel Ranocha z Kantar TNS.

Důvěra ve vládu
Zdroj: ČT24
  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 1. 4. až 24. 4. 2017 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 853 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 až 3,1 procentního bodu.