Od patnáctky ke gripenu. Čáslavská základna se ohlédla za svou proudovou minulostí

Čáslavská základna taktického letectva se otevřela veřejnosti. Den otevřených dveří a letecký den uspořádala po dvou letech, a to u příležitosti 60 let od zahájení provozu proudových letadel v Čáslavi. Návštěvníky čekalo několik premiér včetně prvního vystoupení nového předváděcího pilota Gripenu. Vystoupila také švýcarská akrobatická skupina Patrouille Suisse s letouny F-5 Tiger.

Protože čáslavská základna otevřela své „dveře“ k šedesátému výročí provozu proudových letadel, spatřili návštěvníci většinu proudových letadel, která zde létala.

Jak přiblížil letecký technik Roman Brázda, zahajovaly proudový provoz v Čáslavi migy 15. Pak byla základna po několik desetiletí sídlem bombardovacích letadel, nejprve Su-7, později MiG-23. „Nakonec tady byly MiG-21 a dnešní typ Gripen,“ dodal Roman Brázda.

Zatímco Su-7 a MiG-21 byly k vidění pouze na zemi, stíhací gripeny, bitevní alcy, které v současnosti v Čáslavi rovněž létají, a dokonce i renovovaný MiG-15UTI se představily i ve vzduchu. Historický stroj, který oživili a udržují nadšenci v Hradci Králové, se zúčastnil slavnostního zahájení leteckého dne a odpoledne ho ještě čekalo akrobatické vystoupení.

Akrobacii ale nepředvedla pouze „patnáctka“. Do Čáslavi dorazil také švýcarský akrobatický tým Patrouille Suisse, který v současnosti létá na nadzvukových strojích F-5E Tiger II a patří k nejznámějším skupinám svého druhu. „Je to třešnička na dortu,“ charakterizoval vystoupení velitel základny Petr Tománek.

Patrouille Suise se v Česku představila poprvé a nebyla to jediná premiéra na dni otevřených dveří v Čáslavi. Poprvé se veřejnosti představil i nový předváděcí pilot gripenu Ivo Kardoš.

„Netrpělivě čeká, aby předvedl premiéru svého vystoupení,“ ujistil ještě před zahájením Petr Tománek. Poprvé byla také k vidění Alca v historizujícím zbarvení odkazujícím na spitfire druhoválečného leteckého esa Františka Peřiny, jenž je patronem čáslavské 212. letky.

Čáslavské letiště v sobotu při dni otevřených dveří navštívilo přes 45 tisíc lidí, tedy o několik tisíc více než při stejné akci před dvěma roky. Základna hodlá v tradici dne otevřených dveří pokračovat, kvůli organizační náročnosti akce zachová formát jednou za dva roky.