Inzerát v Blesku měl zadat právník Zavadil, bývalý důstojník StB

Praha – Premiér Petr Nečas adresoval v první den druhého kola prezidentské volby oběma kandidátům slova o účasti na „hysterické“ kampani. Vyostřené finále přineslo i negativní kampaň, která zřejmě porušila zákonná pravidla o přímé volbě. V zákoně se praví, že volební agitace, včetně útoku na některého z kandidátů, musí obsahovat informaci o jejich zadavateli a zpracovateli. Zákon také stanoví, že nesmějí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje. Podle Kateřiny Kuchařové, mluvčí vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, které vydává deník Blesk, si inzerát Nevolte Karla Schwarzenberga zadal JUDr. Vladimír Zavadil, který podle serveru iDNES.cz spolupracoval v minulosti se Státní tajnou bezpečností (StB), prostřednictvím mediální agentury. Server rovněž uvádí, že Zavadil po roce 1989 působil v několika advokátních kancelářích, mimo jiné i s právníkem Miroslavem Janstou, bývalou šedou eminencí ČSSD.

V deníku Blesk vydávaném společností Ringier Axel Springer CZ (RAS) dnes a ve čtvrtek vyšla celostránková inzerce proti Karlu Schwarzenbergovi se spornými sděleními o něm a bez uvedení zadavatele. „Zmiňovaný inzerát svými náležitostmi nevybočuje mezi ostatními předvolebními inzeráty, které se objevují napříč českými médii,“ reagovala mluvčí RAS Kateřina Kuchařová. Mediální agentura Mindshare, jejímž prostřednictvím Zavadil text zadal, se za inzerát v Blesku omluvila s odůvodněním, že neznala jeho obsah. Tým Miloše Zemana si zase stěžuje na to, že se v deníku Metro objevil falešný Zemanův inzerát, jehož autorem prý kandidát nebyl.

iDnes.cz: Zavadil spolupracoval s StB

Podle serveru iDNES.cz byl Zavadil důstojníkem StB. Sám Zavadil odmítl iDNES.cz své působení v StB komentovat. Podle informací Ústavu pro studium totalitních režimů je u jména Vladimíra Zavadila uvedena funkce starší referent v 1. oddělení zastupitelských úřadů USA a Latinské Ameriky v II. správě SNB.

Tým Karla Schwarzenberga oznámil podání trestního oznámení kvůli textu inzerátu. Od této agitace se Zemanův tým distancoval. „S dnešní i čtvrteční inzercí v deníku Blesk nemá volební tým ani volební výbor Miloše Zemana nic společného. Naprosto se od ní distancujeme,“ pronesla mluvčí Zemanovy kampaně Hana Burianová. Zákon stanoví, že propagace nebo volební agitace šířené prostřednictvím komunikačních médií musí obsahovat informaci o jejich zadavateli a zpracovateli. To platí i pro sdělení o prezidentských kandidátech.

Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg u volebních uren
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČTK/ČT24

Podle ministerstva vnitra za porušení tohoto ustanovení v zákoně není stanovena žádná přímá sankce. „Návrh na neplatnost volby prezidenta může podat navrhovatel, má-li za to, že byla porušena ustanovení zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledek volby prezidenta,“ uvedlo ministerstvo.

Zemanův tým má obavu o regulérnost voleb, obrátil se na vnitro

Podle serveru iHNed.cz zeje ve volebním zákonu mezera v podobě možnosti hlasovat na jeden voličský průkaz několikrát. Jména voličů s průkazem totiž komise zapisuje pouze na papír, který se hned zapečetí. „Neexistuje žádná centrální evidence,“ cituje server mluvčího KohoVolit.eu Kamila Gregora.

Případný zájemce, který by chtěl ověřit, zda na jeden voličský průkaz nepadlo víc volebních lístků do schránek, musel by podle Gregora obejít všech čtrnáct tisíc volebních místností a jejich papírové záznamy porovnat.

Voličský průkaz
Zdroj: ČT24/ČTK

Na možné riziko zneužití průkazu při volbě upozornil Zemanův volební tým a s podnětem se obrátil na ministerstvo vnitra Zemanův zmocněnec Vratislav Mynář. Úřad podnět obdržel, obrátil se na všechny volební komise, aby si dávaly větší pozor při kontrole průkazů. Vnitro se obrátilo také na policii. Pokud by se podezření prokázalo, jednalo by se o trestný čin.

Mynář v podnětu žádá, aby vnitro zveřejnilo do tří dnů od vyhlášení výsledků volby hlavy státu celkový počet vydaných voličských průkazů a také voličů zapsaných do výpisů ze zvláštních volebních seznamů. Tento krok by podle něho „vyvrátil obavu o regulérnost voleb“.