ČSSD musí upozorňovat na to, že se hraje o demokracii v ČR, řekl Birke

Jan Birke hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté se musí před volbami vrátit zpět k levicovým tématům, uvedl místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke v pořadu Interview ČT24. Ačkoli současnou vládní krizi podle něj způsobil Andrej Babiš (ANO), nechce proti němu ČSSD vést „brutální kampaň“. Nutné je ale podle Birkeho slov upozorňovat na to, že se hraje o demokracii v naší zemi.

Podle Jana Birkeho vznikla vládní krize kvůli Andreji Babišovi, nikoli kvůli ČSSD. „Jsou hranice, které předseda vlády, protože je to slušný člověk, nemůže překročit. Ty hranice Andrej Babiš překročil,“ řekl místopředseda ČSSD.

„Není možné, aby ministr financí, který má bordel ve svých finančních prostředcích a nedokázal je vysvětlit, zásadně ve třech nahrávkách zosnoval útoky na politické soupeře.“

Stávající koalice podle Birkeho velmi dobře fungovala do momentu, než „jedna persona, v tomto případě Andrej Babiš, způsobila dva nebo tři zásadní problémy, které vyvolaly krizi.“

Za tyto problémy označil kauzu Čapí hnízdo a dále nahrávky, na kterých má ministr financí ovlivňovat média. Uvedl také, že neodvolání Babiše už při kauze Čapí hnízdo byla chyba. „Nás jako vedení sociální demokracie, jako lídra v koalici,“ doplnil.

Birke: Potřebujeme vrátit levicová témata

Přesto podle Birkeho nepovede sociální demokracie před volbami „brutální kampaň“ proti Andreji Babišovi. „Potřebujeme se vrátit k levicovým tématům. Dostat ten vlak zpátky na koleje tak, abychom rozdělili problém nalevo a napravo,“ řekl.

Podotkl ale, že „pokud Andrej Babiš bude dělat podobné neplechy, bude na to ČSSD nucena reagovat.“

Sociální demokraté musí podle Birkeho ve své předvolební kampani upozorňovat společnost na to, že se hraje o demokracii v České republice. „Pokud jsou dnes lidi v ulicích a mají obavu z toho, kam se řítí ČR, že to tu může do budoucna ovládat člověk, který vlastní média, vlastní firmy, chce řídit i stát jako firmu, tak někteří lidé s tím souhlasí, jiní ne. My chceme oslovit voliče v tom druhém segmentu,“ vysvětlil.

Přestože podle dubnového předvolebního průzkumu CVVM by skončila ČSSD s 16 procenty hlasů za hnutím ANO, které by získalo 33,5 %, Birke stále věří ve výhru své strany.

„Můžu se opřít o něco, co žádná politická strana nemá. Máme 19 tisíc členů. To je pro mě v tuto chvíli největší výzva, dostat je na svou stranu a ty volby vyhrát,“ řekl. K oslovení voličů chce během kampaně využít i sociální sítě.