I když je Babiš na odchodu, znovu znělo na náměstích Proto! na jeho Proč?

Na Václavském náměstí v Praze i na dalších místech napříč zemí se sešli lidé k demonstracím proti Andreji Babišovi (ANO) a Miloši Zemanovi a na podporu ústavy. Pod názvem Je to na nás! Proč? Proto! navázaly na masové protesty z minulého týdne.

K protestům proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi se lidé sešli v osmi městech. Žádali, aby politici dodržovali ústavu a kritizovali jejich postup a chování během vládní krize. V Českých Budějovicích se před začátkem akce střetli stoupenci prezidenta Zemana s jeho odpůrci. Účast byla však viditelně slabší než před týdnem. Pražské Václavské náměstí se zaplnilo zhruba v oblasti mezi sochou sv. Václava a Opletalovou ulicí.

Řečníci se shodovali na tom, že mimořádný vliv na budoucnost Česka budou mít podzimní parlamentní a lednové prezidentské volby. Řada z nich nabádala účastníky, aby přesvědčili své blízké, aby Andreje Babiše, potažmo hnutí ANO, ani Miloše Zemana nevolili.

Lidé si přinesli transparenty, na kterých stálo například „bahno“ se zvýrazněnými písmeny A, N a O či s fotografií Babiše a nápisem „Bohatým bral a chudým mával“ nebo škrtnutými koblihami. Zatímco ve většině měst skončil protest po hodině, v Praze pokračoval déle. Zhruba po hodině a půl pak lidé odešli z Václavského náměstí a část se vydala na závěrečný pochod na Hradčanské náměstí, kde protest završili zpěvem státní hymny. Hloučky, které skandovaly „Zemane, odejdi“, se nadobro rozešly kolem deváté večer.

Pražská demonstrace byla zdaleka nejpočetnější. V Brně se na náměstí Svobody sešlo podle policie asi tisíc lidí, což byla jen čtvrtina ve srovnání s předchozím protestem. Jen málo lidí přišlo v Ostravě či Olomouci, kde ovšem na protest zavítal i bývalý hejtman Oto Košta, který loni kandidoval za ANO, ale samo hnutí letos iniciovalo jeho odvolání. K protestům se sešli lidé také v Hradci Králové, Liberci, Českých Budějovicích a Uherském Hradišti.

Protesty tentokrát probíhaly za situace, kdy Andrej Babiš dal najevo, že napevno počítá s tím, že z vlády odejde a již se dohodl s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), že jej ve funkci nahradí poslanec ANO Ivan Pilný. Prezident Zeman se potom ještě nevrátil z Číny, domů má přiletět až v noci na čtvrtek.

Demonstrace v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Organizátorka protestů Šárka Fialová výsledek politických jednání, díky kterým by se měl Ivan Pilný stát ministrem financí, kritizovala. Premiérův souhlas s návrhem ANO považuje za jeho porážku. „Nemile nás to překvapilo vzhledem k tomu, že podpora veřejnosti byla docela velká. Doufali jsme, že premiér udrží kurz, který nabral. Teď udělal úplný opak,“ řekla Fialová.

Ivan Pilný ovšem řekl, že demonstranty chápe. Míní, že politická krize trvá již příliš dlouho. „Jsme v situaci, která už potřebuje nějaké řešení, trvá příliš dlouho. Když jsem viděl ty demonstrace, já s těmi lidmi velmi sympatizuji. Už je to potřeba ukončit,“ řekl Ivan Pilný v pořadu 90' ČT24.

Protesty mají podporu opozičních politiků, a to přesto, že zejména ODS se proti demonstracím v minulosti vymezovala a prosazovala názor, že se lidé mají k politice vyjadřovat hlavně ve volbách. Když v roce 1999 svolala iniciativa Děkujeme, odejděte protest na Václavské náměstí, tehdejší předseda strany Václav Klaus charakterizoval  jeho pořadatele jako politické protivníky. Poslankyně ODS Miroslava Němcová však srovnání Děkujeme, odejděte s Proč? Proto! odmítla.

„Vidím to jako výjimečný protest. I tím, že se zapojilo tolik mladých lidí. Když si představím, že náplní sedmnáctiletých lidí je hrát si někde na sociálních sítích, když mají volno – kromě toho, že chodí do školy – a najednou se zvedli a šli, tak to znamená, že si uvědomují, že jde také o jejich život,“ řekla o současných demonstracích.

Velké protesty proti postupu Andreje Babiše a Miloše Zemana během vládní krize proběhly 10. května, demonstranti zaplnili část pražského Václavského náměstí či brněnské náměstí Svobody, další den následovala ještě menší demonstrace před Pražským hradem.

Oba politici, které demonstranti kritizovali, protesty zlehčovali. Prezident Zeman řekl, že lidé, kteří jsou s jeho postupem nespokojení, jsou „patologická sedlina české společnosti (…), můžeme jim také říkat kraválisté“. Pokud jsou lidé nespokojeni, mají to podle něj dát najevo při volbách a ne v ulicích. Andrej Babiš potom prohlásil, že tolik lidí, kolik se k protestům sešlo, lajkuje jeho příspěvky.