Sobotka navrhne Pilného do čela ministerstva financí. Prioritou je nezávislá finanční správa

Pilný: Na vztahy s Babišem se mě premiér neptal (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) do křesla ministra financí poslance ANO a předsedu hospodářského výboru Ivana Pilného. Sobotka po setkání s Pilným řekl, že Babišův návrh přijímá. Pilný řekl, že přijetím nabídky na post ministra převzal odpovědnost.

Premiér navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby po odvolání Babiše jmenoval do čela ministerstva financí Ivana Pilného. Ten by mohl do úřadu nastoupit okamžitě, návrh na jeho jmenování zašle premiér na Hrad v řádu hodin.

Ivan Pilný je jednou z mála silnějších osobností v hnutí ANO. Návaznost na Babiše je tam jasná a očekávám, že Babiš bude chtít být s Pilným v úzkém kontaktu. Volební kampaň se totiž povede i v rámci toho, na co půjdou peníze ze státního rozpočtu.
Kamil Švec
politolog, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

„Probrali jsme charakter práce ministra financí a priority, které bude muset zvládnout. Je to nezávislý a nestranný chod finanční správy, aby bylo možné vyšetřit všechna podezření, která stála i u návrhu na odvolání současného ministra financí. Další prioritou je rychlá příprava státního rozpočtu,“ oznámil po schůzce s Pilným premiér. 

Sobotka také zopakoval, že Babiše z vlády odvolal kvůli kauze korunových dluhopisů a poté, co měly zveřejněné nahrávky ukázat, že Babiš ovlivňuje média, která mu dříve patřila.

Babiš: Premiér opakuje lži, můžu se bránit soudní cestou (zdroj: ČT24)

„Doufám, že změna ve vládě přispěje k tomu, abychom respektovali pravidla a principy politické kultury,“ dodal Sobotka s odkazem na Babišovy kauzy. Jmenováním nového ministra financí podle premiéra skončí vládní krize. Odvolat Babiše a jmenovat Pilného by měl prezident po svém návratu z Číny.

Přestože Pilný dříve nabídky na ministerské křeslo odmítal, tentokrát na ni kývl. „Jsme v situaci, která potřebuje řešení, vládní krize už trvá dlouho, škodí to občanům a státu. Demokracie má dvě mince, jsou to práva a taky odpovědnost, a tu jsem převzal,“ řekl v pořadu 90' ČT24 Pilný.

90': Na tom, že budu ministr financí, mi nepřijde nic lákavého, řekl Pilný (zdroj: ČT24)

Pilný: Budu držet deficit na uzdě

Pilný bude považovat za svůj úkol držet státní rozpočet a jeho deficit na uzdě. Rozpočet podle svých slov hájil v Microsoftu jako generální ředitel pro Českou republiku i proti zakladateli společnosti Billu Gatesovi. Premiérovi Pilný řekl, že v otázce rozpočtu bude lakomý.

Být ministrem financí pro mě neznamená vrchol kariéry. Nepřijde mi na tom nic lákavého, já tam vidím hlavně hodně práce.
Ivan Pilný

Se Sobotkou hovořil Pilný ve středu zhruba tři čtvrtě hodiny. „Probrali jsme asi deset bodů, které jsou nyní velmi aktuální, to je třeba rozpuštění rezervy státního rozpočtu. Pak takové ty hroby, které nám v tomhle okamžiku hrozí,“ uvedl.

Sobotka přijal návrh na jmenování Pilného (zdroj: ČT24)

S premiérem mluvil také o systémových krocích, které je ještě do konce volebního období možné přijmout a které je možné připravit pro příští vládu. „V legislativě už toho moc nestihneme,“ konstatoval. Připravit by proto chtěl raději podklady pro daňovou reformu.

Po oznámení souhlasu premiéra  zopakoval Pilný, že se necítí být závislý na svém stranickém šéfovi. „Konzultace s panem ministrem bývalým určitě budou, ale neznamená to, že budu přistupovat na jeho názory nebo se nějakým směrem jím nechám ovlivňovat. Je to celkem přirozený proces předávání funkce,“ uvedl nicméně. Babiš se podle něj nestane například jeho poradcem, v první fázi přebírání úřadu ale předpokládá spolupráci.

Premiér se mě neptal na vztahy s Babišem ani nevím, co by to mělo být za otázky. S Babišem jsem občas diskutoval, to je přirozené. Ale označovat mě za rebela není na místě.
Ivan Pilný

K rozpouštění rezervy státního rozpočtu Pilný uvedl, že požadavky ji určitě převyšují. „Je třeba v nich najít priority,“ uvedl. Dodal, že rozdíl vidí v jednorázových výdajích, například na památník v Letech u Písku, a výdajích, které zavazují rozpočet na další léta. „Tady je třeba postupovat velmi opatrně,“ poznamenal.

Pilný hájil ve sněmovně například zavedení elektronické evidence tržeb. Změnu zákona nechce navrhovat, raději by upravil metodiku tak, aby byla přehlednější.

Babiš: Pilný není moje loutka

„Jsem rád, že ANO přispělo k vyřešní vládní krize,“ uvedl poté, co premiér přijal nominaci Pilného, končící ministr financí Babiš. Pokud bude mluvit s prezidentem, požádá ho, aby ho odvolal z vlády a jmenoval Pilného ministrem.

Andrej Babiš nekývl na zvyšování daní a držel rozpočet. Z tohoto hlediska nebyl špatný ministr financí. Ale pak jsou tu morální otázky.
Ivan Kočárník
bývalý ministr financí a bývalý místopředseda vlády

Babiš očekává, že z ministerstva odejde do konce měsíce. Nepředpokládá, že by poté nějakým způsobem měl vliv na ministerstvo, ani jako poradce.

Babiš: Pilný je nezávislý, je to vhodný kandidát na ministra financí (zdroj: ČT24)

Ještě před setkáním Pilného s premiérem Babiš poznamenal, že Pilného nezávislost je všeobecně známa. „Rozhodně to není moje loutka,“ zdůraznil.

Závislost na Babišovi popřel odpoledne také Pilný. Před jednáním s premiérem zdůraznil, že nemá nic společného s Agrofertem. „Já jsem závislý na Andreji Babišovi? Ať mi premiér řekne, co to znamená závislost. A pak se z toho budu zpovídat. Udělám, co bude v mých silách, abych premiéra přesvědčil,“ uvedl Pilný s tím, že žádný ministr není úplně nezávislý. Na rozhodnutí, zda svou nominaci na post ministra financí přijme, měl Pilný několik hodin, o nabídce se dozvěděl v úterý odpoledne.

Jsem lidsky zklamán, že premiér zopakoval ty lži. Zítra mu pošlu dopis, kde ho vyzvu, aby to neříkal, protože pak se budu muset bránit soudní cestou. Není možné, aby tady někdo opakovaně říkal, že se vyhýbám placení daní.
Andrej Babiš
designovaný premiér

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek respektuje nominaci Pilného, je to právo ANO. Podle něj je na zodpovědnosti ANO a Sobotky, že nový ministr dokáže připravit návrh rozpočtu. V obecné rovině by spíše přivítal někoho z ministerstva financí, protože mu připadá komplikované se v několika málo měsících seznámit s agendou celého resortu.

Premiér už dvakrát nominaci odmítl

Hnutí ANO v úterý večer projednávalo tři kandidáty na nového ministra financí. Jedním z nich byl právě Pilný, který to sám oznámil se slovy, že vládní krizi je třeba zastavit co nejdříve. Premiér předtím odmítl nominaci dosavadní Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), vadila mu jejich vazba na Babiše či Agrofert.

Předseda hnutí ANO také oznámil, že nebude Sobotkovi předkládat jména k výběru, ale navrhne mu pouze jednoho kandidáta. V pondělí Sobotka odmítl původní nominace hnutí ANO, které navrhovalo Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou nebo současného ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Pokud má jít jen o kosmetickou změnu, premiér kývne, soudí Kalousek

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek České televizi řekl, že je na premiérovi, zda chce skutečnou změnu, nebo jen kosmetickou. „Vycházíme z toho, že hnutí ANO 2011, Agrofert a Andrej Babiš je jeden nedělitelný organismus. Pokud chce premiér skutečnou změnu, těžko může akceptovat kohokoli z hnutí ANO. Pokud se premiér spokojí s kosmetickou změnou, pak to jméno akceptuje, ale nemá smysl veřejnosti lhát, že jde o nějakou změnu,“ prohlásil.

Od roku 1972, kdy Ivan Pilný skončil svá vysokoškolská studia, do roku 1992 o něm není v žádném životopisu napsáno vůbec nic.
Miroslava Němcová
poslankyně (ODS)

Předseda KSČM Vojtěch Filip má za to, že případné odmítnutí nominace by ze strany premiéra bylo jen další eskalací vnitropolitického sporu. Podotkl, že Pilný pochází z jiných kruhů než je pole působnosti holdingu Agrofert. Upozornil také, že hospodářský výbor sněmovny, jehož předsedou Pilný je, má jiné zaměření než ministerstvo financí. Je proto zvědavý na to, jak rychle se Pilný v případě jmenování dokáže na novém působišti zorientovat.

Události: Babiše nahradí bývalý šéf českého Microsoftu a Telecomu Ivan Pilný (zdroj: ČT24)

Podobně zaskočila nominace Pilného také poslance za ODS Jana Skopečka, který rovněř nepovažuje budoucího ministra za experta na rezort financí. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) připomněla, že sám Pilný dříve uvedl, že na post ministra financí nemá dostatečnou kvalifikaci.

Mezi lety 1972 a 1992 jsem pracoval jako softwarový inženýr a zastával jsem i manažerské funkce. Byla to kariéra odborná. Nikdy jsem nebyl členem žádné strany. Lákavým nabídkám jsem odolal, i když jsem pak kvůli tomu měl nad sebou skleněný strop.
Ivan Pilný

Naopak bývalý ministr financí Ivan Kočárník hnutí ANO za výběr Pilného pochválil. „Lepší volba v ANO než Pilný nebyla. Byť není ekonom, myslím, že do toho rychle vpluje,“ řekl Kočárník v pořadu 90' ČT24.

Zástupci podnikatelů i analytici vidí v navrženém novém ministrovi financí Pilném zkušeného manažera, který je jako předseda hospodářského výboru sněmovny seznámen se současnými ekonomickými tématy. 

„Pilný je profi manažer, nebude podporovat růst byrokracie a regulace, důsledně bude pokračovat ve vybírání daní. Pokud bych mu mohl poradit, tak aby letos udržel schodek rozpočtu pod 50 miliardami Kč, což by byl úspěch proti plánu 60 miliard,“ uvedl externí poradce ministra financí a zakladatel investičního fondu Quant Aleš Michl.

Alena Schillerová
Zdroj: ČT24
  • Premiér chce odvolat Babiše z vlády kvůli nejasnostem ohledně jeho obchodů s Agrofertem a podezření z ovlivňování médií. Babiš obě záležitosti odmítá. Prezident Miloš Zeman uvedl, že o premiérově požadavku rozhodne po ukončení své návštěvy Číny. Hlava státu se do Česka vrátí v noci na čtvrtek.