Ivan Pilný vedl českou pobočku Microsoftu a napsal knihy o trénování mozku

Novým kandidátem na post ministra financí se stal nominant hnutí ANO Ivan Pilný. Současný předseda sněmovního hospodářského výboru v minulosti vedl českou pobočku firmy Microsoft či komunikační společnost eTel. Podnikatel v informačních technologiích v roce 2013 pomohl straně vyhrát volby v Královéhradeckém kraji, na podzim má být lídrem kandidátky na Vysočině. Je autorem několika knih o podnikání a trénování mozku.

Ivan Pilný se narodil 6. července 1944 v Praze, je tedy vrstevníkem prezidenta Miloše Zemana. Vystudoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze a získal titul inženýr. Od roku 1962 až 1991 zastával odborné a manažerské funkce ve firmách zabývajících se informačními technologiemi, od roku 1990 podnikal.

Zakládal pobočku Microsoftu pro Českou a Slovenskou republiku a v letech 1992 až 1998 byl jejím generálním ředitelem. Poté působil jako prezident Sdružení pro informační společnost, v letech 2000 až 2001 byl v čele představenstva Českého Telecomu, další dva roky pak ředitelem telekomunikační společnosti eTel.

Co je to závislost? Já jsem nezávislý, bránil se Pilný (zdroj: ČT24)

Pilný působil a působí jako společník či člen statutárních orgánů řady firem a organizací, kupříkladu jako prezident platformy Tuesday Business Network, inicioval také projekt Learn2Win a založil obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji. Je také členem správních rad charitativních a spolkových organizací.

Napsal několik knih, které se týkají především témat podnikání, osobnostního rozvoje a tréninku mozku, například Máte na víc! Trénujte svůj mozek nebo Aby vám neuplavalo mejdlo. Vystupuje veřejně jako lektor a moderátor konferencí, je znám i z českotelevizního pořadu Den D, v němž vystupoval jako investor.

Ivan Pilný
Zdroj: ČT24

Kritik Kleslové

Mezi lety 2009 a 2012 byl Pilný místopředsedou neparlamentní politické strany Občané.cz, kterou spoluzakládal. V roce 2013 byl zvolen poslancem za hnutí ANO, jehož kandidátku v Královéhradeckém kraji vedl. Předsedá hospodářskému výboru a je členem výboru pro evropské záležitosti.

V roce 2014 Pilný vstoupil do hnutí ANO. Krajský sněm na Vysočině jej schválil do čela kandidátky pro nadcházející podzimní volby do Poslanecké sněmovny. V minulosti se o Pilném hovořilo jako o „rebelovi“ hnutí. Několikrát totiž zkritizoval bývalou místopředsedkyni strany Radmilu Kleslovou, která podle něj porušovala mravní kodex hnutí.