Koho navrhne Babiš na nového šéfa financí? ANO má tři kandidáty

Pilný v Interview ČT24: Dostal jsem nabídku být navržen za ANO na ministra financí (zdroj: ČT24)

Současný předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny a poslanec hnutí ANO Ivan Pilný dostal nabídku být za hnutí ANO navržen na post ministra financí. Konečné slovo bude mít předsednictvo hnutí, které vedle Pilného zvažuje podle informací ČT také navržení ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, nebo ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Andrej Babiš ale tato dvě jména pro server Lidovky.cz popřel. Finální návrh dá ve středu premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Jestli máme během zbývajících pěti měsíců ještě něco pro lidi udělat, musíme situaci co nejrychleji stabilizovat. Vláda musí začít co nejrychleji zase pracovat, stejně tak parlament, dokud je ještě čas.
Ivan Pilný

„Nevím, s kým se ještě jednalo, já jen říkám jsem tu nabídku dostal, a protože se krize musí vyřešit, musím ji zvážit během dnešního dne,“ řekl v Interview ČT24 poslanec.

Podle svých slov se Pilný potýká s tím, že v minulosti už k němu nabídky stát se ministrem přicházely, ale on po křesle ve vládě nikdy netoužil. „Ale je potřeba přijmout také odpovědnost. Demokracie není jen o tom, že se oháníme ústavou a právem, ale také o přijetí odpovědnosti. Krize se musí vyřešit, máme tady ještě pět měsíců vlády,“ prohlásil Pilný.

Návrh na nového ministra předloží hnutí ANO do středy

„My jsme oslovili tři kandidáty na tento post, všichni souhlasili, že by eventuelně zastávali tuto pozici,“ řekl Babiš. Podle informací ČT jsou další dvě jména Šlechtová a Pelikán. Server Lidovky.cz však uvedl, že na jejich dotaz Babiš informaci v SMS zprávě popřel.

Události, komentáře: ANO věří, že dalšího kandidáta už Sobotka neodmítne (zdroj: ČT24)

Definitivní návrh jediného kandidáta má vzejít v noci na středu. „Považuji za slušné, aby pan premiér to slyšel napoprvé ode mě,“ řekl vicepremiér, kterého ve středu čeká jednání s ministerským předsedou mezi čtyřma očima.

Ivan Pilný je politik, jakého má Andrej Babiš v oblibě. Je to úspěšný podnikatel, pohyboval se v oblasti informačních technologií. Není ale spojený s Agrofertem. Možná by mu mohl premiér důvěřovat v otázce šetření korunových dluhopisů.
Milan Znoj
politolog, Ústav politologie Univerzity Karlovy

Předpokládá, že premiér navrženého kandidáta přijme. „Já myslím, že toho kandidáta, kterého navrhneme, nebude mít pan premiér žádný důvod odmítnout. On už dal najevo kritéria, myslím, že ten kandidát bude odpovídat těm kritériím,“ řekl Babiš.

Události: Babiš má další tři kandidáty (zdroj: ČT24)

Všichni tři jmenovaní kandidáti jsou podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Váni přijatelní. „Jsou to zajímavé návrhy a dá se o nich debatovat,“ uvedl v pořadu Události, komentáře s tím, že současní  ministři by v čele nového rezortu měli jednu výhodu. „Znají agendu vlády, tu musí znát každý ministr a je to hodně informací,“ vysvětlil Váňa.

Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ale všichni možní ministři financí, které navrhne ANO, budou napojeni na Babiše. „Je to strana vůdcovského typu, v té je každý závislý na předsedovi strany,“ namítl Schwarzenberg.

Pokud Babiš ministerstvo financí opustí, nebude TOP 09 uvažovat o vyslovení nedůvěry vládě. „Máme poměrně velkou důvěru v premiéra, ale pokavaď bude ministrem financí Andrej Babiš, tak bychom důvěru vládě nemohli vyslovit,“ zdůraznil Schwarzenberg. Hlasování o vyslovení nedůvěry dlouhodobě prosazuje KSČM.

Události, komentáře: Pilný, Šlechtová a Pelikán jsou dobří kandidáti, řekl Váňa (zdroj: ČT24)

Schillerová neprošla

Poslanecký klub ANO doporučil vedení, aby trvalo na náměstkyni Aleně Schillerové jako na kandidátce na post ministryně financí. Podle poslanců by Andrej Babiš neměl navrhovat dalšího kandidáta, jak ho k tomu vyzval premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí odmítl návrh ANO, aby se novou ministryní financí po Andreji Babišovi (ANO) stala Schillerová. Podle Sobotky je odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Babiš Sobotkovo rozhodnutí kritizoval, podle něj komplikuje rychlé vyřešení vládní krize.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mluvčí vlády Martin Ayrer v reakci na Pilného vyjádření pouze konstatoval, že Sobotka dosud žádný nový návrh na ministra financi od hnutí ANO nedostal. „Až jej dostane, bude se jím zabývat,“ uvedl mluvčí.