Ústupek se skřípěním zubů. Hejtmani se spokojí s polovinou peněz od vlády na platy řidičů autobusů

Asociace krajů ČR souhlasí s 420 miliony korun na platy řidičů autobusů, které poskytne vláda, původně asociace chtěla 840 milionů. Částku chce garantovat ze státního rozpočtu i v dalších letech. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Místo slibovaných osmi set čtyřiceti milionů půjde na zvyšování mezd řidičů autobusů krajům jen polovina této částky. Asociace krajů ustoupila ze svých původních požadavků. Podle předsedkyně Asociace krajů jde o ústupek. Samosprávy budou totiž požadovat další peníze. Kraje, obce a města musejí od července zvýšit platy zaměstnanců ve veřejných službách, půjde o 1,3 miliardy korun pro pracovníky v sociální oblasti nebo kultuře.

My předpokládáme, že když jsme tady ustoupili, že nám vláda spolu s dalším nařízením vlády dá další prostředky
Jana Vildumetzová
předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje
Je to kompromis se skřípěním zubů. Toto je maximum možného, co jsme ochotni akceptovat
Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

Asociace: Je potřeba najít systémové řešení

Uvolnění 420 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy požadoval už dříve premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda od ledna zvýšila řidičům linkových autobusů mzdy. Kraje musely dopravcům, u kterých si objednávají regionální dopravu, peníze vyplatit. „My jsme všichni peníze vyplatili dopravcům, do současné doby jsme je neobdrželi,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Podle předsedkyně Rady Asociace krajů je ale nutné najít nějaké systémové řešení. „Takto to nejde do budoucnosti řešit, že vláda schválí nařízení o navýšení platů zdravotníků, které se na nás nevztahuje, a my pak nějakým nesystémovým způsobem mzdy zvyšujeme,“ dodala Jana Vildumetzová. Podle ní by se Asociace krajů měla stát schváleným připomínkovým místem.

Kraje si peníze rozdělí podle sjednaných kilometrů

Kraje by si měly 420 milionů korun rozdělit podle sjednaných kilometrů s dopravci, naopak se nebude zohledňovat velikost kraje. Asociace také očekává, že stejnou sumu zohlední vládní rozpočet i v dalších letech, protože kraje čekají stejné výdaje navíc nejen letos.

Například Pardubický kraj vyplatil 22 dopravcům 24 milionů korun a od státu by měl dostat 20,7 milionu korun. Některé kraje vyjednaly s dopravci navýšení mezd nad rámec vládního ujednání, proto jejich schodky budou vyšší, řekl hejtman Martin Netolický.

„Navýšení mezd řidičům nebylo jednorázové. Také ostatní navyšování mezd i z dalších resortů sociální oblasti nebo kultury by mělo být kompenzováno. Není možné, aby krajské rozpočty byly vybrakovány rozhodnutími státu,“ řekl Martin Netolický. Šlo o jednomyslné hlasování, dodal.

Peníze, které hejtmanství od státu dostanou, mají být nejspíš použity na opravy silnic druhé a třetí třídy. Hejtman Netolický by preferoval, kdyby stát garantoval peníze na platy řidičů přímo. „Osobně se domnívám, že bychom to neměli spojovat s dopravní infrastrukturou. Chápu, že to může mít legislativní omezení, ale pak těžko můžeme čekat, že nám stát bude garantovat i v dalších letech peníze ze svých mandatorních výdajů,“ řekl hejtman Martin Netolický.