Poslanci spatřili drastický záběr, jak farmář zabíjí lišku. Pak rázem na farmy změnili názor

Zakázat kožešinové farmy? Několik poslanců přesvědčila reportáž (zdroj: ČT24)

Dva týdny, jedna reportáž a poslanci, kteří původně ve sněmovně hlasovali proti zákazu kožešinových farem, otočili o sto osmdesát stupňů. Česká televize zveřejnila drastické zabíjení norků a lišek na kožešinových farmách v Česku a reportérka Lenka Pastorčáková je pustila i poslancům. Řada těch, kdo v prvním čtení hlasovali proti zákazu farem, otevřeně přiznává, že prozřela. V hnutí ANO otočil dokonce téměř celý klub. Přitom jeho poslanci měli velkou zásluhu na tom, že návrh téměř neprošel ani do druhého čtení.

Na záběrech jedné z farem je vidět liška pověšená za ocas, kterou se farmář snaží zabít dvěma elektrodami. Jednu tyč jí vsouvá do konečníku, druhou do tlamy. Zvíře bojuje o život dlouhé minuty a tento záznam Česká televize před dvěma týdny pouštěla těm poslancům, kteří hlasovali proti zrušení farem.

Neměli jsme informace, říká Babiš

„Po zhlédnutí reportáže jsem změnil názor, a pokud se bude dále projednávat zákaz chovu kožešinových zvířat, tak tento zákaz podpořím,“ sdělil například poslanec Petr Kudela z KDU-ČSL. Byl jedním ze dvou lidovců, kteří v listopadu 2016 hlasovali proti zákazu kožešinových farem. Názor po reportáži změnili oba.

Návrh na zákaz kožešinových farem první hlasování ve sněmovně doslova jen velmi těsně přežil. Pro jeho zamítnutí zvedlo ruku celkem 57 poslanců z přítomných 145. Mimo jiné téměř celé hnutí ANO. Také jeho poslanci teď otočili. Protichůdné výroky jeho poslanců od sebe dělí přesně čtrnáct dnů.

Snímek z kožešinové farmy
Zdroj: ČT24/Obraz / Ochránci zvířat

„Nechceme ze zákona zakazovat určité skupině podnikatelů jejich podnikání,“ říkal původně předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Podpoříme zákaz chovu kožešinových zvířat,“ otočil nyní. Otočku spustil hned po reportáži a po tlaku ochránců zvířat sám předseda hnutí Andrej Babiš.

„Jednak jsme viděli ty záběry a také jsme původně neměli informace, které jsme měli mít. Navíc se skutečně jedná o minimální a zbytečný byznys, který nepatří do našeho století,“ sdělil Andrej Babiš.

Hlasů pro zákaz kožešinových farem je teď ve sněmovně dost. A to i přesto, že někteří poslanci je stále podporují. Změnu názoru neohlásil klub ODS, KSČM, ani Úsvitu. Ty vesměs podpořily farmy už při prvním hlasování.

Nechceme populisticky vykřikovat, sdělil Kováčik

„Budu hlasovat pro to, aby tyto farmy byly zachovány. Protože jsme papežštější než papež. Zakazujeme úplně všechno a za chvíli nebudeme moct podnikat vůbec v ničem,“ uvedla poslankyně Úsvitu Olga Havlová.

„Nechceme populisticky vykřikovat, že teď zrovna my všichni podpoříme zákaz, protože je před volbami a protože ta zvířátka jsou krásná, milá, hebká. Jsou však tady také lidé, kteří se chovem kožešinových zvířat živí,“ sdělil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Také poslanec ODS Jan Zahradník je proti zákazu farem. „Podporuji ale pozměňovací návrhy spočívající v zavedení přísného režimu v dohledu nad chovem,“ říká Jan Zahradník. V Česku dnes funguje devět farem s dvaceti tisíci norky a liškami. Pokud by je zákon zakázal, tak nejdříve od roku 2019.