Česko dusí smog. V pěti krajích musí podniky omezit výrobu

Stupeň regulace kvůli smogu už platí v pěti krajích (zdroj: ČT24)

Českou republiku stále trápí smog. V Praze, Středočeském a Olomouckém kraji se zhoršily rozptylové podmínky natolik, že zde meteorologové nově vyhlásili regulaci. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji platí už od pátku. Některé podniky jako teplárny, spalovny nebo hutě proto musí omezit výrobu. Na Třinecku už je naopak od rána regulace odvolaná.

Pražský magistrát žádá řidiče automobilů, aby nevyjížděli. Právě automobilová doprava je největším zdrojem znečištění ve městě. Také některé prašné provozy musely kvůli smogu upravit výrobu. V Praze se regulace týká celkem pěti – mimo jiné cementárny v Radotíně, malešické spalovny nebo slévárny v Praze 9. Ta smí například zapálit jen dvě z osmi tavicích pecí.

V dalších pěti regionech zůstává v platnosti smogová situace, konkrétně v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji.

Slabý vítr nedokáže škodliviny rozehnat

Kvůli velmi špatné smogové situaci není vhodný pobyt venku pro malé děti, starší lidi a lidi s chronickými dýchacími potížemi a srdečním onemocněním. Fyzicky náročných aktivit pod širým nebem by se měli vyvarovat i zdraví dospělí.

Ke smogové situaci přispěly současné silné mrazy, inverzní charakter počasí i bezvětří. Slabý vítr nedokáže škodliviny rozehnat. Smogová situace byla na tak velké části území Česka jako nyní naposledy vyhlášena začátkem listopadu 2015. 

iReportér: Lanovkou z Dolní Moravy až nad inverzi (zdroj: iReportér/Jaroslav Částka)

Smogová situace je vyhlašována, když dvanáctihodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh.

Regulace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a není předpoklad, že by se to do 24 hodin změnilo.

Smogová situace
Zdroj: ČHMÚ