Bývalý policista dostal za první ze série svých nehod znovu podmínku

Podmíněný trest a zákaz řízení znovu uložil soud bývalému policistovi a učiteli z Policejní akademie Karlu Kadlecovi. Nepravomocný verdikt se týká nehody, kdy Kadlecův jeep narazil do auta čekajícího před přechodem pro chodce. Nejde tedy o žádnou z pozdějších havárií, z nichž při jedné Kadlec na Vinohradech naboural 29 zaparkovaných aut.

Podmíněný osmiměsíční trest a dvouletý zákaz řízení uložil soud Karlu Kadlecovi již jednou, ale odvolací tribunál verdikt zrušil kvůli nekvalitnímu písemnému vyhotovení. Nyní však Obvodní soud pro Prahu 2 svůj předchozí rozsudek zopakoval.

Státní zástupce Michal Muravský je s výsledkem spokojen. „Komplex zde provedených důkazů svědčí o tom, že se obžalovaný dopustil jednání, ze kterého ho viní obžaloba,“ uvedl. Kadlec se však odvolal, verdikt tak není pravomocný.

Soudy rozhodují, zda se loni v březnu stal trestný čin. Kadlec tehdy neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo, aby dalo přednost chodcům na přechodu. Po první nehodě bezprostředně následovala druhá, protože Kadlec při couvání ještě narazil do auta asistenční služby, která na místo přijela. Přivolaná policejní hlídka mu naměřila 1,5 promile alkoholu v dechu, odběr krve u lékaře odmítl.

Obhajoba přišla se znaleckým posudkem, podle kterého není možné jednoznačně určit, jestli se Kadlec dopustil trestného činu. Podle Kadlece je rozsudek s tvrzením znalce v rozporu.

Celkem projednával obvodní soud Kadlecův případ již třikrát. Zcela poprvé obžalovaného policistu nepotrestal, soudce poukázal, že dechová zkouška se může lišit od testů krve. To však odmítl odvolací soud. Následovalo první podmínečné potrestání, kdy obvodní soud již vzal dechovou zkoušku v úvahu.

29 nabouraných aut na Vinohradech

Kadlec má problémy se zákonem i kvůli incidentu z letošního dubna. Čelí obvinění za nabourání 29 aut zaparkovaných na pražských Vinohradech. Podle dosavadních výsledků vyšetřování před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky. Hrozí mu až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Jako přestupek potom policisté vyhodnotili další Kadlecovu vinohradskou nehodu, při které utrpěla poškození další zaparkovaná auta. Podle policie byl Kadlec zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, dechovou zkoušku a lékařskou prohlídku však odmítl. O trestu v tomto případě rozhoduje pražský magistrát.

Karel Kadlec do letošního jara pracoval u policie. Býval také lektorem na Policejní akademii. Po první nehodě rezignoval na post vedoucího katedry a ministr vnitra ho koncem roku postavil mimo službu. Po další havárii nechal ministr Kadlece propustit.