Soud zrušil Kadlecovi podmínku a zákaz řízení. Nehoda se znovu projedná

Soud zrušil osmiměsíční podmínku a dvouapůlletý zákaz řízení pro bývalého policistu a vysokoškolského pedagoga Karla Kadlece. Kauzu nehody pod vlivem alkoholu vrátil k novému projednání. Kadlec v Praze boural opakovaně, v dubnu svým autem na Vinohradech poškodil 29 vozů.

Soud nemá pochyby o důkazech, které svědčí proti Kadlecovi. Trest pro něj odmítl potvrdit kvůli tomu, že podřízený soud špatně vyhotovil rozsudek. Obvodní soud pro Prahu 2 tak bude muset kauzu projednat znovu. Nehodou se bude zabývat potřetí.

Podle předsedy odvolacího senátu Václava Kašíka nejsou zásadní pochybnosti o shromážděných důkazech. Nasvědčují tomu, že Kadlec řídil auto ve stavu, kdy pro to nebyl způsobilý. „V tomto směru důkazy o vině obžalovaného svědčí,“ řekl Kašík.

Odvolací soud ale podle Kašíka nemohl napadený rozsudek potvrdit kvůli nekvalitně zpracovanému písemnému vyhotovení rozsudku. „Rozsudek například obsahuje pasáže, a to docela obsáhlé pasáže, které se týkají úplně jiného obžalovaného. Jsou tam přetažené protokoly z hlavního líčení. Rozsudek vypadá v podstatě tak, že si samosoudce povídá se svědky. To do rozsudku rozhodně nepatří,“ prohlásil Kašík.

Samotný Kadlec se ke středečnímu jednání nechtěl vyjadřovat. „Bude vhodnější počkat až na další jednání soudu,“ řekl.

Nižší soud špatně zhotovil rozsudek (zdroj: ČT24)

Neubrzdil jeep

Případ se týká nehody z loňského března, kdy Kadlec podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Po nehodě také při couvání narazil do auta asistenční služby, která na místo přijela. Přivolaná policejní hlídka Kadlecovi loni v březnu naměřila 1,5 promile v dechu, odběr krve u lékaře Kadlec odmítl.

Obvodní soud se případem zabýval už loni, tehdy policistu nepotrestal, což se nelíbilo státnímu zástupci. Soudce Jiří Horký nechtěl Kadlece potrestat jen na základě dechové zkoušky, která se může lišit od testů krve. „V tomto se mnou nesouhlasil odvolací soud a poukázal, že jsou zde tři měření alkoholu v dechu,“ uvádí nyní Horký.

Spor o naměřenou hodnotu

Nadřízený soud podle něj také řekl, že je obecně známo, že hladina naměřená v dechu odpovídá hladině v krvi. „Jsem vázán tímto názorem, a proto jsem rozhodl, že je pan obžalovaný vinen,“ zdůraznil Horký s tím, že když rozhodoval poprvé o trestu, tak byl přesvědčen, že se jedná o jediné Kadlecovo vybočení proti zákonu. „Sám pan plukovník během trestního řízení prokázal, že tento můj názor byl asi mylný.“

Kadlec má totiž problémy se zákonem také kvůli incidentu z letošního dubna. Čelí obvinění za nabourání 29 aut na pražských Vinohradech. Podle dosavadních výsledků vyšetřování před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky. Hrozí mu až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.