Asistentka právníka Hájka potvrdila Halbichovu práci pro ČSSD

Někdejší dlouholetá asistentka právníka Zdeňka Hájka u soudu vypověděla, že její šéf spolupracoval při právním zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům především s Václavem Halbichem. Potvrdila tak Halbichovu verzi, kterou popírá třetí z právníků sociální demokracie, Zdeněk Altner. Halbich se žalobou domáhá odměny 17 milionů korun.

Halbichova žaloba, kterou justice řeší už od roku 2003, směřuje proti ČSSD a společnosti Alba, jíž Altner v minulosti postoupil svou vlastní pohledávku vůči straně. Altner ve sporu vystupuje jako svědek a Halbichovy zásluhy na úspěchu sociální demokracie v boji o její sídlo odmítá, poskytoval prý pouze dílčí konzultace.

Altnerovu výpověď zpochybnila žena, která pro Hájka pracovala od roku 1994 až do jeho smrti v roce 2004. „Smlouvu o právní pomoci uzavíral doktor Altner, ale doktor Halbich a doktor Hájek s ním spolupracovali,“ uvedla. „Pan doktor Hájek s panem Halbichem připravovali společně podání a koncepty těch věcí. Většinou se hodně radili, spousta podání se psala u nás v kanceláři. Finální verzi pak, myslím, schvalovali všichni tři, ale u toho jsem nebyla,“ popsala.

Původní koncepty podle ní vymýšlel právě zesnulý Hájek. „Když už pan doktor s někým komunikoval, tak s panem Halbichem. Přišlo mi, že s panem Altnerem se řešily spíše organizační věci - kdy se kam půjde, kdy se co udělá,“ doplnila.

„Paní svědkyně správně podotkla, že tím vůdčím duchem byl Hájek, měl vždycky nejlepší nápady,“ reagoval na její slova Halbich. Altner na ČSSD nedávno vysoudil za právní zastupování celkem 338 milionů korun.

Halbich Obvodnímu soudu pro Prahu 1 předložil listiny, které podle něj dokládají jeho spolupráci s Hájkem na kauze Lidového domu. Dnes podotkl, že dochovaných dokumentů je málo. „Taky si myslím, že toho bylo víc. Pan doktor Hájek měl navíc ve zvyku dělat si rukou psané poznámky, míval je ve stole a pod stolem, byly to stohy papíru. V roce 2004 mu vyhořela kancelář, je proto možné, že poznámky byly ztraceny,“ řekla sekretářka. Jednání bude pokračovat v říjnu výslechem někdejší asistentky Altnera.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.
  • Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě by ale mohla sociální demokracie zaplatit podstatně víc, přes tři sta milionů korun.