Soud odmítl zablokovat konta ČSSD

Zdeněk Altner v pondělí požádal soud o zablokování peněz na účtech ČSSD. Obvodní soud pro Prahu 1 však jeho žádost odmítl, protože nesložil požadovanou jistinu 10 tisíc korun. V pořadu Devadesátka ČT24 však Altner řekl, že tuto částku složil. Strana má svému bývalému právníkovi zaplatit 337 milionů korun, její představitelé ale v posledních dnech opakovaně uvedli, že tak neučiní a že věří v úspěch dovolání k Nejvyššímu soudu. Verdikt, podle kterého má ČSSD zaplatit, je však pravomocný.

Představitelé sociální demokracie v posledních dnech opakovaně řekli, že Zdeňku Altnerovi vysouzené peníze nepošlou. „Je naprosto nemožné, aby sociální demokracie za těch 12 let platila pokutu v podobě nárůstu příslušné částky. Vyčkáme rozhodnutí Nejvyššího soudu v této věci,“ řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Altner reagoval žádostí, aby Obvodní soud pro Prahu 1 zakázal straně nakládat s penězi na jejích účtech. Altnerův advokát Václav Veselý uvedl, že o žádosti o zablokování účtů neví. „Já jsem nic takového nepodával,“ řekl.

Informaci přinesl jako první Radiožurnál, potvrdila ji místopředsedkyně obvodního soudu Alena Novotná. „Soudu byl doručen návrh na předběžné opatření, kterým bude ČSSD zakázáno disponovat peněžními prostředky na účtech a v pokladnách do doby vymožení pohledávky,“ upřesnila. Předběžné opatření je podle ní možné, pokud by byl ohrožen výkon soudního rozhodnutí.

Bohuslav Sobotka nechtěl aktuální Altnerův krok komentovat. „Není třeba, abych komentoval každý jednotlivý výrok a právní krok pana Altnera. Za šestnáct let bylo několik desítek žalob, návrhů na konkurz a různých návrhů k soudu, se kterými se sociální demokracie musela vypořádat,“ uvedl.  

Ministr spravedlnosti: ČSSD má málo možností

Právníci ČSSD byli přesvědčeni, že Altnerův návrh na zablokování účtů strany neprojde. Svůj názor zdůvodňovali tím, že sociální demokraté neohrožují výkon soudního rozhodnutí.

„Rozhodnutí je vykonatelné a panu Altnerovi nic nebrání domáhat se jeho výkonu. Současně ČSSD jasně deklaruje, že má díky sjednanému úvěru dostatek prostředků pro splnění povinnosti uložené rozsudkem,“ uvedl mediální zástupce advokátní kanceláře zastupující ČSSD Jiří Chvojka.

K Altnerovou vystoupení uvedl, že ČSSD nikam neschovává žádné peníze a má transparentní účty. „Vzala si obří úvěr, aby ukázala připravenost platit. A teď dává na rady svých právníků, jak má postupovat, aby ochránila svá práva v případě, že vyhraje u Nejvyššího soudu,“ řekl Chvojka. Dodal, že Altnerův postup je podle něj namířen především proti tomu, aby ČSSD přednostně uspokojila Altnerovy věřitele, kteří se na ni obrátili. 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je přesvědčen, že postup sociální demokracie, i když je v rozporu s pravomocným rozsudkem, nelze považovat za nerespektování soudní autority vzhledem k tomu, že je ještě ve hře dovolání. „Je to postup, kterým postupovat musí, chce-li si zachovat tu možnost a domoci se u Nejvyššího soudu odkladu vykonatelnosti,“ upozornil ministr. Současně však koaličního partnera svého hnutí varoval, že pokud s dovoláním neuspěje, „bude to stát dost peněz navíc“.

Za nejpravděpodobnější vývoj považuje čekání na exekuční příkaz. ČSSD potom sice zaplatí, ale bude se snažit, aby se peníze k Altnerovi zatím nedostaly. „Částku složí exekutorovi a zároveň si požádá o přerušení nebo o odložení té exekuce s odůvodněním, že tu je to dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekl Robert Pelikán s odkazem na své advokátské zkušenosti.

ČSSD nejde jen o nároky věřitelů

Mediální zástupce ČSSD řekl koncem minulého týdne, že strana zatím nezaplatí Zdeňku Altnerovi, ale vypořádá nároky jeho věřitelů. Ti se po vyhlášení rozsudku, podle kterého má advokátovi uhradit jeho služby a navíc zaplatit vysoké penále za prodlení, na ČSSD obrátili. Podle mluvčího exekutorské komory Davida Sahuly jde o milionový dluh, s příslušenstvím potom o dvojnásobný. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl v nedělním pořadu Partie televize Prima, že věřitelé žádají několik milionů.

Premiér však současně přiznal, že nejde pouze o vypořádání nároků věřitelů. ČSSD nemíní zaplatit, protože se obává, že i kdyby Nejvyšší soud rozhodl v její prospěch, zatím „finanční prostředky někde zmizí“.

Bývalý poslanec a expert na ústavní právo Zdeněk Jičínský (ČSSD) předpokládá, že dovolání strany k Nejvyššímu soudu bude úspěšné, protože o rozsudku (zaplacení 337 milionů korun) soudí, že je v rozporu s dobrými mravy.

Advokátka Hana Marvanová uvedla, že ČSSD se bojí toho, co se běžně týká občanů. Občané - klienti její kanceláře musí v takových případech peníze uhradit, i když to třeba pro ně znamená ztrátu bydlení. Pak pro ně nastává dlouhé čekání na rozhodnutí Nejvyššího soudu.  A i když jim dá za pravdu, musí se zpátky velmi krkolomně domáhat svého majetku. Proto Marvanová nemá pochopení pro postup ČSSD, která peníze po pravomocném rozsudku nezaplatila.

Spor s kořeny v 90. letech

Sociální demokracie má Zdeňku Altnerovi zaplatit za jeho služby v někdejším sporu o její sídlo Lidový dům. Altner žádal 18,5 milionu korun, částku vyčíslil jako podíl na nájemném v Lidovém domě. Podle smlouvy, kterou uzavřel v roce 1997 s tehdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem, mu měla strana v případě úspěchu v boji o Lidový dům zaplatit právě prostřednictvím podílu ze zisku.

Miloš Zeman, který je nyní prezidentem republiky,  odmítá, že by nynější potíže své bývalé strany způsobil. V nedělním rozhovoru pro deník Blesk řekl, že odpovědnost nese buď Vladimír Špidla, nebo Stanislav Gross, protože až za jejich vedení padlo definitivní rozhodnutí, že se bude strana s Altnerem soudit. Penále však má strana zaplatit za delší dobu – celkem 5734 dnů, to znamená necelých šestnáct let od doby, kdy ještě byl předsedou ČSSD právě Miloš Zeman.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK