ČSSD zatím nemusí zaplatit Altnerovi 337 milionů

Sociální demokraté prozatím nemusejí vyplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, rozhodl Nejvyšší soud. Vyhověl tak argumentu ČSSD, že jí hrozí „závažná újma na jejích právech“ a odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat. Podle Zdeňka Altnera Nejvyšší soud svým verdiktem říká, že lidé nemají plnit závazky ze smluv.

Nejvyšší soud (NS) vyhověl námitkám sociálních demokratů a vykonatelnost pravomocného rozhodnutí pražského městského soudu odložil. NS se tak nejprve bude muset vypořádat s dovoláním ČSSD, které proti pravomocnému rozsudku podala.

  • Podle občanského soudního řádu může NS, a to i bez návrhu, odložit vykonatelnost napadeného rozhodnutí, pokud by neprodleným výkonem rozhodnutí nebo exekucí hrozila dovolateli závažná újma. Stejně tak může odložit právní moc. Návrhy na odklad vykonatelnosti tvoří součást dovolání v trestních i civilních kauzách poměrně často, Nejvyšší soud jim ale vyhoví výjimečně.

„Je to velmi neobvyklé, i soud zdůrazňuje, že se jedná o výjimečný prostředek,“ komentoval rozhodnutí NS advokát Milan Schagerer.

Exekuční řízení teď není aktuální

Altnerův právní zástupce Václav Veselý řekl, že by současné rozhodnutí nemělo mít žádný vliv na celkový verdikt Nejvyššího soudu. Exekuční řízení, o jehož nařízení na sociální demokracii Altner usiloval, nyní není podle Veselého aktuální. „Nejvyšší soud rozhodl: Neplaťte závazky ze smluv. Ani když jsou soudem pravomocně přisouzené. Můžete si způsobit 'vážnou újmu',“ uvedl Altner pro iDNES.cz.

„Uspěli jsme se žádostí, abychom nemuseli platit do doby, než se soud vypořádá s naším dovoláním,“ uvedl mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina & Partners Jiří Chvojka s tím, že se ČSSD obává, že by prostředky nikdy nezískala zpět.

V tuto chvíli podle Chvojky sociální demokracie zaplatila necelých 10 milionů a za dalších 18 milionů eviduje pohledávky, které nyní zkoumá.

Chvojka: ČSSD nemusí platit do doby rozhodnutí soudu (zdroj: ČT24)

Bývalý advokát Altner letos vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud jim nyní vyhověl, dovoláním se teprve bude zabývat. Zároveň zdůraznil, že odkladem nijak nepředjímá rozhodnutí.

„Samozřejmě to je pro nás dobrá zpráva, ale je to jen jeden z kroků. Budeme čekat na to, jak se soud vypořádá s naším dovoláním a jak rozhodne,“ řekl mediální zástupce právníků strany Jiří Chvojka. Advokáti ČSSD ale podle něj věří, že se podaří obhájit, že dluh proti Altnerovi nikdy nevznikl.

ČSSD zatím nemusí zaplatit Altnerovi 337 milionů (zdroj: ČT24)

Vykonatelnost rozhodnutí je hlavní podmínkou pro vedení exekučního řízení proti ČSSD, o jehož zahájení Altner usiloval. Rozhodnutí pražského městského soudu bylo dosud pravomocné a vykonatelné, ale sociální demokracie odmítala Altnerovi peníze poslat.

Strana odůvodňovala obavu tím, že v případě úspěchu u Nejvyššího soudu už by peníze od bývalého advokáta nikdy nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili. Celkem jim zatím zaslala zhruba 9,5 milionu korun.

  • Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.
  • Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě by ale mohla sociální demokracie zaplatit podstatně víc, přes tři sta milionů korun.