Kauza Lidový dům: ČSSD podala dovolání k Nejvyššímu soudu

Sociální demokraté podali v kauze Lidového domu dovolání k Nejvyššímu soudu. Strana minulý týden prohrála spor s bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem, který ji v minulosti v boji o sídlo v centru Prahy zastupoval. Podle pravomocného verdiktu mu má ČSSD do pondělí zaplatit 337 milionů korun. Dovolání nemá odkladný účinek. Sociální demokraté odhadují, že úvěr budou splácet 20 let.

ČSSD v dovolání rozporuje především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty. „Nesouhlasíme s rozhodnutím Městského soudu v Praze s odůvodněním, že je v rozporu s judikaturou Nejvyššího soudu,“ uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce Advokátní kanceláře Bělina a Partners, jež stranu zastupuje. ČSSD podle něj v dovolání navrhuje, aby Nejvyšší soud co nejdříve odložil právní moc, eventuálně vykonatelnost napadeného rozhodnutí, a to do doby, než Nejvyšší soud o dovolání rozhodne.

Odpoledne Chvojka uvedl, že peníze ještě odeslány nebyly a ČSSD lhůtu pro zaplacení využije do konce. „Podle mých informací se žádné další jednání s protistranou zatím nepodařilo navázat,“ dodal Chvojka. O variantách a postupu bude dál jednat advokátní kancelář s vedením strany. V sobotu se také sejde Ústřední výkonný výbor ČSSD, který bude záležitost řešit.

ČSSD si půjčí u banky, splácet bude 20 let

Předsednictvo sociální demokracie ve středu večer schválilo, že si od Fio Banky vezme úvěr 338 milionů korun a z něj Altnerovi 337 milionů zaplatí. Strana bude částku splácet 20 let, řekl Právu předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Roman Váňa. Bance budou sociální demokraté ručit právě budovou v Hybernské ulici v centru Prahy.

Předsednictvo chce také šetřit, což se dotkne volební kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se úspory budou týkat zejména provozních výdajů a neměly by příliš poznamenat schopnost strany komunikovat s občany.

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK