ČSSD má zaplatit svému bývalému advokátovi téměř 320 milionů za spor o Lidový dům

Zdeněk Altner vysoudil na České straně sociálně demokratické 18,5 milionu korun, které žádal za své služby v někdejším sporu o Lidový dům. Navíc má podle pravomocného rozsudku největší vládní strana zaplatit smluvní pokutu, která po šestnácti letech, kdy se spor vlekl, přesáhla 300 milionů korun.

Městský soud v Praze ukončil letité přetahování, které začalo v době, kdy v čele ČSSD byli Miloš Zeman s Vladimírem Špidlou, Stanislavem Grossem a Petrou Buzkovou. Advokát Zdeněk Altner, který straně poskytl právní pomoc při sporu o Lidový dům, dostane požadovaných 18,5 milionu korun a navíc smluvní pokutu, která vzhledem k délce sporu vystoupala na více než 300 milionů korun. „Jsem spokojený, protože jsme uspěli se žalobou,“ řekl Altnerův advokát Václav Veselý.

Verdikt je pravomocný a ČSSD se proti němu nemůže odvolat. Může se sice obrátit na Nejvyšší soud, dovolání však nemá odkladný účinek. „Informaci jsme od Městského soudu v Praze obdrželi, nicméně vyčkáváme na doručení písemného vyhotovení rozhodnutí,“ uvedla mluvčí strany Eva Gregorová. Dodala, že ČSSD využije dovolání. „Využijeme všech opravných prostředků, které budou k dispozici,“ řekla.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že strana zvládne zaplatit 300 milionů korun. „Sociální demokracie se za svoji více než 130letou historii vypořádala s celou řadou vážných problémů. Jsem přesvědčen, že zvládneme i tento problém,“ uvedl. Přiznal však, že půjde o „výrazný zásah do hospodaření sociální demokracie“. Místopředsedu pro hospodaření Martina Starce už požádal o návrh úsporných opatření. Ty by se mohly podle některých hlasů týkat jak omezení volebních výdajů, tak mzdových či personálních škrtů uvnitř strany.

Spor je neblahé dědictví z 90. let, z doby, kdy ve vedení sociální demokracie byli Ivo Svoboda a Miloš Zeman. Tehdy byly podepsány příslušné smlouvy, na základě těch smluv rozhodovaly soudy.
Bohuslav Sobotka

V pozdních večerních hodinách se pak ve čtvrtek sešlo grémium ČSSD, aby řešilo, jak k věci přistoupit.

Analytik Hospodářských novin Václav Dolejší zmínil v pořadu Události, komentáře tři možné varianty řešení. První - okamžitě zaplatit celou částku. Druhá - přít se jen o navýšení smluvní pokuty, zbytek zaplatit. Třetí - neplatit nic a pokračovat ve sporu, kam až to půjde. Poslední varianta má podle něj ve straně nejméně příznivců.

Politický analytik Masarykovy demokratické akademie, která má blízko k ČSSD, Lukáš Jelínek řekl, že nyní se ukáže, zda strana dokáže mobilizovat v nadcházejících volbách své členy a dělat kampaň i bez velkých částek.  

Vše začalo v roce 1997

Zdeněk Altner se domluvil na právní pomoci se sociální demokracií v roce 1997, kdy s ním smlouvu podepsal tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Podle vyjádření ČSSD dojednal Altnerovy služby tehdejší místopředseda ČSSD a pozdější ministr financí Ivo Svoboda. Smlouva advokátovi zaručovala odměnu z vysouzeného majetku.

Poté, co v roce 2000 ČSSD získala Lidový dům zpět, dostal právník 17 milionů. Šlo o třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit. Protože se k Altnerovu úspěchu hlásili ještě další dva právníci, uložila strana zbytek peněz do úschovy.

Zdeněk Altner poté podal několik žalob. S nárokem na 72 milionů neuspěl, nyní ale k pravomocnému rozsudku dotlačil spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. V minulosti se Altner také neúspěšně pokoušel poslat sociální demokracii do insolvence. Po komunálních a senátních volbách v roce 2010 se obrátil na Ústavní soud, tvrdil, že strana neměla nárok na půjčku, ze které hradila svoji kampaň.

Miloš Zeman kvůli kauze vystoupil z ČSSD

Stovkami milionů pro Zdeňka Altnera přitom spory o odměny za někdejší soud o Lidový dům nekončí. Dalších 17 milionů ze zmíněné úschovy žádá Václav Halbich, který tvrdí, že ke smlouvě s Altnerem později také přistoupil, a má tak spolu s ním a Zdeňkem Hájkem zásluhu na návratu Lidového domu sociální demokracii. Sám Altner ale uvedl, že Halbich poskytoval jen dílčí konzultace. Soud předvolal jako svědka i Miloše Zemana, který je nyní prezidentem republiky.

Miloš Zeman z ČSSD vystoupil v roce 2007, zdůvodnil to právě sporem strany se Zdeňkem Altnerem. Tehdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek totiž prohlásil, že je Zeman za kauzu zodpovědný. Naopak mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček nyní zdůraznil, že jde o záležitost ČSSD a advokáta Altnera.

Paroubek: Je to likvidační rozhodnutí

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se domnívá, že odpovědnost mají ti, kteří připravili špatnou smlouvu Zemanovi. Politickou a morální odpovědnost má však podle něho v plném rozsahu právě Zeman. Rozhodnutí soudu považuje za kuriózní, protože smluvní pokutu by podle něho měly zaplatit spíše soudy za svojí neschopnost to řešit rychleji. 

Paroubek považuje rozsudek pro ČSSD za zcela likvidační, pokud jej po dovolání další soud nezmění. Zdůraznil také, že o sám „u těch věcí nebyl“.