Advokát, který pomohl ČSSD k Lidovému domu, se později stal její noční můrou

O Zdeňku Altnerovi se nyní mluví především kvůli astronomické pokutě, kterou mu podle soudu musí zaplatit sociální demokracie. Vysoké penále, ke kterému podle ČSSD advokát sám přispěl, není jedinou kontroverzí, která je spojena s jeho jménem. Byl vyškrtnut ze seznamu advokátů, za údajnou zpronevěru mu hrozí až osm let vězení, dříve byl zatčen v Německu a stíhán na Slovensku. Pochyby budí také jeho působení u společnosti Osan, coby konkurzní správce firmu podle médií připravil o více než sto milionů korun.

Soud ve čtvrtek Altnerovi přiznal, že mu sociální demokraté musí zaplatit dlužnou částku přes 18,5 milionu korun za právní pomoc ve sporu o sídlo strany. Jenže částka se zvýšila o dalších více než 318 milionů korun, což je smluvní pokuta, která narostla od podání žaloby do vynesení rozsudku. Podle představitelů sociální demokracie přitom obrovské penále způsobil sám Altner, a to obstrukcemi během procesu. Nejde o jedinou kontroverzní kauzu, se kterou je známý advokát spojen. 

Odvolaný konkurzní správce

Před rokem 1989 Zdeněk Altner pracoval jako podnikový právník, poté se začal věnovat advokacii, v roce 1994 byl zapsán na seznam správců konkurzních podstat. V 90. letech byl několik roků správcem zkrachovalého podniku OSAN. Bývalý obchodní podnik se stroji a nářadím míval miliardový roční obrat a vlastnil řadu nemovitostí. Altner byl správcem podniku necelý šest let, než ho konkurzní soudce v roce 2000 na nátlak věřitelů odvolal.

Podle tisku si věřitelé stěžovali, že místo toho, aby platil jim, vedl nesmyslné spory, za které spřízněným advokátům postupně zaplatil přes 100 milionů korun. Jako správce OSAN Altner údajně podal 30 tisíc žalob na různé, i nepatrné pohledávky. Podle kritiků přitom nešlo o samotné pohledávky, ale o soudní poplatky a odměny advokátů.

Těsně předtím, než soud Altnera odvolal, advokát většinu pohledávek prodal za milion korun slovenské firmě Ecomedia. Ta vzápětí všechny žaloby stáhla a požádala o vrácení soudních poplatků, na kterých vydělala na deset milionů korun.

Alter kvůli tomu později čelil žalobě a soud posléze rozhodl, že advokát musí OSAN vrátit pět milionů korun. Podle serveru Aktuálně.cz však Altner připravil firmu OSAN dohromady o zhruba 150 milionů korun.

Do Lidového domu Altnera přivedl bývalý ministr financí Ivo Svoboda

Podle médií měl Altner jako správce OSAN úzké vazby na pozdějšího místopředsedu ČSSD a ministra financí Iva Svobodu a jeho spolupracovnicí Barborou Snopkovou, kterým zprostředkovaně zadal výnosnou zakázku spojenou s OSAN. Svoboda i Snopková byli později v jiné kauze odsouzeni k několikaletému vězení.

Miloš Zeman a Ivo Svoboda v roce 1999
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Byl to právě Ivo Svoboda, který Altnera přivedl ke kauze Lidového domu. Od roku 1997 Altner pomáhal ČSSD ve sporu o vlastnictví jejího pražského sídla. Smlouvu o zastupování s Altnerem dojednal Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman.

Smlouva advokátovi zaručovala odměnu z vysouzeného majetku. Altner vyhrál pro ČSSD spor se státem v roce 2000 a od té doby se sociální demokracií vedl spor o odměnu za vykonané služby, ve čtvrtek pravomocně na straně vysoudil přes 337 milionů korun.

Březen 2007, novináři čekají před chalupou Miloše Zemana na jeho vyjádření. Zeman se v té době rozhodl ukončit členství v ČSSD. Z několika nezávislých zdrojů se údajně dozvěděl, že trestní oznámení, které na něj bylo podáno v takzvané kauze Altner, inicioval předseda ČSSD Jiří Paroubek.
Zdroj: ČTK/Luboš Pavlíček

Současný prezident republiky v roce 2007 v souvislosti se sporem strany se Zdeňkem Altnerem vystoupil z ČSSD. Tehdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek totiž prohlásil, že právě Zeman je za vzniklou situaci zodpovědný. Zeman naopak označil za viníky vysokého penále své následovníky v čele sociální demokracie.

„Považuji za zodpovědné ty, kteří se v dalších letech o kauzu nestarali, ti jsou zodpovědní za ztrátu 300 milionů,“ uvedl v pátek Zeman.

Proti etickému kodexu

Kvůli sporům s ČSSD Altner čelil trestním oznámením a stížnosti u České advokátní komory. V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů. Advokátní komora Altnera vyškrtla pro porušení povinnosti mlčenlivosti, advokát totiž podle komory medializoval spor s ČSSD a zveřejňoval informace, které se při jejím zastupování dozvěděl, například údaje o finanční situaci strany, a ke klientovi se navíc vyjadřoval neslušně.

Altner oznamuje, že už nehodlá jednat s ČSSD o mimosoudním vyrovnání ve sporu o honorář za zastupování strany při soudu o Lidový dům. Místo toho se prý pokusí dotáhnout do konce návrh na konkurz ČSSD, 2007
Zdroj: ČTK/Doležal Michal

„Nevyškrtli jsme ho za to, jakou smlouvu a v ní jak velkou odměnu si uzavřel s ČSSD. Profesně jsme ho postihli, protože pochybil jako advokát v chování a jednání vůči klientovi, které upravuje zákon o advokacii a etický kodex,“ vysvětlila mluvčí komory Iva Chaloupková. Skutečnost, že soud dal ve čtvrtek Altnerovi za pravdu, na rozhodnutí komory nic nemění.

Zatčen v Německu, stíhán na Slovensku

Altner měl problémy také v zahraničí. Na podzim 2013 byl zatčen v Německu na základě evropského zatýkacího rozkazu, který vydaly slovenské orgány. Později jej Německo vydalo na Slovensko, kde čelil stíhání z maření konkurzního řízení. Podle tisku jako konkurzní správce jedné z firem neodevzdal všechny doklady konkurzního řízení.

Podle médií byl Altner v roce 2014 na Slovensku potrestán za nesplnění povinnosti uložené zákonem k šesti měsícům vězení. Případ však dosud nebyl uzavřen. Trestní příkaz nenabyl právní moci, protože Altner vůči němu podal odpor. Další stání je naplánováno na květen. Obžalovanému hrozí v případě prokázání viny až pětileté vězení. 

Advokát podle serveru iDnes.cz slovenské obvinění považuje za vykonstruované. Účelovost obvinění dokládá tím, že ve stejný den, kdy byl uznán vinným, byl proti své vůli převezen na psychiatrii, aby nemohl podat stížnost. Okresní soud v Trenčíně později potvrdil, že hospitalizace byla nezákonná a bezdůvodná.

Stíhání za zpronevěru považuje za politickou kriminalizaci

Altner byl do pátku na policejním seznamu hledaných osob také v Česku. Soud však policejní pátrání odvolal. „Příkaz k zatčení byl vydán, protože se obžalovaný vyhýbá policejním úkonům i soudu,“ uvedla mluvčí soudu Libuše Jungová. Altner čelí obžalobě ze zpronevěry více než 800 tisíc korun. Hrozí mu 2 až 8 let vězení. Soud začne kauzu projednávat 27. dubna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Altner uvedl, že trestní stíhání kvůli zpronevěře považuje za politickou kriminalizaci a skandalizaci. Dodal, že se nenechá donutit, aby upustil od vymáhání peněz, které mu ČSSD musí zaplatit. „Pokud mě má zastrašit, abych upustil od vymáhání rozsudku na ČSSD alespoň odkladem splátek, dosáhne pravého opaku, zavřít mohou, zaplatit musí,“ prohlásil.

Policisté po Altnerovi pátrali od loňského 24. listopadu. V říjnu na něj byla podle Jungové podána obžaloba, ale muž se neúčastnil řízení, které soudu předchází. Byl mu přidělen advokát a stíhání bylo vedeno jako proti uprchlému. „Pátrání bylo odvoláno z důvodu, že se prokázalo, že byl ve čtvrtek osobně na civilním soudním řízení,“ vysvětlila mluvčí.

Altner se už šest dní poté, co byl zveřejněn v seznamu hledaných osob, dostavil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 a vypovídal tam jako svědek ve sporu bývalého notáře Václava Halbicha. Jde o další kauzu, která se týká sporu o Lidový dům.

Spory ohledně Lidového domu nekončí

Václav Halbich totiž tvrdí, že ke kontraktu později také přistoupil, a má tedy společně s Altnerem a právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že sociální demokracie boj o své sídlo v Lidovém domě vyhrála. Za svou práci se domáhá 17 milionů korun.

Halbich proto zažaloval společnost, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD. Na straně žalovaných figuruje i samotná sociální demokracie. Bývalý notář předložil jako důkaz svých zásluh mimo jiné děkovný dopis za právní služby, který mu v roce 2000 zaslal Miloš Zeman. Altner ale jako svědek u soudu již dříve uvedl, že Halbich poskytoval jen dílčí konzultace.

Leden 2000, místopředseda ČSSD Vladimír Špidla (vpravo) a jeho právní zástupce Zdeněk Altner před jednáním senátu Ústavního soudu v Brně o vlastnictví Lidového domu v centru Prahy. Špidla zastupoval před soudem ČSSD a společnost Cíl, která je majitelem Lidového domu.
Zdroj: ČTK/Otto Ballon Mierny

V této kauze již vypovídal Zemanův nástupce v čele ČSSD a bývalý premiér Vladimír Špidla. Světlo do celého sporu ale nevnesl. Upozornil na to, že od uzavření smlouvy o právním zastoupení uplynula řada let, jeho vzpomínky na záležitost jsou tak matné. Spory ohledně rozdělení a výše odměn za vysouzení Lidového domu tak dále běží.