Zeman měl jako svědek vypovídat v kauze Lidového domu, k soudu ale nedorazí

Prezident Miloš Zeman v pondělí kvůli časovým důvodům nedorazí k soudu, kde měl vypovídat v kauze Lidového domu. Hrad chce ve spolupráci s obvodním soudem pro Prahu 1 najít jiný termín, uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Soud prezidenta předvolal tento týden v úterý jako svědka ve sporu o odměnu za právní služby v kauze Lidového domu. Jiří Ovčáček původně uvedl, že Zemana u soudu zastoupí na základě plné moci ředitel odboru legislativy a práva Václav Pelikán. To ale není možné, protože prezident je v pozici svědka, nikoliv účastníka řízení.

Někdejší předseda ČSSD Zeman se měl vyjádřit ke smlouvě o právním zastoupení strany, kterou uzavřel s právníkem Zdeňkem Altnerem. Václav Halbich totiž tvrdí, že ke kontraktu později také přistoupil, a má tedy společně s Altnerem a právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že sociální demokracie boj o své sídlo v Lidovém domě vyhrála. Za svou práci se domáhá 17 milionů korun.

Halbich proto zažaloval společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD. Na straně žalovaných figuruje i samotná sociální demokracie. Bývalý notář předložil jako důkaz svých zásluh mimo jiné i děkovný dopis za právní služby, který mu v roce 2000 zaslal právě Zeman. Altner ale jako svědek u soudu uvedl, že Halbich poskytoval jen dílčí konzultace.

Halbichovu žalobu řeší soudy už 13 let

ČSSD nakonec komplikovaný spor o Lidový dům vyhrála, pak ale vyvstal další spor o to, jakým způsobem předá právníkům odměny a kdo je vlastně jejím věřitelem. Nakonec strana poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila zhruba na 51 milionů korun. Další dvě třetiny pak dala do soudní úschovy.

Soudy Halbichovu žalobu projednávají už od roku 2003. Původně ji zamítly, bývalého notáře se však zastal Ústavní soud.

Vedle Zemana chce obvodní soud vyslechnout i Barboru Snopkovou, která se v dané době starala ČSSD o stranickou pokladnu. Někdejší poradkyně bývalého ministra financí Ivo Svobody se měla dostavit už minule, nevyzvedla si ale obsílku.

U soudu vypovídal Zemanův nástupce v čele ČSSD a bývalý premiér Vladimír Špidla. Světlo do celého sporu ale nevnesl. Upozornil na to, že od uzavření smlouvy o právním zastoupení uplynula řada let, jeho vzpomínky na záležitost jsou tak matné.