Zeman odmítl požadavky Čechů unesených v Libanonu: Platit by měli oni

Prezident Miloš Zeman odmítl jednání čtyř Čechů, kteří se po státu domáhají odškodnění za to, že byli loni uneseni na východě Libanonu. V souhrnu žádají o čtyřicet milionů korun. Podle prezidenta by ale měli naopak platit oni – za náklady, které Česku s jejich osvobozením vznikly.

Pětice Čechů zmizela loni v červenci v libanonském údolí Bikaá, únosci je drželi na neznámém místě. Vrátili se počátkem letošního února ve chvíli, kdy Česko propustilo libanonského agenta Alího Fajáda. Přitom o jeho vydání žádaly Spojené státy.

Nyní čtyři osvobození Češi žádají po českém státu odškodné za nemajetkovou újmu. Tvrdí, že stát nedokázal únosu zabránit – civilní rozvědka podle nich měla informace, že cesta do Libanonu by mohla být past, ale neřekla to vojenským zpravodajcům, kteří do země spolu se skupinou poslali zpravodajce Martina Psíka (ten jediný odškodnění nežádá). Argumentuje také zdravotními problémy vzniklými ze stresující situace.

Zeman: Unesení by měli zaplatit veškeré náklady

Prezident Miloš Zeman požadavek čtyřicetimilionového odškodného ústy svého mluvčího odmítl. „Pan prezident se účastnil jednání o jejich propuštění, protože od únosců obdržel dopis. Proto považuje za nehoráznou drzost vyžadovat od státu finanční odškodnění,“ prohlásil Jiří Ovčáček na pravidelné tiskové konferenci. „Zmínění by měli naopak zaplatit veškeré náklady, které státu vznikly.“

Ovčáček: Prezident od libanonských únosců obdržel dopis (zdroj: ČT24)

Obdobně se k finančním nárokům libanonských navrátilců staví i české úřady. Podle ministra vnitra Milana Chovance stát vynaložil maximální úsilí, aby se unesení muži mohli vrátit domů, na místě je proto vděk, nikoliv žaloba. Připomněl, že se skupina Čechů vydala na cestu do Libanonu dobrovolně.

Žalobou se nehodlá zabývat ani ministerstvo zahraničních věcí. „V žádosti se píše, že ministerstvo zahraničních věcí zanedbalo pracovní postupy a že nám měla přijít nějaká informace z našeho zastupitelského úřadu v Bejrútu, kde bylo varování. Nic takového nikdy nedorazilo,“ zdůraznila mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.