Nové obvinění pro Čecha, který měl chtít bojovat za IS: Příprava teroristického činu

Západočech, který se měl pokusit bojovat po boku Islámského státu, čelí novému obvinění. Původně měl být stíhaný za pokus o účast na organizované zločinecké skupině. Aktuální informace ale mluví o tom, že je obviněný z pokusu o teroristický útok. Za to mu hrozí pět až patnáct let vězení.

Dostupných zpráv o případu, na který je uvaleno informační embargo, stále není mnoho. O mladém muži ze západních Čech, který se měl chtít přidat do šiků radikálních sunnitů ze samozvaného Islámského státu, na začátku týdne jako první informoval týdeník Respekt.

Podle něj muže letos v lednu zadrželi na mezinárodním letišti v Turecku. U sebe měl letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k islamistům. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Podle Práva a Mladé fronty DNES jde o jednadvacetiletého vyučeného strojaře, který žije s matkou a sestrou ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku. Podle obou deníků šlo o uzavřeného bezproblémového mladíka bez kamarádů, který hrál počítačové hry. Policie ho zpočátku vyšetřovala na svobodě, zatkla ho až předminulý týden ráno, když se vracel z noční směny.

Mladík skončil z rozhodnutí okresního soudu pro Plzeň-Jih ve vazbě na Borech, místopředsedkyně soudu Simona Kuboušková rozhodnutí z 20. července vysvětlovala obavou z pokračování trestné činnosti a z útěku.

Původně byl stíhaný pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu; čtvrteční informace ale mluví o změněné kvalifikaci a trestném činu pokusu o teroristický útok. Zatímco v prvním případě muži hrozily tři roky až dvanáct let odnětí svobody, nyní se jedná o pět až patnáct let.

Soud stížnosti proti vazbě zamítl

Obviněný Čech podal proti vazbě stížnost, o které aktuálně rozhodl plzeňský krajský soud. Verdikt nezveřejnil (nejdřív ho musí písemně sdělit krajskému státnímu zastupitelství, obviněnému a jeho právníkovi), stížnost ale podle všeho zamítl. 

Pokud by totiž krajský soud vazbu zrušil, musel by okamžitě vydat příkaz k propuštění z vazby, a to i ve chvíli, kdy ještě své rozhodnutí nevyhotovil v písemné podobě. A jakmile by věznice obdržela faxem soudní příkaz, vazebně stíhaného člověka by okamžitě propustila. Podle informací ČT ale mladík nadále zůstává v borské věznici.

Samotný žalář případ komentovat nechtěl. „Nemohu se vám k tomu vyjádřit. Jedná se o obviněnou osobu a tam se musí ctít presumpce neviny,“ uvedla mluvčí věznice Jana Bartošová.