Čech, který chtěl k Islámskému státu, se odvolal proti vazbě

První Čech, který se chtěl podle policie přidat k teroristům organizace Islámský stát, je v Česku ve vazbě. Stíhán je pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu. Muži, který má trvalé bydliště na jihu Plzeňska, hrozí vězení od tří do dvanácti let. O vazbě rozhodl Okresní soud Plzeň-jih a nyní je spis na Krajském soudu v Plzni, řekla mluvčí okresního soudu Petra Sochůrková. Podle mluvčího krajského soudu podal muž proti rozhodnutí o vzetí do vazby stížnost.

Mluvčí Okresního soudu Plzeň-jih Petra Sochůrková neuvedla, zda je obviněný muž v plzeňské vazební věznici, ani to, kdy a jaký soud by se měl případem zabývat. Plzeňský krajský soud by měl zatím jen potvrdit nebo zrušit rozhodnutí o vzetí do vazby. Kauza se stále vyšetřuje, je v přípravném řízení, obžaloba zatím nebyla podána.

„Obviněný podal stížnost proti rozhodnutí o vzetí do vazby z 20. července,“ řekl mluvčí krajského soudu David Ungr. Krajský soud by mohl rozhodnout o vazbě už tento čtvrtek, ale předseda senátu musí do té doby obdržet doplňující podklady, které si vyžádal. „Jinak rozhodne déle, ale rozhoduje se bezodkladně v řádu dnů,“ řek Ungr.

Okresní soud neposkytl informace o věku a bydlišti člověka, proti němuž je vedeno trestní řízení. „Orgány činné v trestním řízení dbají na to, aby nebyly zveřejněny informace umožňující zjištění totožnosti osoby ve fázi přípravného řízení,“ řekla Sochůrková.

Muž plánoval přejít hranice z Turecka do Sýrie

Podle Respektu muže zadrželi letos v lednu v Turecku na mezinárodním letišti; nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Policie ho zpočátku vyšetřovala na svobodě. Podle místopředsedkyně okresního soudu Simony Kubouškové byla důvodem vazby obava z pokračování trestné činnosti a z útěku.

Soud neuvedl, jak dlouho policie obviněného vyšetřuje. „Orgány činné v trestním řízení jsou při poskytování informací veřejnosti povinny neohrožovat objasňování skutečností důležitých pro posouzení věci,“ uvedla Sochůrková.

Čech, který chtěl k Islámskému státu, se odvolal proti vazbě (zdroj: ČT24)

Při zadržení v Turecku měl muž podle Respektu u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecké policii údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítaná občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou IS.

Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy. Případem se dosud zabývalo protiextremistické oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ve výpovědích muž sdělil, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k IS. Týdeník Respekt identitu muže zná, kvůli rané fázi vyšetřování a jeho rodině se rozhodl ji nezveřejnit.

Od začátku občanské války v Sýrii do ní odešlo bojovat víc než 20 tisíc lidí ze zahraničí. Přes čtyři tisíce tvoří Evropané a Američané, z Evropy nejvíc z Belgie, Francie, Německa a Británie.